Kristne værdier gav fastfoodkæde succes

Stifteren af den amerikanske fastfood-kæde Chick-fil-A, Samuel Truett Cathy driver sin virksomhed med udgangspunkt kristne værdier. Foto: betweendreamsmag.com

En amerikansk baptist besluttede i 1967 at starte en fastfoodkæde, som skulle drives med kristne værdier. Næstekærlig og loyalitet har gjort forretningen til en stor succes og stifteren til milliardær

Chick-fil-A er en amerikansk fastfoodkæde, specialiseret i kylling. Kæden er udbredt i sydstaterne og har hovedsæde i staten Georgia.

Kæden blev startet af en baptist ved navn Samuel Truett Cathy, som med kristne værdier ville drive en forretning med formålet: "at glorificere Gud ved at være en troende forvalter af alt, der er os betroet og at have en positiv indflydelse på alle som kommer i berøring med Chick-fil-A"

Forretningens kristne fundaments hovedprincipper er næstekærlighed, loyalitet, søndagslukket, arbejdsmoral og velgørenhed. 

Næstekærlighed
Grundstenen i Cathys forretning er næstekærligheden. Den er ifølge Cathy vigtigere end produktet, maden. Næstekærlighed omhandler i Cathys version ikke bare kunden, men også medarbejderen. Ligeså såvel som medarbejderen skal tage sig af kunden, skal Chick-fil-A tage sig af medarbejderne og de af hinanden.
- Vi forventer ikke af de ansatte, at de er kristne siger Cathy, - men vi forventer at de handler ud fra kristne principper.

Loyalitet
Chick-fil-A stræber efter at fungere som én stor familie, hvor tillid og en tro på hinanden skal være dominerende. Loyalitet kræves af medarbejderne, der til gengæld i årenes løb er blevet belønnet med diverse bonusser fra Cathys side.

Ferielejligheder og studie-stipendiater til unge medarbejdere er siden blevet suppleret af årlige firmaudflugter til f.eks. Bermuda. Dette har bidraget til, at udskiftningen af medarbejdere er langt lavere en i andre dele af fastfoodbranchen. Det lader også til, at en tillid er blevet opbygget hos kunderne, der for langt de flestes vedkommende er stamkunder.

Lukket om søndagen
Som noget helt særlig for en fastfoodrestaurant i USA, har Chick-fil-A kun åbent 6 dage om ugen. Som baptist besluttede Cathy nemlig at restauranterne skulle holde lukket om søndagen, så de ansatte og kunderne på kristen manér kunne komme hviledagen ihu; gå i kirke og være sammen med deres familie.

Cathy selv var dog indtil for nyligt beskæftiget denne dag, da han var søndagsskolelærer. Selvom det er om søndagen 20 % af indtjeningen i fastfoodbranchen skabes, mener Cathy ikke det rører hans forretning: 
- Vi omsætter mere på seks dage, end vores konkurrenter gør på syv.

Arbejdsmoral
For Cathy-familien er det vigtigt, at de unge medarbejdere får en god arbejdsmoral. Da det for mange medarbejdere er deres første job, ser Chick-fil-A det som deres forpligtigelse, at uddanne dem i det at arbejde. Cathys arbejdsetik lægger vægt på det sunde i hårdt arbejde og ejeren af fastfoodkæden finder det vigtigt, at ingen af de ansatte skal være for fine til at gøre toiletter rene.

Ifølge Cathy er det ikke de mange penge, men arbejdet der har gjort ham lykkelig. Hans søn har udtalt:
- Far har altid sagt, at de bedste dage han har haft, er dem, hvor han er kommet træt hjem fra arbejde.
Dette hjem har ikke ændret sig siden 1967 på trods af den øgede formue. Cathy og hans kone bor stadig på den samme gård som i de sidste 60 år.

Velgørenhed
Cathy vandt i november 2008 William E. Simon Prize for Philanthropic Leadership som gives til filantroper som udviser exceptionelt lederskab gennem deres velgørenhed. Udover at pleje sine ansatte godt med sygeforsikring m.m. har stifteren af Chick-fil-A doneret over 100 millioner dollars til især uddannelse.

Med prisen fulgte en præmiesum, som Cathy måtte give til en velgørende organisation efter eget valg. I denne forbindelse udtalte den gavmilde baptist:
- At give er et af de privilegier vi har: Jo mere jeg giver, des mere har jeg. Meget få mennesker anerkender glæden af at give - specielt når du ikke forventer noget igen.

Præmiesummen på en kvart million dollars er imidlertid intet i forhold til den formue Cathy besidder: 1,2 milliarder dollars, hvoraf størstedelen gives til velgørenhed i tilfælde af den 87-årige baptists død.

Stifteren af den amerikanske fastfood-kæde Chick-fil-A, Samuel Truett Cathy driver sin virksomhed med udgangspunkt kristne værdier. Foto: betweendreamsmag.com