Når Gud er med på grønsværen

Brasiliens målscorer, den 24-årige Kaká, bærer her en T-shirt med ordene: Jeg tilhører Jesus. Disse ord skulle efter sigende også være indgraverede på hans fodboldstøvler.

Mange kristne fodboldspillere slår korsets tegn, når de løber på banen eller sender en takkebøn til himlen, når de scorer mål. Se eksempler her

Listen med fodboldspillere, der i forbindelse med fodboldkampe giver udtryk for deres kristne tro, er lang.

Den brasilianske verdensstjerne Kaka, som sidste år blev kåret som den bedste spiller i Europa, er et godt eksempel på en fodboldspiller som tager sin tro med til fodboldkampe.

Som mange andre kristne spillere sender han en ærbødig hilsen mod himlen når han scorer. Desuden har han på begge sine støvler påtrykt teksten I belong to Jesus (Dansk: Jeg tilhører Jesus), og ofte har han under sin spillertrøje en undertrøje med samme budskab.

Gud hjælper mig med at spille godt
Ifølge en en hjemmeside for Kaka-fans går Kaka i sin fritid i kirke, og hans yndlingscitat skulle være et vers fra Bibelen, nemlig: Alt formår jeg i ham, der giver mig kraft. fra Filipperbrevet kapitel 4, vers 13.

Ifølge Argentinas verdensberømte fodboldlegende Diego Maradona gav Gud ham hjælp til at spille godt. I følgende citat giver han udtryk for sin motivation for at slå korsets tegn:

- Gud hjælper mig med at spille godt. Det er derfor, jeg altid slår korsets tegn, når jeg går på banen. Jeg føler, jeg svigter ham, hvis jeg ikke gør det.

Sydlandsk fænomen
Det er især sydamerikanske fodboldspillere, der har tradition for religiøse markeringer på banen, men også flere europæiske spillere gør det, hvilket man kan se eksempler på i fodboldkampene under EM i disse uger.

Vores svenske naboer, som i modsætning til Danmark er repræsenteret ved EM 2008, har fået en bøn for deres landshold. Her er et par smagsprøver fra bønnen, som præsten Ingo Söderlund har skrevet:

- Tak for vores stolte landshold. Tak for EM-slutrunden (...) Vi takker og beder for vores landsholdstrænere Lars Lagerbäck og Roland Andersson. Udrust dem med den vished og kundskab, de behøver for at udtage det bedste hold (...) Tak for alle spillerne i truppen (...) Påmind Herre, om bønnens muligheder. I Jesu navn - amen!

Læs hele svenskernes EM-bøn her.

Hvem er gud på banen?
Den spanske forfatter Manuel Vázquez Montalbán har kaldt fodbold for en religion på udsigt efter en gud.

Han beskriver fodbolden som en postmoderne, verdslig designerreligion, der endnu ikke har kunnet fylde hullet efter den føromtalte argentinske fodboldgud Diego Maradona.

Da Maradona ved VM i 1986 scorede et mål med hånden og efterfølgende proklamerede, at det var "Guds hånd", der havde handlet gennem ham, var der mange, der faktisk troede på ham.

I Argentina findes der nu en "maradoniansk" kirke, der fejrer jul på stjernens fødselsdag den 30. oktober og har lavet en ny tidsregning, der starter på denne dag i 1960.

Maradonas nok mest kendte udtalelse kom efter det kontroversielle mål med hånden:

- Selv hvis der var en hånd, så var det Guds hånd.

Pave Johannes Paul II udtalte i forbindelse med VM i 1982, at Gud ikke holder med ét bestemt hold. Men det hindrer selvfølgelig ikke fodboldspillere i at tage troen på Gud med til kamp på grønsværen.

En af verdens i dag bedste fodboldspillere, Kaká, bærer her i forbindelse med en kamp for AC Milan, en T-shirt med ordene: Jeg tilhører Jesus. Disse ord er også indgraveret på hans fodboldstøvler.
Brasiliens dobbelte målscorer Ronaldo knælede i stilhed sammen med resten af den brasilianske trup efter sejren over Tyskland i VM-finalen. (Foto: Nordfoto) KLIK PÅ BILLEDET FOR AT SE FLERE KENDTE FODBOLDSPILLERE, SOM BEDER PÅ BANEN.
Her er det den portugisiske landsholdsspiller Christiano Ronaldo, som retter en bøn om guddommelig assistance i EM-finalen mod Grækenland i 2004. Det hjalp dog ikke -- Grækenland vandt kampen. -- Foto: Scanpix.
I 2001 mente FCK-spilleren Sibusiso Zuma, at kun en bøn til højere magter kunne sikre sportslig succes. Flere spillere både i dansk og international fodbold følger hans eksempel og inddrager tro i deres sportslige ritualer. – Foto: .