Alle kan blive klogere på Skovgaards kalkmalerier

Joakim Skovgaards malerier i Viborg Domkirke er Danmarks svar på Michelangelos værker i Det Sixtinske Kapel, mener Anne-Marie Villumsen, leder af Skovgaard Museet. Foto: Claus Fisker

Skovgaard Museet i Viborg står bag ny digital formidling af udsmykningen i Viborg Domkirke, der offentliggøres i dag med besøg af kulturminister Marianne Jelved (R)

Med 140.000 årlige besøgende er Viborg Domkirke ubetinget byens største turistattraktion. Ikke mindst Joakim Skovgaards kalkmalerier i kirken trækker publikum til, men mange kunne få meget mere ud af at kigge på billederne.

Det mener Anne-Marie Villumsen, der er leder af Skovgaard Museet lige over for Domkirken, og som er medinitiativtager til et nyt, digitalt formidlingsprojekt. Et projekt, der har til formål at stille nysgerrigheden hos de besøgende i kirken. Projektet hedder den digitale domkirke og består af en app til smartphones og tablets. Gamle fotografier, filmklip, lydoptagelser og kunstværker digitaliseres, og ved et tryk på appen kan historierne bringes til live. Dermed kan der føjes nye dimensioner til oplevelsen i kirken uden at ændre på kirkens særlige karakter som rum for andagt og ritualer.

”Om man kommer med en interesse for de bibelske motiver i kalkmalerierne, kisterne i kirken eller bare almindelig nysgerrighed, vil man nu kunne gå på opdagelse i Viborg Domkirke på en måde, som ikke kan opleves nogen andre steder i landet. Dermed åbnes der nye perspektiver for at forstå og værdsætte den unikke, danske kulturarv, som Viborg Domkirke og Joakim Skovgaards udsmykning rummer,” siger Anne-Marie Villumsen, der finder det vigtigt, at alt det gamle formidles på nye måder.

Især fordi Joakim Skovgaards malerier i kirken er Danmarks svar på Michelangelos værker i Det Sixtinske Kapel i Vatikanet i Rom, mener hun.

”Allerede i 2008 begyndte vi med et digitalt projekt til vores konfirmandgrupper, der dermed blev klogere på, hvad det er, der foregår i Joakim Skovgaards motiver. Det har været en stor succes og nu vil vi gerne give den samme viden til Viborg Domkirkes mange besøgende,” siger hun.

Anne-Marie Villumsen erkender, at kendskabet til Bibelen ikke er det samme i dag, som det var på Joakim Skovgaards tid, og derfor vil mange mennesker have svært ved at relatere kalkmaleriernes motiver til evangeliernes tekst. Men den sammenhæng kan de besøgende nu få fortalt digitalt. Det er tidligere biskop Karsten Nissen, Viborg Stift, arkæolog på Viborg Museum Jesper Hjermind, konservator Tom Egelund og Anne-Mette Villumsen, der formidler deres viden og har indtalt den lyd, der kan høres via appen.

Formidlingsprojektet er støttet med 1,3 millioner kroner af Velux Fonden og indvies i dag af kulturminister og kirkeminister Marianne Jelved (R).