Guide til store bededag i kirken

På Store Bededag kan man blandt andet gå med Apostelkirken på pilgrimsvandring langs Mølleåen nord for København.

Både på selve store bededag og aftenen før vrimler det med arrangementer i hele landet. Over pilgrimsvandringer og jazzgudstjenester til helt almindelig højmesse - find ud af, hvor du vil fejre bededag her

Store bededag, der i år falder den 1. maj, er for mange en konfirmationsdag. Bededagsaften, det vil sige torsdag aften før store bededag, kan man følge traditionen ved enten at spise varme hveder i familiens skød - eller gå en tur på Københavns volde klædt i hvidt.

Ønsker man kirkegang eller andagt uden hvidklædte unge mennesker, er der rig mulighed for det over hele landet. Kristendom.dk guider her til en vifte af bededags-arrangementer, både aftenen før og på selve dagen.

Bededagsaften 30. april

På Nørrebro i København fejrer menigheden i Hellig Kors Kirke gudstjeneste klokken 17, hvor der efterfølgende vil være varme hveder. Kirken har hverdagsgudstjeneste hver torsdag, men altså en særlig én af slagsen denne bededagsaften.

Aalholm Kirke i Valby inviterer til vandretur omkring Damhussøen. Turen begynder ved stien omkring søen ved Damhuskroen klokken 18.30 og slutter klokken 19.40 i Aalholmstuen, Aalholm Plads 3, hvor der serveres varme hveder.

I Sdr. Nærå Kirke på Fyn er der musikgudstjeneste klokken 19 med medvirken af Fynbokoret. De vil blandt andet synge sange af jubilaren og fynboen Carl Nielsen, og efter gudstjenesten er der varme hveder.

I Sankt Johannes Kirke på Nørrebro i København kan man gå til gudstjeneste klokken 19, og efter indtagelse af varme hveder er der mulighed for at deltage i en fælles vandretur på voldene ved Kastellet - præcis som i gamle dage.

I Roskilde er der gospelgudstjeneste klokken 19.30 i Jakobskirken. Roskilde Gospel Singers synger for.

Mere musik er der at få i Sydhavn i København, hvor der klokken 20 er jazzgudstjeneste i Frederiksholm Kirke.

Store bededag 1. maj

Højmesse

I den smukke gamle Roskilde Domkirke er der klokken 10 højmesse ved biskop Peter Fischer-Møller.

Samtidig er der højmesse i Holmens Kirke i København ved sognepræst Helene Dam.

Nord for København, i Hørsholm Kirke, er der højmesse klokken 10 ved Dorte Fabrin Beltoft.

Endnu mere nordpå, i Hjørring i Nordjylland, er der gudstjeneste i Sankt Olai Kirke klokken 10.30, hvor Olaikoret medvirker "for at gøre bededag ekstra festlig". Sognepræst Hanne Nøhr Krüger er liturg.

I det sydfynske øhav er der højmesse i Trefoldighedskirken på Thurø klokken 10 ved sognepræst Thomas Aallmann.

Nær Nissum Fjord, i Flynder Kirke i Bækmarkbro, er der musikgudstjeneste klokken 10.30. Trombonisten Bjørn Knudsen deltager, og Flynder Kirke skriver: "Bjørn spiller trombone eller trækbasun, som instrumentet også kaldes. Den har en dybere og blødere klang end en trompet, men er aldeles dejlig at høre på."

Pilgrimsvandring

Den københavnske kirke Apostelkirken arrangerer store bededag en pilgrimsvandring nord for København. Den 16 kilometer lange vandretur langs Mølleåen begynder klokken 10 ved Klampenborg Station, og den afsluttes omkring 16.30 i Lyngby Kirke med en kort nadverfejring. Apostelkirken skriver selv om pilgrimsvandringen:

"Dagens tema er længsel. Der vil være andagt, refleksion, bøn, sang og stilhed under vandringen."

Aftengudstjenester

Flere steder i landet holder kirkerne aftengudstjeneste store bededag.

I Sejs-Svejbæk Kirke nær Silkeborg er der klokken 19 musikgudstjeneste ved sognepræst Marianne Vigen Smolarz.

På Nordlangeland, i Hou Kirke, er der gudstjeneste klokken 19, og efterfølgende trakteres menigheden med varme hveder i præstegården. Gudstjenesten forestås af sognepræst Hans Henrik Merrild.

I Allinge Kirke på Nordbornholm er der gudstjeneste klokken 19.30 ved sognepræst Carsten Møller-Christensen. Også her serveres der efterfølgende varme hveder.

I radioen

Danmarks Radios P1 sender store bededag to programmer i anledning af helligdagen.

Dels transmitteres bededagsgudstjenesten fra Sorø Klosterkirke klokken 10. Prædikant er sognepræst Kristian Østergaard.

Dels sendes der traditionen tro en muslimsk fredagsbøn. Det er klokken 16, og transmissionen sker fra moskéen i Dansk Islamisk Center i København. Prædikant er imam Fatih Alev.