Reformationen

Reformationssommeren i Lund: Jomfru Maria, pilgrimsvandringer og podcast

Boghandlen Arken havde i anledning af pavebesøget den 31. oktober 2016 fået lavet poser med citater af henholdsvis Paven og Luther. Foto: Finn Frandsen/Polfoto

Mange danskerne besøger allerede Lunds Domkyrka, som også blev bygget af danskerne i middelalderen, men i år er der endnu mere at komme efter - også for den katolsk interesserede

Fejringen af reformationsåret i Lund blev sat i gang med et brag allerede d. 31. oktober 2016, hvor Pave Frans besøgte Lunds Domkyrka for at deltage i en fælles fejring med blandt andet den svenske konge og dronning. Senere rejste paven til Malmö for at mødes med flere tusinde katolikker fra både Sverige og Danmark.

Og netop det økumeniske aspekt er fortsat i Lund, hvor man foråret igennem har holdt økumenisk vesper på skift i henholdsvis den katolske Sct. Thomas Kyrka og den protestantiske domkirke. Sidstnævnte blev ganske vist bygget af danskerne, men er nu en del af Svenska Kyrkan.
 
Der har været både samtaler og visninger af middelalderlige rekvisitter i løbet af foråret. Men nu er det sommer, og der er tid og mulighed for at være udendørs. Derfor kan man hele sommeren gå pilgrimsvandringer i Lund – eller bare gå på vandring til de hellige pladser i Lund.

Pilgrimspræst ved Lunds Domkyrka Anna Alebo har skrevet bogen ”Vandring till heliga platser i Lund.” Heri fortæller hun om en i alt 10 km lang rute gennem byen, som blandt andet fører den gående forbi de steder, hvor danskerne ved reformationen rev mange af de katolske kirker ned. Men navnene lever endnu som for eksempel Clemenstorget, Botulfstorget, Vårfrugatan og mange flere.

Man kan også blot sætte kryds ved d. 15. august, som er en af de store Maria-dage. Her fejrer katolikkerne jomfru Marias optagelse i Himlen, men hvor man i år også fra den protestantiske Lunds Domkyrka indbyder alle til vandring rundt til alle de forsvundne kirker og klostre. Det vil foregå som en processionsvandring skabt over en model fra senmiddelalderen.

Foran Lunds Domkyrka står der også en jomfru Maria-skulptur. Selvom Svenska Kyrkan er luthersk-evangelisk i sit bekendelsesgrundlag, så spiller jomfru Maria en meget større rolle her end i den danske folkekirke – også i et reformationsår.

Endelig kan man følge en podcast, der går i reformationens spor. Den bliver produceret af syv præster i Lunds stift. Podcastens opgave er at vise, at reformationens ånd stadig lever i kirken – og at tolkningen af Luthers ord stadig er i gang. For teologi er ikke noget, som blot hugges ud i sten. Det er derimod noget, som vi gør sammen, når vi forsøger at forstå, hvordan teksterne, livet og Gud hører sammen, er meldingen på Lunds Domkyrkas hjemmeside. Podcasten kommer hver mandag.

Læs mere om podcasten og lyt til den her 
Eller besøg Lunds domkirkes hjemmeside her