Kirker serverer alkohol

”Tanken med uKirken er at skabe et rum, som er rart at være i, og som ligner det rum, de unge færdes i,” siger ungdomspræst på Vesterbro i København Thomas Nedergaard. I kirken er der opstillet en bar, hvor man ved særlige lejligheder kan købe øl og vin billigt. – Foto: Sille Arendt.

Servering af alkohol er blevet en del af nogle københavnske kirker, som ønsker at åbne kirken for flere. Men alkohol hører ikke hjemme i en kirke, mener præst og formand for Indre Mission Hans-Ole Bækgaard

En bar er permanent opstillet i uKirken, en ungdomskirke på Vesterbro i København. Baren åbner ved specielle lejligheder, hvor der kan købes øl og vin til lave priser. Initiativtager er ungdomspræst Thomas Nedergaard, som gerne vil have, at kirken skal ud af den hellighedskultur, som mange forbinder den med.

Der er ofte en forestilling om, at hvis man er kristen, så må man ingenting. Det handler ikke om at holde drukfester, men om at give de unge lov til at være. Der er intet ukristent eller farligt i at drikke vin, så hvorfor skulle det ikke kunne foregå i en kirke, siger Thomas Nedergaard og understreger, at det ikke er et reklamefremstød, men en måde at få kirkefremmede i kirke på.

LÆS OGSÅ:
Initiativer viser folkekirkens relevans i dag

Tanken med uKirken er at skabe et rum, som er rart at være i, og som ligner det rum, de unge færdes i. I stedet for kirkebænke har vi for eksempel sofaer, og jeg oplever, at mange af de unge føler sig enormt forløst, når de kommer hos os, da de oplever en helt ny måde at gå i kirke på. Hvor det er helt i orden at drikke et par øl sammen i stedet for nede på den nærmeste bar.

Nogle kilometer derfra i Stefanskirken på Nørrebro i København bliver alteret en gang om året skiftet ud med en lille bar med et stort kors på.

Kirken inviterer da til fri bar og dj, mens sognepræst Pernille Østrem står bag bardisken og skænker ud af vin og brød. Sådan har det været de seneste fire år, når nadveren indstiftes skærtorsdag, og sådan bliver det formentligt fremover. For nadveren må gerne være noget andet, end den plejer, mener Pernille Østrem, som ser projektet fri bar som en måde at åbne kirken på for mennesker, der ikke er vant til ritualerne i kirken. Det er lavet med et glimt i øjet, men er ment meget alvorligt, da det handler om at gøre nadveren tilgængelig for det moderne menneske.

Ligesom Jesus indstiftede den frie bar for 2000 år siden, serverer vi vin og brød ved bardisken og indstifter nadveren på den måde. Begrebet har en negativ klang for de fleste, hvor det handler om at drikke sig fuld og glemme, hvem man er. Det vil vi gerne redefinere for i virkeligheden er det Jesus, der har fundet på begrebet, hvor det handler om, at regningen er betalt for alle. Friheden og frisættelsen er jo grundbegreber i kristendommen. Så det ville være åndssvagt at kalde det andet noget.

Initiativet er blevet modtaget positivt i Stefanskirken, men i Skt. Nikolai Kirke på Bornholm, hvor sognepræst Anne Kathrine Blinkenberg, som i dag er præst i Mørkhøj Kirke, adopterede idéen fra Pernille Østrem, har der været en del protester. Men Pernille Østrem kan ikke se noget galt i konceptet, selvom hun er klar over, at idéen måske ikke er for alle.

Jeg elsker højmessen og har ikke lyst til at ændre et komma. Men jeg elsker også, når man finder et guldkorn som det her projekt, at tage fat i det, forfine og undersøge det. Det er en enormt dynamisk måde at holde gudstjeneste på.

Men kirken skal netop søge at skabe alkoholfrie miljøer i en kultur, hvor alkohol hurtigt fylder for meget, mener præst i Aarhus Bykirke og formand for Indre Mission Hans-Ole Bækgaard. Han mener ikke, at fri bar-aktiviteterne tydeliggør nadverens evangelium. Og hvis det handler om at gøre kirken mere aktuel og åbne kirken for flere, findes der andre måder:

Det virker, som om der er behov for at vise, at kirken kan være med på noderne. I den kirke, hvor jeg er præst, vil vi ikke fremme brugen af alkohol ved kirkens arrangementer, da vi mener, det allerede fylder for meget i samfundet. Vi taler ikke om at lave et forbud, men vi tror, at det er en hjælp for flere at møde alkoholfrie rum. I kirken kan det handle om at opleve noget andet, end vi er vant til, eller hvad et menneske har været bundet af. Jeg synes ikke, man skal være alkoholforskrækket, men jeg synes, det er meget vigtigt at få skabt alkoholfrie miljøer, og kirken er et af dem.