Interview

Metalband: Vi vil ud af kassen som kristent metalband

”Det lå implicit i kulturen, at man brugte musikken til at udtrykke sin tro, når man var kristen og spillede metal," fortæller Asbjørn Brokhøj guitarist i Unseen Faith. Foto: HeartMatter Artworks

Helt fra starten har det danske metalband Unseen Faith båret på betegnelsen 'kristent metalband'. En titel som de ikke længere identificerer sig med, og som nogle gange gør dem mere skade end gavn, men som de bærer med sig fra deres rødder i Indre Mission

”Selv hvis alle i bandet var veganere, ville det jo ikke gøre os til et vegansk metalband,” forklarer Alexander Eriksen, forsanger i Unseen Faith.

Et kristent band. Ordet i sig selv antyder, at der er noget, der er anderledes og måske særligt kristent ved et sådan band. Men hvad er det helt præcist, der gør et band kristent? Er det tilstedeværelsen af kristen lyrik, at bandet består af kristne musikere, eller at bandet spiller for et kristent publikum?

Unseen Faith er et dansk metalband, som startede i 2010 på Sydvestjyllands Efterskole, en efterskole med rødder i de kirkelige bevægelser Indre Mission og KFUM og KFUK. Bandets tekster var helt fra begyndelsen hverken forkyndende eller lovsang, men tog udgangspunkt i deres egne tanker og oplevelser.

Lyrikken kom herigennem til indirekte at berøre mange kristne tematikker og bandet kaldte sig et kristent metalband i deres pressemateriale.

Et spørgsmål om identitet

Metalmusikken i kirkeligt regi havde sin storhedstid omkring 2006-2010, hvor der opstod mange nye metalbands, og mange koncerter blev afholdt rundt omkring i Danmark.

Metalmusikkens rebelske natur talte til de unge kristne, som var trætte af den konformitet, som fandtes i de konservative kristne sammenhænge. Det var på det tidspunkt helt normalt for metalbands, der startede i de mere konservative kristne miljøer, at omtale sig selv som kristne metalbands.

”Det lå implicit i kulturen, at man brugte musikken til at udtrykke sin tro, når man var kristen og spillede metal. Der var nogle forventninger fra de sammenhænge, vi kom i, om at man var meget tydelige omkring sin tro i musikken,” forklarer Asbjørn Brokhøj guitarist i Unseen Faith.

Forventningerne var dog noget de unge selv skabte for at skabe en fælles identitet som unge kristne i et nyt segment. For når man viste, hvad man troede på, viste man samtidig, at man var stolt af, hvor man kom fra.

”Jeg følte næsten, at jeg forrådte nogen, hvis ikke jeg tydeliggjorde, at jeg som metalmusiker var kristen,” fortæller Asbjørn Brokhøj, som i en tidlig periode særligt mærkede forventningerne fra sin kristne omgangskreds.

Unseen Faith tøvede dog ikke med at kalde sig et kristen metalband i deres pressemateriale helt fra bandets begyndelse. Titlen virkede som en naturlig betegnelse for dem på det tidspunkt. De var kristne metalmusikere, der var stolte af deres tro.

Det startede som en spøg

Det hele startede med en bunke unge metalglade efterskoledrenge, der var trætte af de lovsange, som fyldte meget i de kredse, de begik sig i. Bandet startede derfor som en spøg for at komme med et provokerende alternativ til de populære lovsange.

Hurtigt fandt bandet dog ud af, at der faktisk var interesse for deres musik uden for efterskolens mure, og efterspørgslen viste sig at være stor.

”Vi fik en koncert i Århus, mens vi gik på efterskole. Det viste sig, at publikum var helt vilde med det. Den aften fik vi booket fire nye koncerter,” forklarer Alexander Eriksen.

Derefter begyndte det at gå stærkt, og koncerterne blev primært spillet i kirkelige sammenhænge.

”Der skete nogle fede ting i ’kirkeverdenen’, der fandtes en kristen metalfestival og kristne metalkoncerter rundt omkring, og dem spillede vi så til,” fortæller Asbjørn Brokhøj.

Men selvom bandet primært spillede i kirkelige sammenhænge, handlede deres tekster ikke nødvendigvis om Gud, hvilket gjorde Unseen Faith til det mere kontroversielle band blandt andre kristne metalbands på det tidspunkt.

”Jeg kunne mærke en forventning fra nogle af vores fans om, at det, vi skrev, var direkte lovsang. Men så startede vi bare en samtale med dem om, hvorfor vi skrev de tekster, vi gjorde,” fortæller Alexander.

Et markant linjeskift

Bandet smed dog titlen som kristent metalband, da deres EP ”Yokebreaker” udkom i 2015. De blev enige om, at bandets målgruppe i fremtiden skulle være det brede metalmiljø og ikke længere primært kirkelige sammenhænge.

