"Vi kan lære af troskurser i den tyske folkekirke"

Alle menigheder i den tyske folkekirke har fået en håndbog i, hvordan man afholder troskurser, fortæller Birger Nygaard fra Folkekirkens Mission. Foto: Leif Tuxen.

Mange tyskere har glemt, at de har glemt kristentroens indhold. Derfor har den tyske kirke satset på troskurser, som man også kunne indføre herhjemme, mener Birger Nygaard fra Folkekirkens Mission

Ligesom i andre europæiske lande oplever man i Tyskland et stort kristent traditionstab. Store dele af befolkningen kender ikke længere den kristne grundfortælling. Mange har glemt, at de har glemt kristentroens indhold. Derfor har den tyske kirke satset på troskurser (Kurze zum Glauben).

Det er erfaringen i Tyskland, at det er lettere at få kirke-distancerede mennesker til at deltage i et kursus end i en gudstjeneste eller andet kirkeligt arrangement. Blandt mange gode kursus-programmer i kirken har man udvalgt otte forskellige kurser (Emmaus-kurset, Alpha, Spur 8, Stufen des Lebens, m.m.), som egner sig til forskellige befolkningsgrupper: de etablerede, de postmaterielle, den borgelige midte, DDR-nostalgikerne, konsum-materialister, hedonister, de eksperimenterende og de moderne performers.

Alle menigheder i den tyske folkekirke har fået en håndbog i, hvordan man afholder sådanne kurser. Og man har gjort meget ud af fælles markedsføring med reklamer på TV m.v. Der er ikke tale om kurser for en snæver teologisk gruppering i folkekirken, men modellen giver god plads til, at en bred vifte af teologiske retninger kan være med.

I januar måned kom resultatet af en foreløbig evaluering af de sidste tre års indsats. Det viser sig, at i det gamle Østtyskland (hvor kirkemedlemskabet nogle steder er under 10%) har kurserne især været relevante for konfessionsløse. Mange tager således på kursus for at blive kristne: For 62 % af deltagerne blev det deres dåbsforberedelse. I Vesttyskland var der tale om folk, der var tættere på kirken, som gennem kurserne bliver genintroduceret til kristen tro og liv.

Kurserne virker generelt berigende på menighedslivet og mange af menighedens trofaste medlemmer har glæde af kurserne på samme måder som dem, der prøver kirken og kristentroen af gennem kursus-deltagelse.

Den tyske kirke har i processen udarbejdet et særligt kursus til folkekirkelig brug Spur 8. Her har man også lavet en online-version, så de, der gerne vil begynde individuelt, kan være med eller bruge online-kurset i private sammenhænge.

Med fælles indsats vil det absolut være muligt at lave et tilsvarende initiativ i Danmark. Læs mere om de tyske kurser her.

Birger Nygaard, teolog, Folkekirkens Mellemkirkelige Råd Folkekirkens Mission