"Søren Kierkegaard var en stakkel"

I musicalen vil jeg gerne, at børn og voksne lærer en ting af Kierkegaard: Vi må ikke ofre kærlighed og venner i søgen efter at realisere os selv, skriver Marie Kilsgaad Møller. Her foto fra Quasi Teaters opsætning af Enten-Eller. Foto: Quasi Teater

Søren Kierkegaard har lært mig, hvordan jeg IKKE skal leve. Men han har også sat tanker i gang om værdier, kærlighed, ægteskab, frihed og lykken i livet, skriver teaterinstruktør Marie Kilsgaard Møller

Hvad betyder Kierkegaard for dig? Hvordan har hans tekster og tanker påvirket dig?

"For tre år siden var Kierkegaard for mig noget af det mest uforståelige, men uundgåelige, jeg kunne komme i tanke om. At formidle det vanskelige i en forståelig form tænder mig som scenekunstner. Derfor bestemte jeg mig for at lave en teaterforestilling, der formidler Søren Kierkegaard til børn. Da åbnede Kierkegaards verden sig for mig på godt og ondt. Jeg har været opslugt, jeg har grinet og jeg har sovet hen over det kanoniserede hovedværk, Enten-Eller. Jeg har haft små post-it-sedler overalt! I bøger, på væggen og i hovedet."

LÆS OGSÅ:Søren Kierkegaard (1813-1855)

"Jeg har spejlet mig i Søren Kierkegaard, været forelsket i ham og hånet ham. Indimellem synes jeg, han er latterlig og irriterende. Nogle gange var hans tekster kedelige og gentagende; som en lektie, der skulle læses. Andre gange oplever jeg ham som en åbenbaring, en livsguide og som den gamle, erfarne mentor, jeg stadig er på udkig efter. Jeg har måtte kæmpe med biografier og Søren Kierkegaards tekster, som ifølge min dramaturg ikke er dramatiske. Jeg har måtte holde mig for øjnene og gå planken ud, kaste mig for ekspert-løverne. Jeg skulle nemlig skabe min egen fortælling om Søren Kierkegaard og om A og B (karaktererne fra Enten-Eller)."

"Manuskriptet kunne ikke være virkelighedstro, hvis det skulle være dramatisk. Derfor er min historie fiktion, der er baseret på Kierkegaards liv og filosofi. Jeg har både frygtet og håbet, at Sløk fra sin grav, Tudvad fra Berlin, og Thielst og Garff ville komme efter mig med vrede e-mails om, hvordan Kierkegaard skal forståes og formidles. Det er endnu ikke sket. Men måske bliver det i 2013, at vi skal tage den diskussion..."

LÆS OGSÅ
: Forfatter: Oprøreren Kierkegaard er blevet danefæ

"Kierkegaard var en tvivler. Og det kan være forvirrende, hvis man leder efter svar. Han prædiker både i øst og vest om opbyggelighed, troskab, druk og fest. Han stillede spørgsmål; og jeg tror, han vil, at også vi skal stille spørgsmål til livet og til samfundet. Denne konstante reflekteren har gjort stort indtryk på mig. Når jeg arbejder med scenekunst, er netop spørgsmålene min drivkraft. Jeg vil, at børn og voksne skal stille spørgsmål ved det, der er almindeligt og selvfølgeligt, være kritiske og nysgerrige. Det er derfor jeg laver teater."

"Jeg tror også, det var hvorfor, Søren Kierkegaard skrev. På den måde er han min sjæleven."

Hvad kan vi lære af Kierkegaard i dag?

"Når jeg ser på Søren Kierkegaards liv og analyserer forholdet mellem store begivenheder, og hvornår han har skrevet hvilke tekster, så slår det mig, at han var en stakkel! En deprimeret (tungsindig) ung mand, som led af ulykkelig kærlighed, men som var sygeligt forelsket i sin egen weltschmerz. Ingen bør leve som ham. Han har ofret sit liv for filosofien og skrevet tekster om det at være menneske, som vi i dag kan lære af, underholde os med og tænke videre over. Men jeg ønsker ikke for nogen, at de skal have det som ham eller gøre som ham."

LÆS OGSÅ:Kierkegaard minder om, at det hele ikke bare er samfundets skyld

"Søren Kierkegaard har altså lært mig, hvordan jeg IKKE skal leve. Og så har han sat tanker igang. Tanker om værdier. Om kærlighed, ægteskab, frihed og lykken i livet. Alt det han har skrevet, kunne han skrive, fordi han var ulykkelig. Han valgte kærligheden fra, stødte venner fra sig, gjorde sig uvenner med præster, debattører og menigmand."

"Man kan sige, at han gennem sit liv har 'valgt sig selv'. Et begreb han anvender i sine tekster, og som man kan forstå som søgen efter identitet eller 'at hvile i sig selv'. Men når man ser på Kierkegaards valg i livet, kan det at "vælge sig selv" også opfattes som grum egoisme."

"I musicalen om Søren Kierkegaard synger hans to venner Aksel og Bendix (repræsentanter for karaktererne A og B) en sang til præsten, fordi præsten forsøger at tale Søren fra at gå på diskotek med drengene. 'Love er what Søren needs', synger de. Teksten er skrevet af Tine Refsgaard, og musikken er af Camilla Bang. I musicalen vil jeg gerne, at børn og voksne lærer en ting af Kierkegaard: Vi må ikke ofre kærlighed og venner i søgen efter at realisere os selv."

LÆS OGSÅ:
Jeg hedder Claus og er Kierkegaard-misbruger

"Der findes i Kierkegaards dagbogsoptegnelser nogle skriverier om en særlig lille, hemmelig seddel, som er nøglen til at forstå det hele. Jeg forestiller mig, at den har været gemt i hans chatol i et tophemmeligt rum. Denne særlige seddel har mange Kierkegaard entusiaster spekuleret på, skrevet om, ledt efter og gisnet om. Det er også den seddel, vi leder efter i musicalen om Søren Kierkegaard."

"Jeg tror på, at der findes en sådan hemmelig seddel med løsningen i ethvert liv - filosof eller ej. Der vil aldrig være andre end dig selv, der kan finde den eller sågar vide, hvad der står på den. Måske finder du den aldrig. Jeg tror, at vi af Kierkegaard skal lære ikke at lede efter den seddel. Livet kommer alligevel til dig, og menneskerne omkring dig, fællesskabet, kærligheden, venner og øjeblikket betyder mere, end nogle ord på små sedler kan beskrive. Lad sedlen ligge, stop med at søge og lev dit liv!"

Hvad er din yndlingstekst eller -citat af Kierkegaard?

"Uh, det er svært at vælge! Om valget har Kierkegaard også mange citater. Nogle er kloge, nogle er kun mere forvirrende. Jeg vælger at offentliggøre min top tre (fra Enten-Eller, del 1):

1. "På et teater gik der engang ild i kulissen. En klovn gik op på scenen og advarede publikum. De troede, det var en vittighed, og de grinede og klappede. Han gentog beskeden, de jublede endnu mere. Sådan tænker jeg, at verden vil gå under i jubel af vittige hoveder, der tror, det er en vits."

2. "Jeg studerer mig selv; naar jeg er træt deraf, saa ryger jeg til tidsfordriv en cigar og tænker, Gud veed, hvad vor Herre egentlig har meent med mig."

3."Af alle latterlige Ting forekommer det mig at være det allerlatterligste at have travlt i verden"

Marie Kilsgaard Møller er teaterinstruktør i teateret QUASI, hvor Søren Kierkegaards Enten-Eller har været opsat.