Sørine Gotfredsen: Det kristne budskab er indlysende genialt

Sørine Gotfredsen mener, at det kristne budskab er så simpelt og samtidig så indlysende genialt. Foto: Johanne Teglgård Olsen

Sørine Gotfredsen blev interesseret i kristendommen, allerede da hun blev konfirmeret. Men det var først, da hun som teologistuderende dykkede ned i det kristne budskab, at hun blev klar over, at troen måtte tages alvorlig. Anden artikel i Kristendom.dk's serie "Troens kerne"

Hvorfor tror du netop på kristendommen?

"Den vigtigste grund er, at jeg hele tiden bliver mere sikker på, at kristendommen er sand, jo dybere jeg dykker ned i den. Nogle teologer har det omvendt. Men jo mere jeg har læst om og studeret kristendommen, jo mere sikker er jeg på, at der ikke findes andre religiøse sandheder på samme niveau.

Det kristne budskab er så simpelt og indlysende genialt på samme tid. Budskabet om, at man i den grad skal bekæmpe sine egne selviske sider for at blive i stand til at elske sin næste, er i mine øjne ikke noget, et menneske kunne finde på. Det er en guddommelig tanke. Når folk argumenterer med, at det bare er en logisk måde at opbygge et samfund på, glemmer de, hvor indgroet kristendommen er i vores kultur."

Hvornår blev troen vigtig for dig?

"Jeg begyndte allerede at interessere mig for kristendom i forbindelse med min konfirmation, men da jeg var i starten af tyverne og teologistuderende, blev det klart for mig, at troen var noget, jeg for alvor blev nødt til at forholde mig til. Siden er tro gradvist blevet en større del af mit liv."

Hvad betyder kristendommen for dig i din hverdag?

"Den betyder, at livet er en evig fordring for mig. Hver dag må jeg se alvoren i, at Gud har skabt mig. Når man tror, bliver livet fantastisk betydningsfuldt - ikke bare selve eksistensen, men hver eneste dag."

Hvad er det centrale i kristendommen for dig?

"Kristendommens kernepunkt er, at Jesus satte mennesket fri fra lovtænkning og i et direkte forhold til sin egen samvittighed. Det betyder meget for mig, for Jesus gjorde oprør mod, at mennesket skulle fremstå mere rettroende ved at overholde en række håndgribelige love. Der er mange mennesker, som stadig tror, at kristendom handler om at leve op til en række regler. Men den skæbnesvangre misforståelse må alle, der føler sig kristne, kæmpe for at gøre op med."

Kommer du nogensinde i tvivl?

"I de tilfælde, hvor jeg ikke adlyder min samvittighed, kan jeg komme i tvivl om, om jeg overhovedet kan tillade mig at kalde mig kristen. Den tvivl hænger sammen med friheden til ikke at skulle måle sin egen tro ud fra konkrete lovkrav. Min tvivl går derfor mere på, om jeg er god nok. Men en gang i mellem stiller jeg mig selv spørgsmålet: Hvad nu hvis Gud ikke eksisterer? Det vil jeg ikke kalde tvivl, men en uundgåelig rationel overvejelse over, hvad der ville ske, hvis Gud ikke er her."

Hvad er dit yndlingscitat fra Bibelen?

"Jeg er meget begejstret for Johannesevangeliet 8,7, hvor Jesus tiltaler dem, der vil stene en kvinde, som er grebet i hor, og siger: 'Den af jer, der er uden synd, skal kaste den første sten på hende'. Det er et genialt sted, og samtidig det suverænt bedste argument mod overfladisk lovtænkning og rettroenhed. Det sted elsker jeg højt."