Initiativprisen 2012: Fængselsarbejde modtager pris

Solen stod højt over Anstalten ved Herstedvester, da Kristeligt Dagblads chefredaktør, Erik Bjerager, overrakte en check på 10.000 kroner til lederne af de populære alpha-kurser i den lille kirke bag murene. – Foto: Søren Staal.

Kristendoms-kurser i fængsel får Kristeligt Dagblads Initiativ-pris 2012

Kristeligt Dagblad har de seneste uger modtaget 45 breve fra Anstalten ved Herstedvester. De kom fra indsatte, som gerne ville afgive deres stemme i avisens initiativ-konkurrence, og stemmerne er alle gået til de undervisere, der holder kristendomskurser i fængslet hver anden uge.

LÆS OGSÅ:De tager troen med bag tremmer

Men ikke bare de indsatte støtter alpha-aftenerne, som undervisningen kaldes efter engelsk forbillede. Også 2000 af 5600 afgivne stemmer på Kristeligt Dagblads hjemmeside gik til kirkearbejdet bag murene, ligesom alle seks dommere i konkurrencen havde initiativet som en klar nummer et blandt de syv finalister til at modtage Kristeligt Dagblads Initiativpris.

Så enstemmigt er Kristeligt Dagblads konkurrence ikke blevet afgjort tidligere. Biskop Elisabeth Dons Christensen, som var dommer, lagde i sin bedømmelse vægt på, at indsatsen er et godt eksempel på, at det er den personbårne kristendom og mødet ansigt til ansigt, der gør en forskel, og en anden dommer, kirkeminister Manu Sareen (R), mente, at projektet hjælper andre til at reflektere gennem den kristne tro og tænder et lys bag fængslets mure.

Prismodtager Kristine Thiesen er gået forrest, siden fem personer realiserede idéen i 2006. Hun afviser, at det skulle være hårdt arbejde, men har tværtimod den opfattelse, at gruppen får ekstra energi af at møde fangerne. 40 ud af fængslets 120 indsatte deltager nu. Samtidig er holdet af alpha-ledere vokset fra 5 til 11.

Nøglen til succesen er ifølge initiativtageren, at de indsatte selv spreder ordet i fængslet og på den måde trækker hinanden med til de eksistentielle møder, der foregår i grupper på seks til otte mand med to engagerede alpha-ledere i hver gruppe.