Her er 7 steder, du kan fejre kyndelmisse i år

Til kyndelmisse mindes man Jesu moder Marias renselse, men højtiden har også nordiske rødder, idet man samtidig markerer midvinteren. Foto: Nima

Kyndelmisse den 2. februar er både en lysfest og en kristen festdag. Kirker og foreninger indbyder til fejring af kyndelmisse landet over. Her guider kristendom.dk dig til et udpluk af fejringerne

Fredag den 2. februar er det kyndelmisse. Det er en årlig kirkelig festdag og lysfest, der fejrer Jesus, ”verdens lys”, og Maria, hans mor.

I Danmark blev kyndelmisse som helligdag afskaffet af Struense i 1770, da han ønskede at skære ned på antallet af helligdage for at øge produktiviteten i samfundet. Men kyndelmisse markeres stadig af hundredvis af kirker landet over.

Kirkerne fejrer festdagen i dagene omkring fredag den 2. februar, som er den egentlige festdag. Her får du en guide til steder, man kan tage hen og fejre lysfesten:

1. København: Børnene fejrer lysfest i Lindevang Kirke

På Frederiksberg sørger Lindevang Kirke for lys i hele kirken, når børn og deres forældre inviteres til kyndelmisse. Bagefter er der fællesspisning.

Hvornår: 2. februar kl. 17:00
Adresse: Lindevang Kirke, Hattensens Alle 12, Frederiksberg 2000
Læs mere her

2. Kundby: Gospelsang sætter dig i den rette stemning

I Kundby står præst Lene Wadskær for en kombineret højmesse og kyndelmisse om søndagen. Der er både gospelkor og indvielse af kirkens nye lysglobe.

Hvornår: 4. februar kl. 10:30
Adresse: Kundby Kirke, Kirkebakken 20, Kundby 4520
Læs mere her

3. Klejs: Højtlæsning fra Bibelen med fokus på lyset

Til denne kyndelmisse står præst Michael Hessellund Larsen for en højtlæsning af bibelsteder, der følger lyset fra Første Mosebog til Johannes Åbenbaring. Lyset er billedsprog for Jesus Kristus og hans tilstedeværelse i verden.

Hvornår: 4. februar kl. 15:00
Adresse: Klejs Kirke, Holstdalsvej 1, Klejs 7130
Læs mere her

4. Odense: Kyndelmisse for musikelskere

Stemningen bliver lagt med musik for kontrabas til denne kyndelmissegudstjeneste. Toms Timofejevs fra Letland, som er ansat i Odense Symfoniorkester, står for dette musikalske indslag under gudstjenesten.

Hvornår: 4. februar kl. 17:00
Adresse: Hans Tausens Kirke, Rugårdsvej 62, Odense 5000
Læs mere her

5. Hjallerup: Lyset bæres frem i byen

Vinterens midtpunkt fejres i Hjallerup med fakkeltog, der udgår fra Dramhuspladsen og bevæger sig gennem byen ud til kirken. Her holdes en kort gudstjeneste, hvor årets konfirmander medvirker.

Hvornår: 4. februar kl. 18:30
Adresse: Hjallerup Kirke, Hjallerupvej 27, Hjallerup 9320
Læs mereher

6. Præstø: Nyd fejringen med lune pandekager

I Beldringe Kirke serveres der pandekager med solbærrom, og det er præst Lars Erik Foged, der står for arrangementet.

Hvornår: 4. februar kl. 19:00
Adresse: Beldringe Kirke, Hastrupvej 2A Hastrup, Præstø 4720
Læs mere her

7. København: Hvis man kom for sent i første omgang

Var man forhindret i at deltage i fejring under kyndelmisseugen, og er man i københavnsområdet, kan man søndagen efter fejre lysfesten. Det foregår i Kristkirken hvor der er musik, sang, lystænding og tid til eftertanke.

Hvornår: 11. februar kl. 17:00
Adresse: Kristkirken, Enghave Plads 18, København 1670
Læs mere her