Jesuskirken i København fejrer sin 125-års fødselsdag

Jesuskirken i Valby er en af Københavns mest specielle kirker. Dels er den bygget i italiensk stil, og dels vender koret ikke i den klassiske i retning mod øst, men mere mod syd.

Fra på søndag d. 13. november kan Jesuskirken fejre, at det i år er 125 år siden, at brygger Carl Jacobsen forærede Jesuskirken til Valby-borgerne

Byggeriet af Jesuskirken i Valby blev grundlagt i 1847, men på grund af det spændte forhold mellem far og søn besluttede faderen at overdrage bryggeriet til Carlsberg-fondet og udbetalte i stedet en arv til sønnen. Så først d. 15. november i 1891 blev Jesuskirken færdigbygget og givet til Valby-borgerne. Den havde kostet én million kroner, hvilket svarer til cirka 71 millioner i vore dages penge. Tårnet – det såkaldte Campanilen – stod dog først færdigt i 1895.

Jesuskirken i Valby er en af Københavns mest specielle kirker. Dels er den bygget i italiensk stil, og dels vender koret ikke i den klassiske i retning mod øst, men mere mod syd. Kirken er også både et yndet turistmål og elsket af lokale og dem, der arbejder ved kirken, og nu skal der være fest i syv dage.

Fest i syv dage
At det lige bliver syv dage skyldes iflg. kirkebogsførende sognepræst Frank Bjørn Christensen, at selve jubilæet er tirsdag d. 15. november.

"Så hvis vi skulle have en jubilæumsgudstjeneste måtte det være om søndagen efter, altså d. 20. november. Og da vi også gerne ville markere selve dagen, så blev det til bogudgivelse, rundvisninger og koncert plus det øvrige, når vi nu var i gang," siger han og fortæller, at man i alt forventer, at der kommer cirka 1500 mennesker i løbet af ugen, flest til selve jubilæet d. 15. november og festgudstjenesten søndag d. 20 november.
 
For det er et stort program, som menigheden og besøgende skal igennem på de syv dage. Det indeholder blandt andet præsentationen af en ny bog om Jesuskirken skrevet af forfatter og journalist Erik Udsen. Det Kongelige Danske Musikkonservatoriums Kammerkor opfører Faurés Requiem søndag d. 13. november. Og søndag d. 20. november er den stor festgudstjeneste med Københavns biskop Peter Skov-Jakobsen som prædikant.
 
Det er arkitekt Vilhelm Dahlerup, der har stået bag adskillige af Københavns flotte bygninger som for eksempel Glyptoteket og Det Kgl. Teater, der har tegnet Jesuskirken, som dog var en bunden opgave. Bygmesteren Carl Jacobsen ville nemlig, at den skulle "overgå alle de andre kirker i København i skønhed", som bryggeren sagde det.
 
Og Jesuskirken blev speciel, også på grund af de svastika-tegn eller hagekors, som man finder alle steder både udvendig og indvendig. Tegnet har dog intet med nazisterne at gøre, da de dels kom før nazisterne, og dels blot er et soltegn fra Indien, som man også kender fra det antikke Grækenland og Rom.