"Jeg hedder Claus og er Kierkegaard-misbruger"

Når jeg husker at bruge Søren Kierkegaard i min dagligdag, så får jeg igen og igen lyst og overskud til - med idé-begejstring - at kaste mig fuldt og helt ud i livet, langt ud, helt ud på det, han kalder 'uvishedens uendelige hav' - med fornøjelse! skriver skuespiller Claus Damgaard. Foto: Pressefoto

Kierkegaards forfatterskab tog mig med bukserne nede. Her var en mand, der selv om han for længst var død beskæftigede sig med alt det, jeg gik og tumlede med i dag, skriver skuespiller Claus Damgaard

Hvad betyder Kierkegaard for dig? Hvordan har hans tekster og tanker påvirket dig?

"'Når man begiver sig ind i Søren Kierkegaards univers, skal man huske at sætte en klods i døren, så man kan komme ud igen' lyder et godt råd blandt Kierkegaard-kendere. Men det havde jeg ikke hørt. Jeg havde fået den fikse idé, at jeg ville lave Kierkegaard-teater og kastede mig hovedkulds ud (eller ind) i læsningen af forfatterskabet."

"Jeg var fuldkommen forudsætningsløs. Forfatterskabet tog mig med bukserne nede (efter den første lange tids frustrerende besvær med med bare at finde ud af, hvad pokker det mon var, der stod på siderne). Jeg var dybt betaget: Her var en mand, der selv om han jo for længst var død beskæftigede sig med alt det, jeg gik og tumlede med i dag! Og på et niveau langt højere end noget, jeg havde mødt andre steder, og på en måde, som aldrig stødte min selvtilstrækkelige egenrådighed, men tværtimod stimulerede min nysgerrighed og min evne til selv at finde ud af, hvad der mon var det rigtige for mig, i mit liv, i øjeblikket."

LÆS OGSÅ: Hjælp til selvhjælp med Søren Kierkegaard

"Jeg var fortabt. Jeg fortabte mig i forfatterskabet og satte spørgsmålstegn ved alt. Jeg vidste snart ikke, hvad der var op eller ned. Jeg kunne næsten ikke foretage mig noget ud over at prædike
Kierkegaard men det gjorde jeg så også. Jeg tog forfatterskabet og mig selv og mit liv ensidigt alvorligt. Jeg havde 'glemt at le' (som Søren Kierkegaard, vil jeg lige små-prædikende indskyde, formulerer det) og glemt at handle. Jeg kaldte mig 'Kierkegaard-aktør' eller 'Kierkegaard-bruger', men var måske i virkeligheden blevet Kierkegaard-misbruger. 'Hej. Jeg er Claus. Jeg er Kierkegaard-misbruger', skulle jeg måske præsentere mig selv. Søren Kierkegaard betyder handling for mig."

Hvad kan vi lære af Kierkegaard i dag?

"Jeg prøver at lade være med at udtale mig om, hvad vi kan lære af Søren Kierkegaard, men taler gerne ofte og længe om, hvad Søren Kierkegaard inspirerer mig til at gøre i mit liv. Noget af det værste Søren Kierkegaard ved, er 'upersonlig objektivitet' og 'intet er farligere end, at hvad der skal praktiseres, forvandles til lærd viden', siger manden, der jo selv var temmelig belæst. 'Lærd viden ser ud, som var det noget, og gør udøvelse næsten umulig'!"

"Men det, Søren Kierkegaard så inspirerer og motiverer mig til, er igen og igen, fuldt og helt at udleve det, jeg oplever som det rigtige for mig: at hengive mig helhjertet til livet! Vanemæssigt er jeg lidt af en lunken fætter. Jeg handler vanemæssigt af det, Søren Kierkegaard kalder 'nøjeregnende snæverhjertethed' og lader vanemæssigt det, Søren Kierkegaard kalder 'forstandens smålighed' gå ind og støje for, hvad han kalder 'den sande intuition' og 'den sunde, ægte følelse', og for hvad han kalder 'fantasiens evighed'."

"Når jeg husker at bruge Søren Kierkegaard i min dagligdag (hvad der nu ikke er noget, der sker hver dag), så får jeg igen og igen lyst og overskud til med idé-begejstring at kaste mig fuldt og helt ud i livet, langt ud, helt ud på det, han kalder 'uvishedens uendelige hav' med fornøjelse! At være på dybt vand med højt humør. Kropslige samspilsformer som sang og sex og dans er for mig særligt berigende. Det er så dejligt mærkbart, om det virker, skidtet. Om det, Søren Kierkegaard taler om, virker; om jeg virker i virkeligheden! Og på en måde er det måske ikke så væsentligt, hvad jeg hengiver mig til, bare jeg gør det helhjertet med alt, hvad jeg har i mig med det, Søren Kierkegaard kalder 'hele personlighedens inderlighed'.

Hvad er din yndlingstekst eller -citat af Kierkegaard?

"Jeg må nævne to citater. Jeg elsker, når Søren Kierkegaard får mig til at huske, at livet jo i grunden er ur-komisk: overalt hvor der er liv er der modsigelse, og hvor der er modsigelse er det komiske til stede.

Og jeg elsker Søren Kierkegaards uendelige modsigelsesfyldthed. Livet er sjovt, men jeg skal jo huske at tage det dødsensalvorligt og give alt, hvad jeg har i mig: Ikke spare sig selv, og så forstå, at det hele er spøg: ja, det er alvor.

Claus Damgaard er skuespiller og Kierkegaard-fortolker. Aktuel med Kierkegaard Comedy Show.