10 alternative kristne sange

Det er ikke kun salmer, der handler om kristendommen. Kristendom.dk har samlet 10 alternative kristne sange

Kristendommen har altid brugt musikken til at udforske og formidle sine budskaber, men det er ikke kun salmer, spirituals og gospel, der er blevet brugt til det. Kristendom.dk har samlet en række alternative sange med kristne rødder og budskaber

1. Lou Reed: Busload of faith fra albummet New York
Lou Reeds nærmest konceptagtige album New York er en barsk affære. Sangene handler om bandekrige, hate crimes mod homoseksuelle, politisk korruption og mediernes fordummende påvirkning af mennesket. Også denne sang er klar i sin pessimisme, men den giver svaret på, hvordan Reed og dermed os andre overhovedet kan holde ud at leve i den verden, han har skildret. Sangen opremser en lang række ting, man ikke kan stole på og konkluderer efter hvert vers: you need a busload of faith to get by. Man kan ikke stole på frelsen, men man kan tro på den.
 
Bedste linier: you cant depend on no miracle/you cant depend on the air.



2. The Beatles: Let it be fra albummet Let it be
Beatles kom i mange problemer med kristendommen efter John Lennons berømte kommentar om, at de var mere populære end Jesus.

Denne sang gør det klart, at Beatles ikke på nogen måde var et antireligiøst band. Tværtimod viser den kristendommen fra sin bedste side: som en støtte imod verdens problemer og prøvelser og en kilde til visdom.

Hvis man synes, man har hørt Beatles egen version til ukendelighed, kan den gospelversion, der er på soundtracket til musicalfilmen Across the Universe på det varmeste anbefales. Det er den, der er i klippet nedenfor.
 
Bedste linier: I wake up to the sound of music, Mother Mary comes to me/speaking words of wisdom: let it be.

|
3. Elvis Costello: God's comic fra albummet Spike
Hvad kræver Gud af sine præster? Intet mindre end dette spørgsmål tager Elvis Costello op i denne fabel om en død præst, der har underholdt og opmuntret sin menighed i stedet for at prædike om moral og helvede.

Nu hvor han selv skal stå over for sin skaber er han imidlertid nervøs: bliver han straffet for sin letsindighed? Men i andet vers møder han Gud, der ligger på en vandseng og drikker cola, mens han hører Andrew Lloyd Webber og læser en lægeroman. Præsten ånder lettet op.

En meget humoristisk sang om en problemstilling, der til stadighed optager præster verden over, ikke mindst i den danske folkekirke.
 
Bedste linier: sometimes you confuse me with Santa Claus/its the big white beard, I suppose.

[/size]

4. Bob Dylan: Man in the Long Black Coat fra albummet Oh Mercy
Denne dystre og sumpede fabel fra Amerikas sydstater kan forstås på mange måder. For eksempel som en beretning om, hvordan disciplenes familier må have følt det, når deres kære har efterladt alt for at følge Jesus.

I hvert fald handler den om en kvinde, der er forsvundet fra sangeren og er gået med manden med den lange, sorte frakke.

Samfundet, de to har boet i, er isoleret omkring en menneskefjendsk præst, der prædiker imod den menneskelige samvittighed og for en guddommelig lov.

Er man allergisk over for Dylans stemme, er der en meget god udgave med Mark Lanegan på soundtracket til Im Not There.
 
Bedste linier: there are no mistakes in life some people say/and its true sometimes you can see it that way/people dont live or die, people just float/shes gone with the man in the long black coat.

|

5. Tom Waits: Come on up to the House fra albummetMule Variations
I stil med gamle blues og country-sange er Tom Waits næsten messende sang en opfordring til mennesket om at vende hjem til paradis.

Verdens lidelser kan ikke røre sangeren, fordi han ikke har hjemme i den, men i stedet er af en anden verden: den himmelske. Ikke at sangen er en opfordring til selvmord den elegiske stemning i sangen viser netop, at hjemmet ikke er et andet fysisk sted, men en sindstilstand.
 
