Praktiske råd til bibelmeditation

Giv dig god tid under meditationen! Det vigtigste er ikke at nå gennem hele bibelstykket, men at fordybe sig, skriver åndelig vejleder Per Mollerup Foto: colourbox

Per Mollerup giver gode råd til en dybere indlevelse i den bibelske fortælling og til en samtidig opmærksomhed på, hvordan indlevelsen påvirker den enkelte

Når man i den kristne tradition mediterer over et afsnit fra Bibelen, typisk en episode fra Jesu liv eller en af lignelserne, så stræbes der på at opnå tre ting:

At lytte til, hvad Jesus vil lære den enkelte om Gud og sit gudsforhold.

At spejle sig selv og sit liv i den bibelske fortælling med en bøn om, at den enkelte må se sig selv, som Gud ser vedkommende.

At samle al sin opmærksomhed mod Gud og helt lade sig drage ind i hans nærvær.

De spørgsmål, jeg har formuleret til de enkelte meditationer, har til hensigt at hjælpe til en dybere indlevelse i den bibelske fortælling og til en samtidig opmærksomhed på, hvordan indlevelsen påvirker den enkelte. Da det ikke er meningen, at den enkeltes oplevelse af den bibelske fortælling skal påvirkes men alene at hjælpe til en central indlevelse, er spørgsmålene bevidst holdt meget åbne.

I mine spørgsmål kan jeg derfor foreslå den enkelte, hvad man skal se, men aldrig hvordan man skal se det. Mine spørgsmål er ment som et midlertidigt redskab, indtil man selv fornemmer metodikken i at meditere over en bibelsk fortælling og kan gøre det på egen hånd.

Når vi på den måde mediterer over en bibelsk fortælling, vil vore meditationer blive indbyrdes meget forskellige afhængigt af, hvor vi er henne i vores liv. I bibelmeditationen søger man ikke en dybere objektiv forståelse af, hvad der skete, dengang den bibelske fortælling blev til, men man søger at være lydhør over for den individuelle vejledning, der møder hver især af os gennem mødet med den bibelske fortælling.

Generel vejledning

Begynd meditationen med kort at fortælle Gud, hvad du ønsker, at han skal give dig gennem meditationen og bed ham om at drage dig ind i sit fællesskab. Bevar under hele meditationen bevidstheden om, at du er i Guds nærhed.

Læs langsomt det bibelstykke, du vil meditere over, nogle gange, indtil du kan huske det udenad.

Når det er en historie eller en lignelse, det drejer sig om, så prøv at se handlingen for dig med alle dine sanser (se, høre, fornemme). Giv dig god tid og fasthold din opmærksomhed hos Gud.

(Hvis du er meget adspredt og har svært ved at fastholde din opmærksomhed, kan det være en hjælp at indlede med at bede Jesusbønnen)

Vær under meditationen opmærksom på følgende:

1. Hvad gør/siger Jesus eller hovedpersonen i historien?

2. Hvad føler Jesus/ hovedpersonen i historien ved det, som sker?

3. Hvor er jeg selv i forhold til historien? Kan jeg identificere mig med en af de tilstedeværende personer? Er jeg tilskuer? Dukker jeg måske op som en helt ny person eller?

4. Hvad føler jeg? Hvad gør mig glad eller ked af det, tryg eller bange? Fremkalder det andre følelser i mig under min meditation?

Afslut meditationen med en bøn, der handler om det, du har oplevet under meditationen, f.eks. hvis du oplevede, at den bibelske historie blev koblet til bestemte forhold i ens liv. Til sidst kan du lade meditationen munde ud i en stille opmærksomhed mod Gud (kontemplation).

Efter meditationen kan du notere hovedpunkterne i din meditation, og det er tid til at overveje: Har meditationen givet dig nye indsigter om Gud eller mig selv? Oplever du ud fra meditationen en motivation for at ændre bestemte forhold i dit liv? Det sker, at en bestemt meditation medfører en sådan afklaring, men oftest indfinder den sig ved, at man efter en række meditationer læser alle sine notater. Yderligere indsigt indfinder sig ofte gennem samtale med en åndelig vejleder.

Giv dig god tid under meditationen! Det vigtigste er ikke at nå gennem hele bibelstykket/ historien/lignelsen men at fordybe sig! Bliver din opmærksomhed fastholdt ved begyndelsen af historien, så bliv ved den, indtil den ikke mere siger dig noget nyt eller taler til dine følelser - og gå først da videre. Ved næste meditation fortsætter du bare derfra, hvor du nåede til sidste gang.