Guide: Gå årets pilgrimssæson i møde til kyndelmisse

Flere steder kan pilgrimsvandrere starte sæsonen med en frisk vandretur i anledning af kyndelmisse. Foto: Iris/Ritzau Scanpix

Ved kyndelmisse markerer man lysets tilbagevenden og fejrer Jesus som lyset, der vandt over mørket. Det er for mange også begyndelsen på årets religiøse vandringer

Lyset spiller en vigtig rolle i det kristne verdensbillede, hvor Jesus ofte beskrives som lyset, der vandt over mørket.

Det gælder også for pilgrimsvandrerne, da der flere steder er tradition for at indvie sæsonens religiøse vandringer omkring kyndelmisse i februar. Kyndelmisse kommer af latin, candalarum misa, der betyder lysenes messe. Her er halvdelen af vinteråret ovre, og man kan starte lysets sæson op med en frisk vandretur.

For nogle kan vandringen bruges til at reflektere over, hvordan troen hjælper med at overvinde det indre mørke, mens man går. Derfor afsluttes vandringen flere steder med nadver, så vandrerne kan modtage vin og brød til syndernes forladelse.

Vil du ud og vandre? Gå giver kristendom.dk dig her fem gode steder at tage med på en frisk pilgrimsvandring i anledning af kyndelmisse:

1. Tilsted, Thy: Spejdere og konfirmander bærer lyset frem

Fra Tilsted Kirke går alle der har lyst til præstegården, hvor menigheden synger sange om lys og mørke. Det er sognets spejdere og konfirmander, der leder den vandrende flok med fakkeloptog.

Hvornår: fredag den 2. februar kl. 17.00
Hvorfra: Tilsted Kirke, Vuskjærvej 1, 7700 Thisted

Læs mere her

2. Borre, Møn: Stjernekiggeri og pilgrimsvandring ved Møns Klint

Denne pilgrimsvandring byder på lidt af hvert. Gå langs klinten på Møn, se om du kan finde en stjerne eller to i aftenskumringen, og slut så aftenen af med italiensk menu på lokal restauration nær Møns Klint. En perfekt måde at lade op til den kommende uge på.

Hvornår: søndag den 4. februar kl. 16.00
Hvorfra: Magleby Kirke, Klintevej 500 Magleby, 4791 Borre

Læs mere her

3. Herning, Midtjylland: Ud i naturen med andre glade mennesker

Kom og gå med ud i naturen og nyd den sammen med andre glade mennesker. Vandringen er på 5-6 kilometer i et tempo, som passer de fremmødte.

Hvornår: tirsdag den 6. februar kl. 10:00.
Hvorfra: Rind Kirke, Rind Kirkevej 22, Lind, 7400 Herning

Læs mere her

4. Valby, København: 10 kilometers vandring rundt i det sydlige København

Vandrerne går gennem nogle af Sydhavnens kolonihaveområder, og herfra går turen tilbage mod Johannes Døbers Kirke igennem Valbyparken.

Hvornår: søndag den 18. februar kl. 11.30
Hvorfra: Johannes Døbers Kirke, Trekronergade 12, 2500 Valby

Læs mere her

5. Værløse, Storkøbenhavn: I naturen er man altid ved Guds hjerte

Sognepræst Paul Heden Friis og pilgrimsleder Torsten Junge har tilrettelagt ruten på cirka 9 kilometer, mens pilgrimspræst Elisabeth Lidell står for den indre vandring. Temaet er hentet fra H.C. Andersen: 'I naturen er man altid ved Guds hjerte!'
Vandrerne går skiftevis i samtale og i stilhed gennem vinterskoven.

Hvornår: tirsdag den 27. februar kl.09.30
Hvorfra: Hareskov S-togstation

Læs mere her