Smag på kirken

DR Kirkens hjemmeside.

Kristendom.dk fik lov til at komme indenfor i DR Kirken og deltage i gudstjenesten for tredje søndag efter Hellig Tre Konger, der transmitteres i fjernsynet den 22. januar klokken 14.00. Temaet for gudstjenesten er smagssansen, og det er sognepræst Poul Joachim Stender, der styrer begivenhedernes gang

Markerne er dækket med sne, så langt øjet rækker. En gravko med halm i grabben kører gennem hovedgaden. En hest vrinsker og slår med hovedet på marken, hvor jordknolde og sne blander sig med hinanden. Her på toppen af bakken ligger en lille kirke. Flaget er hejst, og salmesang stiger ud fra kirkens åbne vindue, men alting er ikke, som det plejer at være.

En sagte men konstant brummen høres over den lille kirkegård. Ledninger stikker ud af kirkens vindue. I våbenhuset står to personer med hovedtelefoner, og på parkeringspladsen står tre af DR's hvide lastbiler. Vi er kommet til DR's tv-kirke i Skader på Djursland. 

I dag ligner Skaders lille kirke ikke helt sig selv. Tre af kirkens bænke står på kirkegården, og indenfor i kirken dominerer et langt bord hele rummet. Bordet er veldækket med en hvid dug og en masse levende lys samt lerskåle med figner, lammekød, oliven og granatæbler. Rundt om bordet sidder 45 til 50 personer på bænke. De rækker til sig af retterne og smager på de lækre delikatersser. Denne gudstjeneste er ikke kun et fællesskab i ord, men et måltidsfællesskab. Her er der ingen angst for at sidde tæt på hinanden. Alle sidder skulder ved skulder. Kirken er fyldt med liv, og stemningen bærer præg af fest og glæde.

Orglet begynder at spille, og menigheden bryder ud i sang. En engelsk sang, der ikke er at finde i Den Danske Salmebog. Der siges en bøn, og der læses en tekst fra Biblen. Det er ikke præsten, der siger bønnen, og det er heller ikke præsten, der læser teksten fra det Nye Testamente. Menigheden er engageret. De er ikke kun tilskuere men medvirkende - med bønner og læsning - til at skabe denne gudstjeneste.

Smagens gudstjenesten, som bliver vist den 22. januar klokken 14.00 på DR1, former sig som en lang nadver. Ikke en nadver som vi kender det fra højmessen i Den Danske Folkekirke, hvor nogle få går op til alters og knæler ved alterskranken. Nej denne nadver er et fællesskab, hvor menigheden sidder skulder ved skulder og deler maden med hinanden. Sådan beretter Biblen også om Jesu samvær med sine disciple omkring et bord med fællesspisning. Derfor forrettes nadveren i DR-Kirken den 22. januar også ved det fælles bord. Sidemanden giver brød og vin videre med ordene: "Dette er Jesu Kristi legeme og dette er Jesu Kristi blod". Og i dagligstuen foran TV-skærmen kan man gøre det samme for sidemanden i sofaen. 

Der er intet overraskende i, at Poul Joachim Stender har valgt at fokusere på sanserne i de fire gudstjenester, som han er ansvarlig for i DR Kirken. For Poul Joachim er ikke kun kendt som sognepræst i Kirke Saaby og Kisserup, men også som forfatteren bag kogebogen "Præsten og Kogejomfruen", der indeholder opskrifter på forskellige bibelske retter. Således er det ikke første gang, at sanserne spiller en stor rolle i hans gejstlige liv.

- Gudstjenesten skal ikke kun fokusere på kvalitet i forhold til syn og høresansen. Der skal også være noget for ganen. Hvorfor skal præsten have dyre messehager af god kvalitet, når kirken ikke kan servere en nadver lavet af kvalitetsråvarer, spørger Poul Joakim Stender.

Ved tv-gudstjenesten opfordrer Poul Joachim Stender tv-seerne til at have brød og vin parat ved fjernsynsskærmene, så de sammen med menigheden i DR Kirken kan fejre nadver.

Tag derfor brød og vin med hen foran skærmen, når Danmarks Radio den 22. januar klokken 14.00 blænder op for DR Kirken.