Bedste linier: the seas are stormy and you cant find no port/youve got to come on up to the house.

6. Gillian Welch: Red Clay Halo fra albummet Revelator
Den unge landmand, der er sangens fortæller, har et problem. I modsætning til de smarte fyre fra byen, har han et beskidt, ærligt arbejde, og ligegyldigt hvor meget sæbe han bruger, kan han ikke slette sporene. Selvfølgelig danser pigerne med de smarte fyre i stedet.

Fortælleren tænker på, om han, selv når han kommer i himlen skal være beskidt og ende med en glorie af rødt ler.

I begyndelsen håber han på, at Gud vil rense ham, men i løbet af sangen går det op for ham, at skidtet ikke er noget at skamme sig over. Selv Jordan-flodens breder er mudrede og beskidte.

Gillian Welchs stemme gør sangen nærmest salmeagtig på trods af det relativt høje tempo.
 
Bedste linier: now Jordan's banks they're red and muddy/and the rolling water is wide/but I got no boat, so I'll be good and muddy/when I get to the other side.

|
7. Johnny Cash: No Earthly Good fra albummet Personal File
Countrysangeren Johnny Cash var et meget religiøst menneske, der ikke holdt sig tilbage for at prædike om troens fortræffeligheder. Men selv han kunne få for meget af visse skinhellige prædikanter og denne sang er et opråb til dem om at gøre mere godt på jorden. 

Sangen er blevet indspillet af Cash et par gange, men den bedste er at finde på albummet Personal File.
 
Bedste linier: dont brag about standing/or youll surely fall og if youre holding Heaven/then spread it around.


8. Halfdan E og Martin G: I mørket rører Guden mig fra albummet Smarte pletter mellem fingrene

Johannes L. Madsens smukke lille tekst om, hvad man nærmest kunne kalde en nær-Gudsoplevelse er sat til en drømmende musik, der hele tiden balancerer på grænsen til det muzakagtige.

Det afspejler hvor skrøbelig den religiøse skønhed er og hvor svært det er at formidle dens betydning til andre, uden at den kommer til at lyde banalt. Og så kommer det æterisk svævende mellemstykke, hvor beatet falder væk og teksten gentages. Der bliver det helt klart.

Der er desværre ikke et klip med sangen på Youtube, men man kan høre et lille klip her.

Alle linier: I mørket rører Guden mig/indtil min hud/indtil mit hjerte/begynder at gløde/indtil mit jeg i en krop/bliver stjerne.

|
9. C. V. Jørgensen: Florafobi fra albummet Sjælland

C. V. Jørgensen vågner. Han sætter sig ud på terrassen med en smøg. Verden er lille og menneskene er bittesmå, men hans nabo hilser pænt igen ,og C. V. er en hel del nærmere Gud, end han plejer at være.

Sangen er den uforklarlige fornemmelse af sikkerhed midt i lidelsen og usikkerheden. At være overens med det, der er en mest fremmed, også hvis det kun er i en smøgs tid. 

Heller ikke denne sang findes på Youtube, men et klip kan høres her.
 
Bedste linier: jeg hilste/på min nabo/der hilste pænt igen/min nabo/ligner min næste/og hun er min bedste ven.

10. George Harrison: My Sweet Lord fra albummet All things must pass
George Harrison fandt sig religiøst hjemme i buddhismen, men med denne sang kæder han sine egne fornemmelser sammen med vestlige religioner, specielt kristendommen.

Korets skiftende halleluja og hare krishna efterhånden som sangen skrider frem understreger, hvordan religionerne på den ene side er meget specifikke, men alle handler om at komme tættere på det guddommelige.

Versionen på Harrisons Live in Japan-plade er med Eric Claptons band som backing group, og den kan varmt anbefales.
 
Bedste linier: I really wanna see you/really wanna be with you/really wanna be with you, lord/but it takes so long, my lord.

Alle sangene kan findes på iTunes eller det lokale bibliotek.