Peter Brandes' skitser udstilles i Lemvig

Peter Brandes har lavet mange udsmykninger til danske kirker, blandt andet flere glasmalerier.

Forarbejder til udsmykning af kirke i Los Angeles er foræret til Museet for Religiøs Kunst i Lemvig

Selvom hovedværket befinder sig så langt væk som i den amerikanske stat Californien, kan vi danskere endnu en gang få glæde af Peter Brandes' nyeste kirkeudsmykning. 13 glasmosaikruder og 12 farvede akvarelskitser er foræret til Museet for Religiøs Kunst i Lemvig, hvor de kan ses resten af maj måned.

- Forarbejderne er store kunstværker i sig selv, fortæller museets leder Dagmar Warming, der med taknemlighed har modtaget skitserne fra Ny Carlsbergfondet, efter at de sammen med det færdige værk har været udstillet på Kunstindustrimuseet i København i efteråret. Værkerne vil i fremtiden indgå i museets faste samling og dermed blive præsenteret med jævne mellemrum. Første gang her i maj.

Glasmosaikkerne, der forestiller de 12 apostle og Kristus på korset, udgør udsmykningen i en helt særlig kirke i en lille by i Orange County syd for Los Angeles. Byen er opstået på et to tønder land stort areal, hvor der tidligere lå en militærbase. Den private, kristne hjælpeorganisation The Orange Rescue Mission har overtaget arealet og skabt en by for 200 tidligere hjemløse familier. Og det er kirken i den by, som billedkunstneren Peter Brandes har udsmykket med sine farverige glasmosaikker.

Samarbejdet er kommet i stand gennem en af donatorerne, Roberta Green Ahmanson, der flere gange har været i Danmark, og ved et af sine besøg blev betaget af Peter Brandes' mosaikker i Vejleå Kirke i Ishøj ved København.

Der foreligger i alt 60 forarbejder til udsmykningen i de hjemløses kirke. Heraf har museet fået de 13, der ligger tættest på de endelige ruder til kirken. Forarbejderne måler 58 gange 23 cm, mens de færdige værker er dobbelt så store. Ruderne er præget af stærke farver og geometriske figurer. I kataloget til udstillingen siger Peter Brandes blandt andet selv om værket:

- Serien med de 12 apostle er abstrakt i den forstand, at de selvfølgelig bærer på traditionens symboler, men gentaget igen og igen og udkrystalliseret til de billedudtryk, som de nu er, ender de med at blive trekanter og cirkler.

Sidste års udbygning af Museet for Religiøs Kunst har givet Dagmar Warming mulighed for at vise skitserne i cafeen og i de to første rum i den gamle del af museet. Samtidig vises museets egen samling af Peter Brandes' værker, der består af keramiske fade, malerier og litografier. Der er også ophængt flere Brandes-malerier, som er udlånt af Galerie Moderne i Silkeborg.

Museets nuværende hovedudstilling er fortsat Georges Rouaults "Passion" i den nye tilbygning, Kirk Salen. Den og Brandes-udstillingen vil blive pillet ned lige efter pinse for at give plads til sommerens udstilling med Bjørn Nørgaard, "Troen er håbet - tvivlen vilkåret".