10 filmskildringer af himlen

Himmelen og de himmelske væsener skildres meget forskelligt på det store lærred. Her er det en engel, spillet af Nicolas Cage, der er forelsket i et menneske, spillet af Meg Ryan, i filmen City of Angels fra 1998.

Himmeriget er blevet skildret på talrige måder på biograflærredet og tv-skærmen. Det spænder fra det æstetisk smukke over det romantiske til det satiriske. Se ti eksempler her

Mange Hollywood-film og tv-serier lader sig inspirere af den religiøse fortælling om det himmelske univers. For hvordan ser Himmelen ud, hvad foregår der, og hvordan kommer man dertil? Det amerikanske TIME Magazine har lavet en liste med 10 film- og tv-skildringer af Gudsriget.

Her kan du se John Travolta som ærkeengel og Kenny fra den satiriske tegneserie South Park, der venter uden for porten til himmeriget. Hvis du har lyst til at bidrage til listen, så er du velkommen til at sende dit forslag på mail til kristendom@kristendom.dk

1. Warren Beatty med Concorde til Himmelen
I filmen Heaven Can Waitfra 1978 spiller Warren Beatty en fodboldspiller, der fejlagtigt mister det jordiske liv før tid og bliver transporteret til Himmeriget med en Concorde. Joe Pendleton er stjerne på et amerikansk fodboldhold og glæder sig til at spille med sit hold i finalen i Super Bowl (finalen i amerikansk fodbold), da en nervøs engel pludseligt kommer til at fjerne ham fra det jordiske liv. Han bliver derefter sendt ud i et univers af tåge og skyer, hvor han venter på en Concorde som skal sende ham til Himmelen.

Filmen er en genindspilning af Here Comes Jordan fra 1941.

2. Vild Luksus i Judgement City
Defending Your Life fra 1991 er en romantisk komedie, der handler om en mand, der efter sin død skal forsvare sine gerninger før han kan komme i Himmelen. Filmen skildrer et mellemstadie i efterlivet, hvor de døde venter på den endelige dom. Skal de i Helvede eller Himmelen? Imens de venter, bor de på luksus-hotel med jacuzzi på værelset og spiser lækker mad uden at tage på i vægt.

3. Englenes By
Det romantiske drama City of Angels fra 1998 viser Nicholas Cage som en melankolsk engel, der bliver forelsket i en læge, spillet af Meg Ryan. Eftersom Cage er engel, kan han ikke få sin elskede, med mindre han begår selvmord og dermed overgår til den jordiske verden.

Cage hopper derfor ud fra en skyskraber og møder på vejen til det jordiske efterlivets univers, som fremstilles som et skyet og hvidt landskab.

4.John Travolta som ærkeengel
I fantasyfilmen Michael fra 1996 ser vi ikke en skildring af himmelen, men af ærkeenglen Michael. John Travolta er den storrygende Michael, der kommer til jorden for at afhjælpe ulykkelig kærlighed.

Michael lejer sig ind hos en ældre dame i den amerikanske stat Iowa og skaber hurtigt opsigt ved at være iklædt et par store englevinger. Michael er en ret speciel engel, som både er glad for værtshus, cigaretter og kvinder. Michael tager på roadtrip med en journalist til Chicago i håb om at finde et ulykkeligt par og få dem sammen igen.

5. Kenny ved Sankt Peters port
Den populære amerikanske tv-serie South Park har også skildret livet efter døden. I fjerde afsnit af niende sæson bliver Kenny kørt over af en bil og havner derfor foran porten til Paradis. På vejen ind til Himmelen møder Kenny den gigantiske og forgyldte Sankt Peters port.

Himmelen bliver fremstillet på meget klassisk vis, som et svævende univers oven på skyerne. Kenny møder på sin vej til Sankt Peter nogle engle, som er bange for at tabe et opgør med Satans hær, der er i gang med en militær offensiv tæt ved porten.

6. Drømmenes baseballbane
I den amerikanske fantasyfilm Field Of Dreams fra 1989, skildres Himmelen abstrakt og i meget lille skala. Den afdøde tidligere baseballstjerne Joe Jackson vender tilbage til Jorden som spøgelse, og får mulighed for at spille sit elskede spil baseball igen.

Flere år forinden da han var stjerne i den amerikanske baseballturnering, fik han sammen med nogle medspillere livsvarig karantæne for at have tippet imod deres hold. Da Joe Jackson som spøgelse får lov at spille baseball igen bliver det en omvendt skildring af Himmelen. Som spøgelse har han opholdt sig i efterlivsuniverset, men oplever nu livet på jorden som himmelsk. For Joe Jackson bliver den lille baseballbane Himmeriget.

7. Rørt af en engel
Den amerikanske tv-serie Touched by an Angel er endnu et eksempel på, at elementer fra Himmellivet rejser ned til det jordiske liv. Det viser sig ved, at de to engle rejser til jorden for at udføre gode gerninger for menneskene. I løbet af ni sæsoner hjælper og vejleder de to engle mennesker i nød i kraft af deres store visdom.

Vi ser aldrig et fysisk billede af Himmelen, men seerne sidder tilbage med et mentalt billede af moral og kærlighed fra himmeluniverset foroven.

8. Skærsildens fængsel
Mimi Rogers spiller hovedrollen i The Rapture fra 1991. Her får man et konkret billede på livet efter døden i form af skærsilden, der i den romersk-katolske tro er en tilstand af menneskets renselse inden man kommer i Himmeriget.

Da hovedrollens mand bliver dræbt i et meningsløst mord, beslutter hun at skyde sin datter, for at hun kan komme op i Himmelen til sin far. Senere indtræffer dommedag og hun skal nu stå til regnskab for sin grufulde gerning mod datteren. Rogers kommer i den forfærdelige skærsild, hvor smerte og ild hersker. I The Rapture skildres mellemstadiet imellem døden og Himmelen som et brændende fængsel.

9. Engle i Amerika
Den smukke tv-serie Angels in America fra 2003, er en fortælling om AIDS-epidemien i USA i 1985. Serien skildrer den forfærdelige udbredelse af AIDS-sygdommen havde blandt homoseksuelle mænd i Reagan-tiden i midten af firserne.

I en af filmens mest mindeværdige scener møder en dødeligt syg AIDS-ramt homoseksuel mand en engel, som er kommet ned fra himlen for at tale. Englen er iklædt hvide klæder og vinger og er omgæret af et hvidt og tåget lys.

10. Livets træ
Et af de nyere eksempler på film, der inddrager elementer fra Himmellivet er Tree of life fra 2011, som i februar modtog tre Oscarstatuetter. Her skildres Himmelen som et univers, der opstår i jordiske rammer i form af en absolut tilstand af accept af det menneskelige livs udfordringer og vanskeligheder.

I slutningen af filmen møder hovedpersonen, der er spillet af Brad Pitt, en tilstand af absolut klarhed, da han på en strand bliver genforenet med mennesker fra sin fortid. Stranden er åben, klar og fremstilles i et lyst og klart skær. Menneskene fra fortiden er alle engleblide, klædt i hvide klæder og tilbyder klarhed og accept af de fejl, som de har begået i livet.