Er James Bond en kristen figur?

James Bond i sin seneste inkarnation: skuespilleren Daniel Craig, der har gjort Bond ikke bare lyshåret, men også lidt mere rå. Foto: Sony Pictures.

James Bond er ikke en figur, der normalt forbindes med kristne værdier. Ikke desto mindre påpeger blogindlæg på fan-hjemmeside, at den populære helt også har en religiøs side

James Bond-figuren har siden sin første fremtræden på lærredet i 1962 i filmen Dr. No, efter forfatteren Ian Flemings bog, symboliseret den moderne, tjekkede mand, som altid finder en løsning ved snilde og kløgt. Derfor har denne actionheltenes gentleman heller ikke været udpræget associeret med kristne værdier.

Men ifølge fan-hjemmesiden commanderbond.net er der mere at sige om Bond og religion. Et blogindlæg på siden argumenterer for, at historien om Bond indeholder stærke kristne tematikker og referencer: "Romanerne om James Bond udspiller det klassiske drama om kampen mellem det onde og det gode", skriver bloggeren, der kalder sig Silhoutte Man. Han peger blandt andet på, hvordan Bond i bogen "You only live twice" bliver fremstillet som en Sankt Georg, der kæmper mod dragen.

Disse referencer kommer ifølge bloggeren Silhoutte Man ikke fra fremmede. Han redegør for, hvordan skaberen af denne stillige agent, Ian Fleming, har rødder i protestantismen og har indlejret dem i sin figur. På blogindlægget på hjemmesiden commanderbond.net citeres også et brev, hvor Ian Flemings bekymring over Bond-figurens indvirken kommer til udtryk. Et tegn på Ian Flemings egne moralske standarder og hensigter med Bond-figuren, mener Silhoutte Man.

Har man lyst til at bedømme dette selv, er den seneste Bond-film, Casino Royal, måske ikke den bedste at begynde med, da den netop er kendt for at gengive en mere kynisk Bond, hvor gentlemansfornemmelserne er blevet slebet af. Men med Ian Flemings 12 Bond-romaner og de 20 andre film, der indtil videre er produceret, er der nok andet at gribe i.

Den næste Bond-film "Quantum of Solace" er annonceret til at få præmiere i Danmark i november i år.