LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Kirkelige organisationer hopper med på videobølgen

Den kristne dialogforening Areopagos er hoppet med på den digitale videobølge og har sammen med Øyvind Borgsø lanceret den nye, online tv-kanal Trospraksis tv, som på billedet er i gang med at optage. Foto: Trospraksis.tv

Hvad er tros-tv, og hvorfor begynder flere kristne foreninger at satse på video? Forsker Annika Hvithamar mener, det er et spørgsmål om at overleve i en digital tid

Flere kirkelige organisationer er begyndt at satse på videoformatet. Dialogforeningen Areopagos har netop lanceret Trospraksis, en online tv-kanal, hvor kristne kan bede og meditere sammen over internettet, og Folkekirkens Nødhjælp holdt tidligere i år en talentkonkurrence i en flygtningelejr i Kenya, som blev vist over 44.000 gange på YouTube.

Men hvad kan videoformatet, og hvorfor hopper flere kirkelige organisationer med på bølgen? Annika Hvithamar, der blandt andet forsker i religion og undervisning mener helt enkelt, at det er et spørgsmål om overlevelse:

”I virkeligheden er de sent på den. Langt størstedelen af danskerne er på internettet, og da foreningerne har en missionsbefaling, er det en nødvendighed at være synlig på internettet,” understreger hun. Men der er en forskel på, hvordan de kristne kirker bruger internettet til at skabe menighed:

”Typisk er de nye, religiøse bevægelser hurtigere til at hoppe med på nye medier end de gamle, etablerede bevægelser. Da video kom frem i begyndelsen af det forrige århundrede var den katolske kirke for eksempel meget påpasselig over for det nye tiltag, hvorimod Jehovas Vidner omfavnede det og nu rejser rundt i verden med et videokamera og laver film om verdens skabelse,” siger Annika Hvithamar.

Men hvad er det, Youtubevideoer og online-bederum kan, som en god gammeldags skriftrulle eller tekst ikke kan?
 
”Internettet kan nå ud til flere mennesker og især til de unge, som er de største brugere af digitale medier. Det er primært dem, man appellerer til, når man for eksempel bruger Youtube,” siger Annika Hvithamar og fremhæver Indremissions online-brevkasse ”Adam og Eva”, som har sin egen Youtubekanal. Her kan unge kristne skrive ind med spørgsmål om blandt andet kærlighed og sex:
 
”Det er de unge, man her får ram på. De små videoer fra Youtube kan blive delt overalt på internettet, så man kan nemt fange de unges interesse via sociale medier som Facebook, som satser mere og mere på små videoklip.”

Indre Mission: Adam og Eva

I den online-brevkasse "Adam og Eva" svarer unge medlemmer af Indremission ærligt på spørgsmål om kærlighed og sex.

Areopagos: Trospraksis.tv

På Areopagos og Øyvind Bergsøes nye kanal kan man blandt andet finde videoer med guidede meditationer, bønner og undervisning.

Folkekirkens Nødhjælp: Kakuma har talent

Talentkonkurrencen er en del af et større projekt, som Folkekirkens Nødhjælp står bag, som skal skabe meningsfulde aktiviteter og et værdigt liv for unge på flugt.

Danmission: Reportage fra dialogcenter på Zanzibar

På Danmissions Youtube-kanal kan man følge med i organisationens aktiviteter rundt omkring i verden. I denne video kommer man indenfor i dialogcentret Upendo på Zanzibar, som driver en syskole, et syværksted og en tøjbutik.

XZAbE7HQ6TI
221711929
gTkpH1MOt6A
V8pgNMt0b20