”Vi fik italesat, at der ikke længere skulle ligge et krav om at skrive tekster vedrørende vores tro,” fortæller Asbjørn Brokhøj.

Alle bandmedlemmer i Unseen Faith er kristne og har gået på kristne friskoler og efterskoler. Derfor var det først efter nogle år, at bandet valgte at skifte retning.

”På det tidspunkt var vi ikke i lige så høj grad sammen med folk fra vores kristne bagland som tidligere. Vi begyndte på universitetet, hvor vi blev eksponeret for mange forskellige mennesker med markant andre holdninger end en selv. Det påvirkede også vores musik,” fortæller Asbjørn Brokhøj.

Bandets behov for at definere sig som kristne blev derfor gradvist mindre, men titlen som et kristent band var ikke så nem at smide fra sig.

Problemet med den kristne kasse

Unseen Faith bliver nemlig i nogen grad i dag stadig set som et kristent metalband. En titel, de ikke mener, fortæller hele historien om, hvem de er som band.

”Jeg synes, det er ærgerligt, at vi har fået stemplet: kristent metalband. Det kan godt være, at vi er kristne, men vi er jo også bare nogle unge mennesker, der kan lide metalmusik,” forklarer Alexander Eriksen.

Titlen, kristent metalband, har også vist sig både at skabe unødige forventninger og begrænsninger for bandet, der har oplevet konkrete negative effekter heraf.

”En booker i Holland søgte os frem på nettet, hvor vi stod som et kristent metalband. De var derefter ikke interesserede i at bestille os,” forklarer Alexander Eriksen.

Bandet blev dog booket af et andet selskab i Holland, men først efter en række spørgsmål om deres religiøse ståsted.

Men selvom den kristne titel lukkede dørene i Holland, oplevede bandet den modsatte effekt ved en koncert i Tyskland:

”Der var nogle tyskere, som spurgte os om, hvorfor vi ikke spillede lovsange. Vi skrev meget om tvivl, og det blev de nærmest fornærmede over, fordi de havde en forventning til vores tekster som kristent metalband,” fortæller Alexander Eriksen.

De to oplevelser gav bandet en mavepuster, da det gik op for dem, at der fandtes mange forskellige forestillinger ude i verden om, hvad et kristent metalband var. Forestillinger som de ikke kunne identificere sig med.

En åben dialog om tro

Selvom bandet ikke skriver lovsange om Gud, kan man dog alligevel fornemme deres tro i de tekster de skriver. Specielt i bandets debutalbum, Waver, hvor blandt andet sangen SOS handler om nogle af de frustrationer, man kan have som kristen, når Gud tilsyneladende virker tavs.

”Sangen handler om, hvor frustrerende det kan være at gå med tvivl. Gud siger i Bibelen: Bank på, så skal der lukkes op. Det er bare ikke altid sådan, det opleves,” fortæller Asbjørn Brokhøj.

Bandet har også oplevet meget støtte fra deres venner og familie helt fra begyndelsen i form af fans, hjælpende hænder og moralsk opbakning, selvom bandet har insisteret på friheden til også at skrive om de udfordrende ting ved deres tro.

”Vi er skeptiske overfor vores tro, og hvordan verden er skruet sammen. Men vi står stadig ved vores tro på Gud og vil gerne høre andre menneskers perspektiv. Vi er meget bevidste om ikke at havne et sted, hvor man siger: Vi ved bedst,” fortæller Alexander Eriksen.

Fremtidige planer

Noget af det, som Unseen Faith ser frem mod og kommer til at behandle i deres nye album, er positiviteten i en verden præget af uretfærdighed.

”Vi vil gerne vise lytteren, at de er noget værd, og at de kan noget, også selvom det ikke altid er let at leve,” fortæller Alexander Eriksen.

I det nye album kommer de kristne tematikker til at vige pladsen for italesættelsen af uretfærdighed og ulighed i samfundet, og hvordan håb og fornyelse kan tale ind i de udfordringer. De kristne værdier bliver dog ikke lagt på hylden:

”Vi ser ret meget had mellem mennesker i dag. Det påvirker os meget, fordi vi blandt andet er opvokset med et værdisæt som kristne. Samtidig tror jeg, at vreden over uretfærdigheden er noget, mange andre kan tage del i, uanset hvilken religiøs eller ikke-religiøs baggrund de har,” fortæller Asbjørn Brokhøj.

Bandet spillede til Copenhagen Metal Fest i weekenden.

Foto: Tore Knudsen
Foto: Tore Knudsen
Foto: Nikolaj Bransholm/Bransholm Photography