Min julesalme

Søren Ryge: "Blomstre som en rosengård" er poesi i verdensklasse

"Blomstre som en rosengård” var noget særligt. Den blev kun sunget ved adventskransen, ikke juleaften, men den var god og spændende, fordi der var alle de linjer med blinde og døve og stumme og halte og syge, som blev raske igen, sådan pling! Mirakel! Forklarer tv-vært og forfatter Søren Ryge Petersen. Foto: Bo Amstrup

At synge ”Blomstre som en rosengård” var som at få læst den bedste historie, skriver tv-vært Søren Ryge Petersen

Der er alt for mange at vælge imellem, for jeg er vokset op med, at vi sang advents- og julesalmer i hele december måned både i skolen og ved adventskransen om aftenen. Tre-fire-fem stykker om dagen. Hver eneste var et lykkeligt varsel om, at juleaften nærmede sig, og juleaften var årets højdepunkt. 

Min mors yndlingssalme var ”Ind under jul”, og derfor mindes jeg den med en særlig ømhed, selv om den er lidt trist. Min far sang dem alle sammen og altid alle vers. Resultat: Jeg og mine søskende kan mindst 25 julesalmer udenad. 

Nogle var bedre end andre også for børn. ”Dejlig er den himmel blå” var uopslidelig og lidt kedelig, mens ”Et barn er født i Betlehem” var for lang.

”Velkommen igen Guds engle små” var god, fordi den var til at forstå (jeg så altid for mig, at en flok engle myldrede op og ned ad en stige, en rigtig, meget høj stige, der gik helt op i skyerne), og ”Glade jul” var god at synge, fordi man kunne SKRÅLE med – desuden kun fire vers! 

LÆS OGSÅ: Test din viden om julens salmer

”Det kimer nu til julefest” havde en særlig status, for den blev ikke sunget før selve juleaften i kirken, og når vi begyndte på den, rislede glæden igennem hele kroppen, bogstavelig talt. Nu begyndte det, nu var der kun et par timer til anden og juletræet og gaverne. 

Der er én, der helt særligt skiller sig ud

Men så var der ”Blomstre som en rosengård”, og den var noget særligt. Den blev kun sunget ved adventskransen, ikke juleaften, men den var god og spændende, fordi der var alle de linjer med blinde og døve og stumme og halte og syge, som blev raske igen, sådan pling! Mirakel! 

Desuden fortalte far altid, at det var Grundtvig, der havde skrevet den, og så måtte det jo være sandt. Grundtvig og Aksel Schiøtz var hans store idoler, og at synge ”Blomstre som en rosengård” var som at få læst den bedste historie.

LÆS OGSÅ: N.F.S. Grundtvig (1783-1872)

Og det var nok derfor, at jeg for fem år siden blev blæst helt omkuld, da jeg hørte Herning Kirkes Drengekor synge den efter alle kunstens og korsangens og musikkens regler. 

Barndommens lykkelige juleminder plaskede igennem hoved, hjerte og mave, og det endte med, at jeg lavede et helt tv-program om drengene med ”Blomstre som en rosengård” som højdepunktet. 

Mirakler kan man bruge hele året

Programmet blev sendt i september, længe før advent og jul, men min gode præsteven Erik forsikrede mig om, at det skete der ikke noget ved, for den handler jo mest om mirakler, og dem kan man bruge hele året.

Desuden fortalte han mig, at Grundtvig har tyvstjålet historien fra Det Gamle Testamente, men det blev den ikke dårligere af. 

”Ryste mer ej noget knæ, ingens hænder synke, skyde hvert udgået træ, glatte sig hver rynke”. Det er poesi i verdensklasse, for både børn og voksne. Hele året. Hele livet. 

Søren Ryge Petersen er tv-vært og forfatter.