Sanseligt kirkeliv trækker sognebørn til

Til den årlige børnedag i Kirke Saaby og Kisserup Sogne kom der en klovn på besøg og tryllede i præstehaven. -- Foto: Thyra Johannesen.

Sognepræst Poul Joachim Stenders fokus på sanseligheden får sognebørnene til at flokkes i kirkerne i Kirke Saaby og Kisserup. Det har resulteret i en nominering til Kristeligt Dagblads Initiativpris

Klapsalver efter dåben og håndtryk og kram, der udveksles mellem kirkebænkene med ønsket om en god søndag. Næppe hvad mange forbinder med en gudstjeneste i folkekirken, men ikke desto mindre lyder opfordringen til fysisk kontakt hver eneste søndag fra prædikestolen i Kirke Saaby og Kisserup Kirker i forbindelse med den apostolske velsignelse. Ifølge menigheden er det nogle af de initiativer, der gør, at kirkelivet kan sanses og er værd at deltage i.

Det og mange andre gode idéer gør også, at sognepræst Poul Joachim Stender og sognene Kirke Saaby og Kisserup er nominerede til Kristeligt Dagblads Initiativpris, hvor de, da denne artikel blev skrevet, ligger som nummer fem i afstemningen.

Ifølge menigheden bliver der udover håndtryk gjort meget ud af det menneskelige fællesskab, og at alle skal føle sig velkomne i kirken. Derfor bliver der især taget hensyn til, når nye mennesker kommer til gudstjeneste. De bliver budt velkommen og præsenteret af præsten, og den åbenhed og nærhed smitter af på stemningen, mener kirkeværge i Kirke Saaby og Kisserup Uffe Rønnenkamp Holst.

"Poul gør meget ud af at etablere et fællesskab, så også folk, der ikke vant til at komme i kirken, får lyst til at komme igen. Det er enkle og simple midler, der hverken koster penge eller særlige anstrengelser."

Ifølge præsten selv er noget af det, han er mest stolt af, fællesskabet i våbenhuset efter gudstjenesten. Her har to ægtepar fundet deres respektive udkårne, og mange venskaber er blevet knyttet. Andre store begivenheder i menighedens liv bliver også inddraget i kirken. Poul Joachim Stender annoncerer således med tilladelse både dødsfald, bryllupper, tilflyttere og dåb under sine gudstjenester, så folk får bedre føling med det lokale liv. Præsten selv kalder det "positiv sladder".

"Det konkretiserer menighedsbegrebet. Hvorfor skulle jeg ikke fortælle, hvem der er døde og skal begraves? Og når jeg vil annoncere nogens bryllup, så dukker de jo op til gudstjenesten for at høre sig selv omtalt," siger Poul Joachim Stender.

Sognebarn Lene Hvas, der har indstillet Poul Joachim Stender til Initiativprisen, mener, at de tiltag udbreder kristendommen til hele lokalsamfundet, så troen ikke bliver holdt bag kirkerummets vægge. Især den årlige høstgudstjeneste, der bliver holdt udendørs, er ifølge hende noget særligt. Her er kirkebænkene skiftet ud med halmballer sat i rundkreds, og der serveres et måltid til alle fremmødte.

"Man sanser gudstjenesten anderledes uden for kirkerummet. Der er simpelthen sådan en positiv energi og livsglæde. Og når der ikke er orgelet til at spille med, så sanser man også salmerne anderledes. De går ligesom dybere ind," siger hun.

Høstgudstjeneste er langtfra det eneste initiativ, Poul Joachim Stender står bag. Kirke Saaby og Kisserup indbyder også til en fornem middag som en kulinarisk markering af påskens drama, til adskillige foredrag og på rejser, og hvert år holdes børnedag, hvor børnehaver og dagplejere kommer på besøg i kirken og går på skattejagt i præstehaven.

Stender udbreder ligeledes sit syn på kristendommen og menneskelivet ud over lokalsamfundet gennem en aktualitetsklumme i avisen MetroXpress og en madklumme i denne avis. Og den nyligt udkomne bog "Med Gud i sengen" om det kristne sexliv vakte i foråret debat på landsplan. Præstens talent for at formulere sig i offentligheden går ifølge sognebørnene heller ikke tabt i hans prædikener.

"Han har en fantastisk evne til at relatere teksten til aktuelle begivenheder, som alle kan forholde sig til. Det er ikke en lang prædiken, og den har altid et klart budskab. Desværre er det mange andre steder sådan, at når man tænker over præstens pointe, så forsvinder den i tågen," siger Uffe Rønnenkamp Holst.

Poul Joachim Stender medgiver, han gør sig umage med sine prædikener, fordi han mener, at det, på trods af hvad der ellers tilbydes til sanserne i Kirke Saaby og Kisserup, i høj grad er dem, der skal få folk til at komme om søndagen.

"Gudstjenesten skal være festlig og vedkommende, og man skal gøre sig umage med sin prædiken. For brænder man den chance, så kan det have betydning for, hvem der kommer næste søndag, og hvem der kommer til arrangementerne," siger han.

julie.hansen@kristeligt-dagblad.dk

Læs mere om de syv nominerede initiativer og stem frem til den 23. juni på din favorit på
kristendom.dk/initiativ

Børnedagen er blot et af mange initiativer fra sognepræst Poul Joachim Stenders side. -- Foto: Thyra Johannesen.