Reformationssommeren i Wittenberg: Syv porte og et reformations-roadmap med Viborg

På Markplatz i Wittenberg står en statue af Luther. I år er det 500 år siden, den store reformator slog sine teser op på kirkedøren i Wittenberg, og i den forbindelse forventes millionvis af besøgende i den tyske by. Foto: Ritzau Foto

Wittenberg i Tyskland er et af sommerens store rejsemål i Europa for især troende, men der er også meget at komme efter for alle andre i en reformationsfejring, der bestemt ikke er klassisk hele vejen

Sommeren 2017 fejres overalt i Europa som den store reformationssommer, fordi det til efteråret er 500 år siden, at Luther slog sine teser op på kirkedøren i Wittenberg. Religion.dk bringer her en række artikler over, hvordan den fejring sker på udvalgte steder i Europa. Vi starter i dag med at fortælle om, hvordan det fejres på selve åstedet, nemlig Wittenberg i Tyskland.
 
Ingen fejring af reformationen er tilnærmelsesvis så stor som i Wittenberg, hvor der året igennem er et sandt overflødighedshorn af udstillinger, debatter, koncerter, forestillinger og meget mere, som dog kulminerer her i sommerperioden, hvor det forventes, at flere millioner besøgende lægger vejen forbi Wittenberg – og det 16 uger-lange marked, der fylder det meste af byen, og som åbnede i maj, og fortsætter langt ind i september.

Fejringen og markedet har syv porte ind til Lutherfejringen, som hver især tilbyder et fuldspækket program. Nogle af portene har en tilgang til reformationen, som ligger ligefor, mens andre mere beskæftiger sig med de emner, som står øverst på dagsordenen i vor tid. At det er er sådan, skyldes at det er vigtigt for arrangørerne at slå fast, at kristendommen og Luthers ord er levende og stadig har betydning også for nutiden.

Den første port hedder ”Welcome” og består af et 25 meter højt tårn designet som en Bibel, der møder den besøgende lige ved Wittenbergs hovedbanegård. Her kan man kravle op og se udover byen.

Tæt ved Luthers hjem findes ”Spirituality”, hvor der afholdes gudstjenester flere gange i døgnet, og hvor man kan bede og meditere.

Den tredje port er ”Youth”, hvor man kan kravle rundt i en trælabyrint for at forsøge at finde sin egen orientering her i verden.

Ved ”Justice, Peace and Protection Creation” ved byens gamle gadekær handler det om flygtninge og asyl symboliseret med en skulptur lavet af nogle af de både, der har sejlet flygtninge over Middelhavet i de sidste par år - og som er magen til dem, der stadig bruges.

”Globalisation. One World” er den femte port og handler om miljø, og udover et køkken, hvor man selv kan lave mad, vil der også være en kirke af lys.

De 500 træer i ”Luther Garden” danner scenen for den sjette port ”Ecumenism and Religion”, hvor fokus er på fredelig sameksistens og møder mellem religioner og kulturer. Her kan alle tale med gejstlige og andre kirkelige involverede – og med hinanden.

Endelig er den syvende og sidste port ”Culture”, som går i dybden med mødet mellem kunst og religion. Her finder man den vigtige Castle Church, det gamle fængsel med Luther og Avantgarde-udstillingen og mange scener, hvor store musikere, skuespillere med flere vil optræde.
 
Nævnes skal også ”The European Roadmap”, som er et projekt, der startede i november 2016, hvor en lastbil begyndte at køre rundt i store dele af Europa, som for eksempel byer i Tyskland, Holland, Ungarn, Slovenien og Irland, men også til reformationens epicentre som Wittenberg og Genevé – og selvfølgelig til Rom, Augsburg og Worms og flere steder endnu. Alle steder havde man en event på 36 timer, og nu er bilen så tilbage i Wittenberg med minderne fra turen, og viser, hvordan Europa ser ud i dag.

I Danmark valgte man fra de tyske planlæggers side at besøge Viborg med den begrundelse, at det var et kirkeligt kraftcenter inden Reformationen. Den måske mest oplagte by, nemlig Haderslev, hvor den officielle reformationsgudstjeneste fandt sted i Domkirken pinsedag, kørte lastbilen derimod forbi. 
 
Endelig har kunstneren Yadegar Asisi malet panorama-billedet på 15 x 75 meter ”Luther 1517 – Faith, Knowledge, Self-Determination”, hvor man kan se, hvordan der så ud på Luthers tid i Wittenberg med alle de centrale personer i bybilledet.

Wittenberg afholdt også først i juni det traditionsrige ”Luthers Wedding”, som er en årligt tilbagevendende festival med et historisk optog og en middag på Rådhuset som de to vigtigste ting i en fejring, der udover at hylde Luther og hans hustru Katharina von Bora er en flere dages lang by- og folkefest. Så kan man ikke nå til Wittenberg i år, så er der også noget at komme efter i 2018.
 
https://www.luther2017.de/en/2017/hoehepunkte/reformationssommer-2017/der-reformationssommer-in-lutherstadt-wittenberg/