Kristendomsanalysen

Evangelisk ånd skal bekæmpe terrorens ånd

Vestens blinde tro på sin egen uovervindelighed er blændværk. Sekularismen er i gang med at spille fallit. Den taber konstant terræn og formår ikke at opbygge et bolværk, der er stærk nok imod radikal islam, mener debattør Iben Thranholm. Foto: Leif Tuxen.

Hvis vi skal bekæmpe terror effektivt, må Vesten komme tilbage til sit eget åndelige fundament: sin kristne tro, skriver debattør Iben Thranholm

Efter terrorangrebet i København har mange politikere og meningsdannere haft travlt med at adskille vold og religion. Jihadister er nogle få afsporede ekstremistiske eksistenser, som i virkeligheden bør betragtes som kriminelle. Islam er en fredelig religion, og terrorister hører slet ikke hjemme i deres egen religion, lyder det.

Statsministeren har understreget, vi ikke er i krig mod islam, og præsident Obama har benægtet den religiøse motivation bag terrorangreb på hans egen konference om terrorbekæmpelse.

Vestens politiske ledere vælger at lukke øjnene for Islamisk Stats religiøse ideologi, selvom den ikke kunne være mere åbenlys. Omar El-Hussein lagde religiøse budskaber ud på Facebook, lige inden han skød og dræbte to danskere.

Læs også: Hvordan kommer vi videre efter terror? 

Hvis man spørger en islamisk terrorist, hvad der motiverer hans handlinger, vil han svare, at han følger Guds sunna. Han vil også kunne henvise til de tusindvis af steder, der - ifølge eksperters opgørelse - referer til mord, krig og jihad i de islamiske skrifter.
 
Når politikere bortforklarer den religiøse dimension i terror, er det, fordi religion ikke passer ind i deres sekulære, ateistiske verdensbillede, og fordi det liberale demokrati er ved at udvikle sig til en anti-religiøs ideologi. En stor del af den politiske agenda handler ganske enkelt om at fornægte religion.

Men det er netop fraskrivning af religionens rolle, som giver terrorister friere spil. Det er ånden, den er gal med i islamismen, og den kan kun imødegås åndeligt. Kan eller vil man ikke det, vil islamismen blot vokse sig større.

Den marxistiske, materialistiske fortolkning, om at det er sociale problemer og forhold, der fører til radikalisering, er ikke blot en uansvarlig fortolkning, men også direkte usand. Mange islamister er veluddannede og opvokset i Vesten med mange muligheder. De er ikke sociale tabere, men grebet af en bestemt ånd.

Stramningerne med øget overvågning, kontrol og anti-radikaliseringspakker vil derfor ikke hjælpe noget. Hver gang efterretningstjenester fanger en terrorist, står der 50 nye i kulissen med endnu mere blod på tanden, fordi deres ånd ikke bliver udfordret og modsagt.

Læs også: Debatten om ytringsfrihed sejler 

Samtidigt har vi alt for stor tiltro til, hvad velfærdsstaten kan. Vi tror som sagt, at mennesket er et materielt væsen, og ikke et åndeligt væsen, som har brug for et højere formål i livet. Denne åndelige blindhed forhindrer os i at anerkende, hvor alvorlig en situation vi står i. Det åndelige vakuum, som sekularismen har skabt, er det, som islamisterne vil fylde ud.

Hvis vi skal bekæmpe terror effektivt, må Vesten komme tilbage til sit eget åndelige fundament: sin kristne tro. Hvis man skal forstå den ånd, der motiverer islamister, er det nødvendigt selv at have åndelig indsigt for at indse, hvad man er oppe imod og finde styrken til at bekæmpe det.
 
Af samme grund var det også tankevækkende i sidste uge at høre folketingskandidat for Mads Holger (K) sige på Trykkefrihedsselskabets møde om forfulgte kristne på danske asylcentre i sidste uge, at vi ikke kan stå imod disse trusler uden ånd, evangelisk ånd. At der skal mere åndelig politik til, som fremmer, at Danmark er et kristent land.

Læs også: Næstekærlighed skal væk fra udlændingedebatten
 
Evangeliets ord om frihed, fred og et liv uden frygt har langt større slagkraft og styrke end politikernes desperate forsøg på dæmme op for de brutale kræfter gennem øget kontrol, forbud og overvågning.

Vestens blinde tro på sin egen uovervindelighed er blændværk. Sekularismen er i gang med at spille fallit. Den taber konstant terræn og formår ikke at opbygge et bolværk, der er stærk nok imod radikal islam. Der skal langt større kræfter til end vores egne for at vinde kampen mod destruktionens og dødens ånd, som har grebet islamisterne.

Iben Thranholm er cand.theol., katolik og journalist. Hun skriver kristendomsanalysen på kristendom.dk