Reformationen

Reformationssommeren i Rom: Mad, vin og åben præstegård hos protestanterne

I Christuskirchen i Rom vil der i løbet af sommeren være både vand og vin på bordet sammen med italienske bruschettas og tyske pølser. Foto: NIMA/

Rom er meget mere end Colosseum, Forum Romanum og Peterskirken, selvom den katolske kirke selvsagt både fysisk og mentalt fylder i gadebilledet. Men der er også plads til reformationen

Rom er Italiens hovedstad, og byen, der omkranser verdens mindste stat Vatikanstaten. Den er hjemsted for den katolske kirke og den katolske kirkes overhoved, paven. Og nok er den nuværende Pave Frans fortaler for økumeni og har også talt pænt om reformationen, men derfra og så til hjemme på egen banehalvdel direkte at fejre reformationen er trods alt et spring.

Men ikke mere end et par kilometer fra Paven og Vatikanet, tæt ved kunstsamlingen i Villa Borghese, findes den evangelisk-lutherske Christuskirche Rom, som Paven også har besøgt. Christuskirchen er en meget økumenisk aktiv kirke. Her fejres reformationen med et velspækket program året igennem, der både har budt på studiekredse, meditation, gudstjenester, koncerter, festivaler og meget andet, der på ingen måde lader fejringen i Wittenberg noget efter, når det kommer til antal og omfang af arrangementer, der også inkluderede en pilgrimsrejse til Israel i juni for menigheden.

I løbet af sommeren vrimler det så med gudstjenester og filmforevisninger – samt med muligheden for hele syv gange at deltage i et reelt fællesmåltid, hvor man ligesom hjemme på Sorteklostret hos Martin Luther og Katharina Luther, født von Bora, kan sidde og nyde såvel mad som samtale om tro og reformation til arrangementet ”Åben præstegård”.

Atmosfæren bliver munter og gemytlig, og der kommer til at være både vand og vin på bordet sammen med italienske bruschettas og tyske pølser. Ligesom hjemme hos Luther-parret kan både mænd og kvinder komme til orde, for stik mod sædvanen på Luthers tid havde hustruen Katharina Luther både adgang og taletid til Lütherstuben, når der blev diskuteret teologi.

Der vil også være levende musik til mindst en af disse aftner med ”Åben præstegård”, hvor man sikkert godt kan klare sig med engelsk, selvom det dog nok vil være en fordel, hvis man kan tale tysk eller/og italiensk.
 
Læs mere om Christuskirchens fejring af reformationen i Rom her