Slottskyrkan i Stockholm danner igen ramme om kongeligt bryllup

Den sjette kongelige vielse i Slottskyrkan fandt sted d. 8. juni 2013 mellem prinsesse Madeleine og Hr. Christopher O'Neill. I morgen bliver Carl Philip den syvende svenske kongelige, der gifter sig i kirkerummet. Foto: Scanpix

Prins Carl Philip og Sofia Hellqvist fortsætter en kirkelig, kongelig tradition, der også har indbefattet danske kongelige

Når prins Carl Philip af Sverige i dag, lørdag d. 13. juni, gifter sig med den tidligere Paradise Hotel-deltager og fotomodel Sofia Hellqvist sker det i Slottskyrkan i Stockholm, der er en del af Stockholms Slott, og dermed også er hele den svenske kongefamilies sognekirke.

Kirken blev i sin nuværende form indviet i 1754, og har indtil videre dannet ramme om seks kongelige vielser, heriblandt også et par stykker med en kommende dansk konge og en dansk prinsesse foran alteret. 

Den første kongelige vielse skete mellem Gustav d. 3. og Sofia Magdalena af Danmark, der d. 4. november 1766 blev gift i Slottskyrkan. Bruden bar en sølvkjole lavet af 25 meter sølvbrokade, mens brudkommens sølvdragt var broderet med ægte guldtråde.

Den anden kongelige vielse i Slottskyrkan skete otte år efter d. 7. juli 1774 og var mellem Gustav d. 3.´s bror hertug Karl (der efter mordet på broderen i operaen blev kong Karl d. 13.) og den adelige Hedvig Elisabet Charlotta af Holstein Gottorp. De var også iklædt sølvdragter – og vielsen fandt sted om aftenen, hvilket var ret usædvanligt.

Den tredje kongelige vielse i Slottskyrkan fandt sted d. 31. oktober 1797 og var mellem Gustav IV Adolf og den adelige Fredrika Dorotea Vilhelmina af Baden. Dette bryllup var ikke nær så pompøst som de to forrige. 

Den fjerde kongelige vielse i Slottskyrkan fandt sted 28. juli 1869 og var mellem den svenske prinsesse Lovisa og kronprins Frederik af Danmark, den senere konge Frederik d. 8.

Brylluppet vakte megen opsigt – det var 19 år siden, at der sidst havde været kongeligt bryllup i Sverige. Men også i Danmark vakte det opmærksomhed, og det var med til at konsolidere Christian d. 9´s rolle som Europas svigerfar. 

Den femte kongelige vielse i Slottskyrkan fandt sted d. 15. juni 1974 og var mellem den nuværende svenske konges søster prinsesse Christina og Tord Magnuson. Det var et specielt bryllup, da det var første gang, at den svenske kongefamilie kunne samles og fejre noget glædeligt efter den gamle kong Gustaf d. 6 Adolfs død året før. Det var desuden første gang, at man i Sverige kunne følge et kongeligt bryllup på farve-tv.

Den sjette kongelige vielse i Slottskyrkan fandt sted d. 8. juni 2013 mellem prinsesse Madeleine og Hr. Christopher O'Neill. Vielsen foregik på både svensk og engelsk, så hun sagde således Ja, mens han sagde I do. Vielsen blev sendt på både tv og internettet, inden det var tid til karettur, sejltur og bryllupsmiddag på Drottningsholms Slott lige udenfor Stockholm.

Og nu finder altså den syvende kongelige vielse sted i Slottskyrkan lørdag d. 13. juni 2015 mellem prins Carl Philip og svenske Sofia Hellqvist, der ved vielsen bliver til prinsesse Sofia af Sverige, hertuginde af Värmland (svensk landsdel, red.).

For imodsætning til søsterens mand, Christopher O´Neill, vælger Sofia Hellqvist at opgive sine borgerlige erhverv og i stedet blive en del af den svenske kongelige familie. De nygifte skal køre i karet, inden der er bryllupsmiddag på Stockholms Slott. Fra Danmark ventes Dronning Margrethe, kronprins Frederik, kronprinsesse Mary, prins Joachim og prinsesse Marie at deltage.

Kilder: Det svenske og det danske kongehus.

Gæster ankommer til vielsen mellem prinsesse Madeleine af Sverige og Chris O'Neill i Slottskyrkan i Stockholm Slott. Foto: MAJA SUSLIN / NTB scanpix
Prinsesse Madeleine og Cristopher O'Neill blev viet i Slottskyrkan i Stockholm i 2013. Det var det sjette kongelige bryllup i kirken. Foto: Bertil Enevåg Ericson
Sveriges Prins Carl Philip gifter sig med den tidligere Paradise Hotel-deltager Sofia Hellqvist lørdag den 13. juni i Slottskyrkan i Stockholm. Foto: Claudio Bresciani