Kirkekoncerter landet over

Kirkekoncert med Mikala Petri i Vor Frelser Kirke på Christianshavn.

Stor er glæden ved at gå til koncert, men større er den måske, når rummet tilføjer musikken noget helt særligt. I rigtig mange kirker bliver der afholdt kirkekoncerter, hvor musikken kan være alt lige fra klassisk til calypso

Langt de fleste kirker i Danmark afholder koncerter en gang i mellem, nogle har sågar en hel koncertrække. Koncerterne bliver annonceret i kirkebladet. Hvis ikke man har fået bladet ind af brevsprækken, kan man altid hente det i kirken. Rigtig mange kirker har også en hjemmeside, hvor koncerterne er annonceret.

Omkring jul er der særligt mange koncerter. Der er det selvfølgelig julemusikken, der dominerer. Det kan være Händels Messias eller Bachs juleoratorium. Resten af året kan musikken være meget alsidig. Ofte klassisk, men også gospel, jazz, calypso og meget mere. Tit er det kirkens organist, som sætter programmet sammen.

Når det er et af de helt store navne, eller ved de store julekoncerter i landets domkirker, skal man som oftest købe billet. Men ellers er koncerterne ofte ganske gratis, og man kan som regel finde en siddeplads, selvom man kommer i sidste øjeblik.

Noget helt specielt for kirkerne er orgelkoncerterne. Orglet er et fantastisk instrument, som kan lyde som et helt symfoniorkester, og der er stadig komponister, som laver musik for orgel. I mange kirker står orglet oven over indgangen, så man kan faktisk ikke se, den der spiller. Til gengæld kan man høre musikken, der fylder rummet helt ud.

Kirke og musik har altid hængt nøje sammen. Fra kirkens allerførste begyndelse har man sunget salmer, når man samledes til gudstjeneste. Siden er musik ofte blevet komponeret til at blive spillet i en kirke. I dag er der selvfølgelig meget musik, som ikke er beregnet til kirkerummet. Men ofte er der en god akustik i rummet med de tykke mure. Hvis man tænker på musik som et øjebliks fastholdelse af tiden, et afbræk fra hverdagen, hvor man lytter og glemmer små og store bekymringer, så er det ikke så underligt, at kirken gerne vil give rum til musikken.

Og så til det helt store spørgsmål: Skal man klappe eller lade være? Der er vist ingen faste regler. Det foregår jo i en kirke, og man klapper ikke i en kirke. Men på den anden side set er det jo en koncert og ikke en gudstjeneste. Når musikken er virkelig god, kan man næsten ikke lade være, men ellers er et godt råd, at er man i tvivl, så gør som de andre...