Besøg 5 smukke kirker i Stockholm
Skal du til Sverige i ferien? Kristendom.dk guider dig til fem berømte kirker i Stockholm
Stockholm kaldes Nordens Venedig, da byen er bygget på 14 øer, der er forbundet med adskillige broer.
Vandet er også til stede overalt i Stockholm, hvor det i de lyse sommernætters koglende lys giver byen et helt specielt blåt skær, der drømmende hviler over de gamle huse og byens mange monumentale kirker.
Vi guider dig her til fem af Stockholms mest berømte kirker.
Storkyrkan
Storkyrkan er Stockholms Domkirke og samtidig byens ældste kirke, der stammer helt tilbage fra 1279 og formentlig også før.
Den nuværende kirkebygning er dog ikke fra middelalderen, men en blanding af byggerier fra renæssance, barok og 1700-tallets arkitektur. Indvendigt fandt kirken dog nogenlunde sin nuværende form allerede omkring 1500, mens den udvendigt blev ændret i årene 1736-42 for bedre at matche det nye Stockhoms Slott, som er nabo til kirken. Kirken var – i katolsk tid – indviet til både Stockholms skytshelgen Skt. Erik, den kendte helgen Skt. Nicolaus og jomfru Maria, men er i dag en central del af den evangelisk-lutherske Svenska Kyrkan.
Storkyrkan har spillet en vigtig rolle op igennem den svenske historie som bryllups-, kronings- og begravelseskirke for det svenske kongehus.
Kirken er i dag især brugt til kongelige bryllupper.
Mange svenske tronfølgere er blevet gift her, således også den nuværende konge Carl d. 16 Gustaf og hans datter kronprinsesse Victoria, der i henholdsvis 1974 og 2010 blev gift med dronning Sylvia og prins Daniel i Storkyrkan. Endda på den samme dato, den 19. juni, som så mange andre i Bernadotteslægten. Men Storkyrkan danner også ramme om åbningsgudstjenesten i forbindelse med Rigsdagens åbning. Der er også koncerter og særlige gudstjenester som den store Pride-gudstjeneste i forbindelse med Stockholm Pride og meget andet.
For udover mange stockholmere kommer der året rundt et væld af mennesker fra hele verden til Storkyrkan. Især til højmessen søndag formiddag er man i kirken vant til gæster. Gudstjenesten foregår dog på svensk, men der er ofte en kort introduktion på engelsk. Adgang til kirken koster 40 SEK, medmindre man kommer for at deltage i en gudstjeneste, så er adgangen gratis.
Dette bliver håndhævet ret konsekvent, da kirken udover at være et søgt turistmål også er sognekirke for beboerne i Gamla Stan og andre centrale dele af Stockholm – og man derfor vil sikre, at kirkegængerne kan have deres gudstjeneste i fred. Men som sagt, er man som udlænding mere end velkommen til at deltage i gudstjenesten, især hvis man bliver under hele gudstjenesten. Det betragtes som dårlig stil at rejse sig og gå.
Til information kan fortælles, at en højmesse i Storkyrkan om søndagen cirka varer fem kvarter og på mange måder minder om en dansk højmesse, dog med markante forskelle. For eksempel kommer præsterne ind i procession med kors og bibel, der er en fredshilsen, hvor man giver hånden til dem, der sidder omkring én, nadveren er kontinuerlig, og så skal man være opmærksom på, når trosbekendelsen siges højt, at den svenske kirke ikke bruger forsagelsen.
Til gengæld opfordres man som regel til at bede Fadervor på sit eget modersmål – men man er velkommen til at forsøge sig på svensk, hvis man ønsker.
Slottskyrkan
Inde på selve Stockholms Slot finder man slotskirken, der hedder netop Slottskyrkan. Det er et smukt kirkerum holdt i hvidt og guld, og som i sin nuværende form stammer fra tiden omkring 1700. For siden det første Stockholms Slot i 1200-tallet har der været kirke på stedet. Ved den store brand i 1697 blev kirke nummer to dog ødelagt, så det i dag er Tessins kirke fra genopbygningen, som møder den besøgende.
Kirken har sin egen menighed og er fra midt i maj til midt i september åben for besøgende. Der er også mange – i reglen gratis - musikarrangementer i Slottskyrkan.
