Bispevalg i Viborg

Kirkekonsulent: Stubkjær er en global leder

Mediekonsulent og sognepræst i Viborgs nabostift Aalborg, Christian Roar Pedersen, ser frem til at se Henrik Stubkjær bygge bro mellem internationalt og nationalt arbejde

Viborg Stift har valgt en globalt orienteret biskop. Det peger på, at folkekirken er åben mod verden, skriver sognepræst og mediekonsulent Christian Roar Pedersen

Har du en velkomsthilsen til Henrik Stubkjær?
Tillykke med valget! Det er et flot og klart resultat. Jeg er sikker på, at du med din ledererfaring formår at slå bro mellem det lokale, stiftet og verden.

Det bliver spændende at følge dit virke de kommende år. Og så er det altid godt at have gode naboer! 

Hvad er din reaktion på valgresultatet?
Med valget af Henrik Stubkjær har Viborg Stift fået en global biskop. Én, der er global og lokal på samme tid. Stubkjær er vant til at færdes i verden. På de bonede gulve og i verdens brændpunkter. Han ved om nogen, hvad globalisering betyder. Han kender både de positive og negative konsekvenser. Det har menighedsrødder og præster i Viborg Stift valgt til. De har valgt en mand med udsyn.

Det er en kendt sag, at det er de små sogne, der afgør et bispevalg. Modsat af, hvad man kunne tro, hvis man bor i København, er de små sogne ikke provinsielle. De jyske bondeslægter ved om nogen, at vi lever i en global verden. Også kirkemæssigt. Samtidig vil de have en biskop med begge ben på jorden. Én, de har tillid til, kan plante sine globale ben solidt i de jyske sognes muld.

LÆS OGSÅFolkekirken har fået en mester i at mobilisere

Med Stubkjær har de valgt netop sådan en biskop. Med valget af en globalt orienteret biskop peger Viborg Stift på, hvilken vej folkekirken er på vej hen. Den er ikke en kirke, der lukker sig om sig selv. Folkekirken er en kirke, der er åben mod verden. Med et lokalt udgangspunkt.

Hvad er din forventning til Henrik Stubkjærs virke?
Med den solide internationale orientering, Stubkjær har, tror jeg vi kommer til at se ham spille en central rolle i det økumeniske arbejde lokalt, nationalt og i verden.

Samtidig kommer han med en unik ledererfaring fra sit virke som generalsekretær for Folkekirkens Nødhjælp. Det er unikt i folkekirkelig sammenhæng, og den erfaring vil han kunne trække på, når han skal styre Viborgs kirkeskib gennem det brusende strukturreformhav, folkekirken befinder sig i, og hvor ikke mindst de små sogne føler sig presset.

LÆS OGSÅIndblik: Bispeembedets historie