Interview

Lutherskememes er kristendom i moderne indpakning

”Bevæggrunden for at lave Lutherskememes har været, at jeg var træt af, at vores generation ikke ved nok om, hvad evangelisk-luthersk kristendom er for en størrelse," forklarer Mikkel, som er manden bag Lutherskememes. Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix

”Hvordan får vi en ung generation til at forstå noget om kristendommen?” Over 1.700 mennesker følger Instagram-siden Lutherskememes, som forsøger at gøre særligt unge mennesker klogere på, hvad kristendom handler om

”Moderne problemer kræver moderne løsninger”.

Sådan beskriver Mikkel, den 26-årige skaber af Instagram-siden Lutherskememes, sit projekt. Lutherskememes gik i luften den 10. juni 2019 med sit første Instagram-opslag nogensinde. Siden har Lutherskememes rundet mere end 1.700 følgere, som flere gange om ugen får nye memes om kristendom og folkekirke.

Mikkel ser selv Instagram-siden som et oplysende foretagende.

”Bevæggrunden for at lave Lutherskememes har været, at jeg var træt af, at vores generation ikke ved nok om, hvad evangelisk-luthersk kristendom er for en størrelse. Vi er blevet forsømt af vores forældre og af vores skole,” siger han og fortsætter:

”Hvordan får vi den her generation til at forstå noget om kristendommen? Det gør vi jo ikke ved at sige til dem, at de skal læse nogle flere bøger og studere deres bibel. Det kommer de aldrig til at gøre af sig selv.”

Han mener, at meme-formatet og Instagram som platform er oplagte værktøjer til at udbrede elementær og basal viden om kristendom til de målgrupper, der ikke kommer i kirken eller læser Kristeligt Dagblad. For her kan man komme i kontakt med de unge mennesker og bruge det sprog, de forstår.

”Jeg har ikke noget imod at skrive et debatindlæg eller en kronik. Jeg tror bare ikke på, at det er sådan, vi kommer ud til de unge mennesker,” siger han og forklarer, at de fleste af hans følgere er mennesker, som ikke nødvendigvis har noget med kristendom eller kirke at gøre til daglig.

Kristendommen er blevet eksotisk

Manden bag Lutherskememes er selv teologistuderende, og han skal inden for kort tid være præst. Han oplever ofte, at folk gerne vil tale om tro og kristendom, selvom de ikke ved ret meget om det. Det hænger sammen med, hvordan kristendommen bliver opfattet, mener han.

”Kristendommen er blevet sådan noget eksotisk noget. Hvis man virkelig vil forarge i et selskab, skal man bare sige, at man er kristen. Derfor går folk jo nok stille med dørene,” fortæller han.

For Lutherskememes handler det blandt andet om at afmontere idéen om, at Gud er en gammel mand med langt, hvidt skæg, der sidder på sin trone i himlen. Mikkels ambition er at uddanne folk i den kristendom, som folkekirken forkynder, nemlig den evangelisk-lutherske kristendom.

”Man hører tit det her: ”Tror du virkeligt på, at jorden blev skabt på seks dage?”. Det vidner om, at folk ikke har forstået ret meget af, hvad det handler om,” siger han og indrømmer i den sammenhæng, at Lutherskememes er farvet af ophavsmandens eget teologiske ståsted.

”Jeg står gerne ved mit teologiske ståsted, som er evangelisk-luthersk. Jeg er vel nok beton-lutheraner. Jeg holder Tidehverv, og det er der sikkert nogen, der vil kalde et teologisk ståsted,” siger Mikkel.

De mange følgere af Lutherskememes stiller jævnligt spørgsmål til siden, både til hans personlige syn på religiøse problematikker og til, hvordan han forholder sig til kirkelige foreninger som Indre Mission og Luthersk Mission.

”Jeg blev spurgt om, hvad jeg synes om sådan noget som missionsforeningerne og Pinsekirken. Der sagde jeg det bare, som det er, at dem har jeg ikke meget fidus til. Det mistede jeg 20 følgere på, men det må så være det. Jeg gemmer ikke min teologi. Det er jo mig, der laver de memes,” forklarer han.

Blasfemi er en risiko

Det er hårdt arbejde at lave memes, forklarer Mikkel, der bruger mange timer på at skabe indhold til Instagram-siden. Dels skal det være sjovt, dels skal det undgå blasfemi eller gudsbespottelse.

”Jeg forsøger så godt, jeg overhovedet kan, at holde mig til den sande tro. Det betyder også, at der er skabeloner, jeg ikke kan bruge. Jeg ville for eksempel aldrig kunne bruge en skabelon med tvillingetårnene fra den 11. september, fordi det ikke er passende for en side, der handler om kristendom,” siger han og forklarer, at han heller ikke vil gøre grin med Gud.

”Jeg frygter Gud mere end mennesker. Det sætter jo sine begrænsninger, fordi der er ting, jeg hverken tør eller vil,” fortæller han.

Han er dog ikke bange for, at formatet forfladiger det kristne budskab. Han citerer tidehvervsteologen Kristoffer Olesen Larsens budskab om, at evangeliet ikke taler et særligt sprog, men netop er simpel og jævn dagligtale.

”Det er jeg enig med ham i. Jeg mener også, han har sagt et sted, at der ikke er noget intellektuelt i kristendommen. Jeg mener sådan set ikke, at kristendommen er nogen særlig vanskelig størrelse. Vi driver teologi, fordi der skal prædikes på søndag,” siger han.

Han erkender dog, at teologien kan blive en vanskelig størrelse, når man beskæftiger sig indgående med den. Det har han blandt andet oplevet, når Lutherskememes har lavet memes om realpræsens i nadveren, som nogle af følgerne har haft svært ved at forstå.

”Så er det jo mit håb, at folk bliver klogere af mine memes – eller selv får lyst til at undersøge, hvad eksempelvis realpræsens i nadveren betyder,” fortæller han.

”Jeg tror helt sikkert på, at man kan uddannes gennem memes. Jeg er selv blevet uddannet i forhold til den østlige teologi ved at læse memes, som ortodokse kristne har lavet. Det meste, jeg kender til ortodoks teologi, kommer herfra,” forklarer han og håber, at Lutherskememes kan få den samme rolle for andre.

”Kristendom er jo egentlig et ret klart og enkelt budskab om Guds fordring og syndernes forladelse”.

Af hensyn til sin fremtidige karriere ønsker Mikkel kun at fremstå med sit fornavn. Kristendom.dk er bekendt med hans fulde identitet.