Kyndelmisse

Opskrift: Bygmelspandekager til kyndelmisse

Kyndelmisse som markerer, at halvdelen af vinteren er gået, er ikke blot en anledning til at holde lysgudstjenester, som flere af landets folkekirker gør. Men det er en god dag at vinterhygge med tykke bygmelspandekager. Foto: Nima stock

Har du lyst til at markere kyndelmisse den 2. februar? Her får du Nationalmuseets opskrift på traditionelle bygmelspandekager

Hvorfor spiser man pandekager til kyndelmisse?

Historisk set markerer kyndelmisse dagen, hvor halvdelen af vinterhalvåret mellem den 1. november og den 1. maj er gået.

På denne dag skabte bondemænd i 1700-tallet sig et overblik over deres forråd, og der skulle helst være nok mad til, at både mennesker og dyr kunne overleve resten af vinteren.

Dagen var hermed også en vigtig årstidsmarkering, og man havde i forbindelse hermed nogle særlige retter, man spiste.

En af de mest kendte retter i Danmark er de fynske bygmelspandekager. Pandekagerne er typisk tykkere end de pandekager, vi er vant til at spise i dag, og traditionelt blev de spist med flæsk og saltkød til. Men de kan også nydes uden tilbehør.

Ingredienser i bygmelspandekagedej

  • 20 g gær
  • 6 dl mælk
  • 500 g bygmel
  • 2 piskede æg
  • 1 spsk. puddersukker
  • ½ tsk. stødt kanel

Fremgangsmåde:

Rør gæren ud i den lunkne mælk. Tilsæt herefter bygmel, æg, puddersukker og ½ tsk. stødt kanel i dejen.

Rør det hele sammen og stil det til hævning et lunt sted i 2 timer.

Efter hævning bages pandekagerne på en varm pande i svinefedt til de er sprøde.

Æbleflæsk som tilbehør

I 1700-tallet serverede man typisk æbleflæsk som tilbehør til pandekagerne. Hvis du har lyst til også at begive dig ud i at lave æbleflæsk skal du bruge:

  • 3 løg
  • 400 g saltet, røget flæst
  • 6 æbler
  • timian
  • sukker

Start med at pille løgene og skær dem i kvarte. Herefter skæres flæsket ud i mindre stykker og ristes på en pande sammen med løgene.

Æblerne skæres i mindre stykker og simrer herefter under låg med flæsk og løg, til de er godt møre. Slut af med at tilsætte timian og sukker.

Nationalmuseets hjemmeside kan du finde mange gamle, historiske opskrifter tilknyttet de forskellige årstider