LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Se hvor du kan synge dig gennem årets længste dag

Over hele landet er der maratonsangarrangementer på årets længste dag, den 21. juni. Arkivfoto.

På søndag samles borgere flere steder i landet og synger sig igennem højskolesangbogen. Få et overblik over arrangementerne her

For fem år siden inviterede det københavnske Vartov-kollegiums beboere til en hel dags højskolesang den 21. juni i den gamle, brostensbelagte indergård med de høje træer og den tronende Grundtvig-statue. Arrangementet var så populært, at det efterhånden er blevet en tradition, der nu også har spredt sig som en ild over landet.

Maratonsang, som det kaldes, ledes af skiftende sangværter gennem dagen, der præsenterer deres yndlingssange fra bestemte afsnit af højskolesangbogen. Dagen begyndes naturligt med afsnittet "Morgen", og over temaer som "Sprog og ånd", "Frihed og fællesskab", "Året" og "Bibelhistorien" slutter dagen i sommerskumringen af med de vemodige og afdæmpede aftensange.

Sangarrangementet er gennem de sidste par år løbet af stablen i al slags vejr. På Vartov er der både blevet sunget under klar blå himmel, i gråvejr med stædigt kolde tæer i sandaler og ud fra under de dryppende paraplyer. I år lover DMI, at der kun bliver få regndryp og ellers rimeligt tørvejr, men temperaturerne vil formentligt ikke overstige de 17 grader.

Den 21. juni falder i år på en søndag, men der er både tid til kirkegang og fællessang. Alle arrangementerne er nemlig åbne, så man kan komme og gå, som man vil, gennem hele den lange dag. Hvis man foretrækker at maratonsynge på en hverdag, løber arrangementet i Odense af stablen allerede om fredagen.

Dronninglund i Nordjylland er der maratonsang på Dronninglund Kunstcenter fra klokken 10-21. Blandt sangværterne er kultur- og kirkeminister Marianne Jelved, digter og højskolelærer Jens Rosendal og sanger Erik Grip. Arrangementet er arrangeret i samarbejde mellem Garagehøjskolen, Kunstcentret og Dronninglund Menighedsråd.

På pladsen foran den smukke gamle domkirke i Ribe i Sydvestjylland er der højskolesang fra klokken 8-20. Her kan man lade sig lede udi fællessangen af blandt andre biskop Elof Westergaard, kunsthistoriker Hans Edvard Nørregård-Nielsen, teolog Søren Krarup og folketingskandidat og sociolog Henrik Dahl.

På Vartov i København, hvor det hele begyndte, er der morgenmad klokken 7, og sangen begynder et kvarter efter - formentligt med nummer 1 i Højskolesangbogen, "Den signede dag". Andreas Kamm, generalsekretær for Dansk Flygtningehjælp, er den første sangvært, og herefter følger blandt andre historielektor Henrik Jensen, astrofysiker Anja C. Andersen, MF Bertel Haarder og P1-vært Jesper Tynell. Radiovært på Radio24syv, Gertrud Højlund, runder af omkring klokken 22.30.

Også bornholmerne har mulighed for at synge dagen lang. I Rønne arrangerer Sct. Nicolai Kirke maratonsang i Præstegaardsladen fra klokken 13-22. Sangværterne er blandt andre organisterne Jørgen Messerschmidt og Kenn Therkelsen og formand for Bornholms Musikfestival, Steffen Hyldig.

Odense foregår maratonsangen et par dage tidligere, nemlig fredag den 19. juni. Det foregår på Kulturmaskinen fra klokken 14-21. Sangværterne er blandt andre Ruth Kabel fra P4 Fyn, Gitte Madsen, formand for DGI Fyn, og fløjtenist Rikke Petersen.