Santa Lucia

Landet over går unge luciaoptog den 13. december, her i Biersted Kirke i Aalborg. Foto: Christian Roar Pedersen/Aalborg Stift/Flickr

Den 13. december går de hvidklædte luciabrude optog i kirker, skoler og hjem landet over. Men hvem var Santa Lucia? Og hvorfor går man luciaoptog? I dette tema dykker Religion.dk ned i decembers luciafejring

Den katolske helgen Santa Lucia hyldes hvert år i december med flammende stearinlys, hvide klæder og luciasang, når der landet over bliver gået luciaoptog.

Men hvor stammer traditionerne fra - og hvem var Lucia, som har lagt navn til det hele? Bliv klogere i denne artikel og test din viden i Religion.dk’s luciaquiz.

Indhold

  • Hvem er Lucia?
  • Lucias martyrdød
  • Lucia er de blindes skytsengel
  • Lucias mirakler
  • Hvorfor går man luciaoptog?
  • Luciatraditioner verden over
  • Quiz: Test din viden om Lucia

Hvem er Lucia?

Lucia er en katolsk helgen, der blev født i Syrakus på den italienske ø Sicilien i år 283, hvor kristenforfølgelserne var på sit højeste.

Som ung omvendte Lucia sig til kristendommen, men måtte holde det hemmeligt for ikke at blive forfulgt af det romerske styre. At være kristen i datidens Romerrige var nemlig ulovligt, og hvis man blev afsløret i at være kristen, kunne det have fatale konsekvenser.

Mange kristne måtte derfor søge skjul katakomber rundt omkring i byerne, hvor de var dybt afhængige af hjælp udefra. I ly af nattens mulm og mørke vovede Lucia sig derfor ned i de underjordiske gange med mad og hjælp til sine medkristne, selvom hun løb en enorm risiko. Hvis hun blev opdaget, ville hun sandsynligvis blive henrettet.

Lucias martyrdød

Da Lucias mor på mirakuløs vis blev rask efter et dødeligt sygdomsforløb, lovede Lucia at vie sit liv til Jesus og leve i kyskhed resten af sine dage. Da hun derfor afviste at gifte sig med den romerske bejler, hendes familie havde lovet hende væk til, blev hun afsløret i at være kristen.

Det romerske styre krævede, at hun skulle straffes, men hver gang de forsøgte, blev de ved guddommelig indgriben forhindret i deres forsøg. De forsøgte at sende hende på bordel, men okserne, der skulle hente hende, ville ikke rykke sig ud af stedet. Herefter forsøgte de at brænde hende på bål, men ilden ville ikke tage fat. Den 13. december 304 e.Kr. døde hun endelig, da en af de romerske dommere stak hende med sværd, og derfor hyldes hun denne dag som helgen og martyr.

Lucia er de blindes skytsengel

Lucia er skytsengel for blinde og folk med øjensygdomme og afbildes ofte holdende et fad med to øjne.

En historie fortæller, at hun fik stukket sine øjne ud, mens andre overleveringer hævder, at hun selv rev dem ud, for ikke at friste friere. Nogle fortæller, at der voksede et nyt sæt smukke øjne frem, hver gang hun rev sine øjne ud.

Lucias mirakler

I den katolske tro er der skik for at påkalde skytsengler, når man har brug for hjælp, og Lucia har i den forbindelse angiveligt udført mange mirakler.

I 1646 blev Lucias hjemby Syrakus ramt af voldsom hungersnød. I fortvivlelse bad byens borgere til Lucia om hjælp. På Lucias dødsdag den 13. december ankom et stort skib med en masse korn, og borgerne blev reddet. I stedet for at kværne kornene til mel og lave brød, kogte de kornene til grød, og i egnen er der derfor i dag tradition for at koge hvedegrøden cuccia på Lucias dødsdag.

Hvorfor går man luciaoptog?

Luciatraditionen stammer fra det 18. århundredes Sverige. Her fulgte man den julianske kalender, hvor den længste nat faldt den 13. december. I dag følger man den gregorianske kalender, hvor den længste nat falder den 21. december.

Luciatraditionen er derfor en lysfest, hvor man lyser mørket op og fejrer, at det igen bliver lysere. Traditionen er dog størst af alt en hyldest til den katolske helgen Santa Lucia. Lucia er desuden en udledning af det latinske ord “lux”, der betyder lys.

Traditionen har udviklet sig til, at man går luciaoptog for at imitere Lucias vovede færd til byens katakomber, hvor de kristne var i skjul fra det romerske styre. For at se havde Lucia en krans om hovedet, og i dag går luciabruden derfor også med en krans om hovedet.

I Sverige kaldes dagen “lussenat”, og i mange svenske hjem og bagere vil man finde det søde, safranfarvede hvedebrød “lussekatter” eller luciabrød.

Læs her teksten til luciasangen Nu bæres lyset frem (Santa Lucia),

Luciatraditioner verden over

Luciafejringen er ikke blot en tradition i Danmark, Mange steder rundt omkring i verden fejrer ligeledes den katolske helgen, dog ikke helt på samme måde.

Læs om luciatraditioner verden over her.

Test din viden om Lucia

Har du læst denne artikel, kan du teste din viden om Santa Lucia i denne quiz:

Tag luciaquizzen her!

Vil du vide mere om jul og juletraditioner? Læs også Religion.dk’s store juletema her.