Slottskyrkan er meget anvendt til kongelige begivenheder. Således er både prinsesse Madeleine og prins Carl Philip (kongens to yngste børn) blevet gift der med henholdsvis Chris O'Neill (han valgte at beholde sin borgerlige status og er derfor hverken prins eller hertug) og prinsesse Sofia. Kronprinsesse Victoria og prins Daniels datter, tronarvingen prinsesse Estelle, er også døbt i kirken.
Adgang til kirken er gratis – men vil man se andre dele af Det Kungliga Slottet, skal der købes billet.
Riddarholmskyrkan
Kirken er den eneste bevarede middelalderkirke i Stockholm. Den ligger på Riddarholmen, der af mange opfattes som en del af Gamla Stan, da man skal kende Stockholm indgående for at vide, at der er tale om to forskellige bydele. Kirken har mange spir og forskellige farver, da den er bygget i flere omgange – og i forskellige materialer.
Ridderholmkyrkan var fra renæssancen og langt op i 1900-tallet de svenske regenters gravkirke. Alle regenter fra heltekongen Gustav d. 2. Adolf, der døde i 1632, til Gustav d. 5, der døde i 1950, er nemlig begravet her – med en markant undtagelse, nemlig heltekongens datter dronning Kristina, der konverterede til katolicismen, rejste til Rom og derfor er bisat i Peterskirken.
I dag begraves de svenske konger i Hagaparken, der også ligger i Stockholm, men deres våbenskjolde sættes stadig op i Ridderholmskyrkan.
Kirken er åben daglig fra midt i maj til midt i september – og i weekenden indtil engang i november. Resten af året er der lukket. Om sommeren er der også koncerter med gregoriansk kirkemusik. Siden 1807 har der ikke været afholdt gudstjeneste i kirken.
Adgang til kirken koster 50 SEK for en voksen.
Katarina Kyrka
På en af Södermalms høje – kaldet Mosebacke - troner den gul-hvide Katarina kyrka som et vartegn, der let kan ses, når man kommer sejlende ind ude fra Stockholms skærgård. Og står man deroppe ved kirken en sommeraften, er det en god ide at have sin mobil helt opladet. For der er en smuk – og meget fotoegnet - udsigt over det centrale Stockholm.
Katarina Kyrka ligner – og blev oprindeligt – bygget som en barokkirke i 1695. Men går man ind i kirken, afsløres en helt anden historie. For interiøret er stort set nyt og moderne. Årsagen er, at kirken i 1990 brændte ned – med undtagelse af nogle af murene.
Et storstilet og meget dyrt genopbygningsarbejde gik i gang – blandt andet finansieret af koncerter afholdt i ruinen op igennem 1990'erne – og i 1995 kunne kirken genindvies, udenpå som før, men indeni som en moderne kirke, hvor man som besøgende især bemærker det væltede kors, der udgør en stor del af alteret.
Kirken er en helt almindelig svensk sognekirke i Stockholm med et aktivt og levende kirkeliv i og omkring den store kirke midt på Södermalm. Man kan derfor komme til både gudstjeneste, koncerter og hvad der ellers bydes på.
Adgang til kirken er gratis.
Seglora Kyrka
Kirken er en del af frilandsmuseet Skansen, der ligger på den grønne ø Djurgården, der er hjemsted for både Skansen, Vasa-skibet, Nordiska Museet, Gröna Lund, ABBA-museet og mange andre attraktioner.
Seglora Kyrka er en meget populær kirke for både stockholmere og turister. Kirken, der er bygget i træ, stammer oprindeligt fra Västergötland og er bygget i 1729-30, men har dog i adskillige årtier ligget på Skansen midt i Stockholm. Den er dog mere end bare en turistattraktion, idet der er både gudstjenester, andagter og musikarrangementer i kirken året rundt. Man kan også blive både døbt og gift i kirken, hvad en del svenskere gør – ofte iklædt folkedragter eller historiske bryllupsdragter, så det hele bliver så autentisk gammelsvensk som muligt. I tilslutning til kirken findes et missionshus, som også anvendes til både bøn, andagt og andre arrangementer.
Adgang til kirken er gratis, men det koster penge at komme ind på Skansen. Typisk 170 SEK for en voksen, mens det koster 60 SEK for et barn 6-15 år. Børn under 6 år er gratis. Årskort kan også erhverves, hvis det ønskes. Det gør mange stockholmere.