"Vi har pligt til at give julens gave videre"

"Julen er en gave, en glædes gave, vi alle modtager, men som vi også har pligt til at bære videre til andre," siger sognepræst, debattør og forfatter Kathrine Lilleør. Foto: Malene Korsgaard Lauritsen.

Sognepræst Kathrine Lilleør fremhæver barndommens julebesøg på et plejehjem som sin stærkeste juleoplevelse, og så glæder hun sig altid til at prædike den 24. december

Hvad er den vigtigste dimension i julen for dig?
For mig er det allervigtigste ved julen, at Gud elskede verden så højt, at han forbarmede sig over, at vi ikke selv kan præstere glæde, håb eller overlevelse, men at han må give os det. Derfor gav han os julenat ikke bare livet påskemorgen, men også glæden at se frem til.

Er der en juleoplevelse du vil fremhæve som den stærkeste?
Min far var også præst og da jeg var barn, besøgte vi hvert år til jul et plejehjem for mentalt handicappede ældre. Det at sidde der lærte mig, at julen ikke bare er en privat fest, men en fællesskabsfest. Så selvom man glæder sig til at komme hjem og få julegaver og sidde sammen med dem man kender og holder af, så er der også andre, som skal have julebudskabet, når det er jul. Julen er en gave, en glædes gave, vi alle modtager, men som vi også har pligt til at bære videre til andre."

"Det gælder særligt den 24.december, hvor det for mig er det er en årligt tilbagevendende juleoplevelse at se dem, der samler sig i kirken. Dem der kommer juleaften er som regel ikke i kirken ellers og derfor holder jeg meget af at prædike for dem."

Hvor henter du inspiration til dine juleprædikener?
"Jeg henter først og fremmest min inspiration i Bibelen, hvor jeg ofte inddrager noget andet end den kendte julefortælling. For eksempel kan jeg huske, at jeg et år har prædiken Helligånden juleaften i erkendelsen af, at de fleste alligevel ikke kommer til pinse, så synes jeg, at de skulle høre lidt om den, nu de var der. Menigheden juleaften er en lyttende og interesseret menighed, som når nu de er der, også skal have noget at vide om kristendommen. Så man kan også sige, at julefortællingen sammen med påsken er en rammefortælling om hele evangeliet, når jeg prædiker."

Er det svært at skulle forkynde det samme budskab år efter år?
"Slet ikke, for julens budskab er altid inde og vende omkring mit eget liv og den erfaring jeg har gjort mig i løbet af året. Det er helt naturligt, for det er prædikantens opgave at gøre budskabet nærværende og nyt."

Ved du allerede nu, hvad du vil vægte i din juleprædiken i år?
"Nej, det dur slet ikke at forberede sig så tidligt. Det foregår i dagene op til og nogle gange i timerne op til, men hovedvægten vil altid ligge på, at der er glæde, selvom man ikke altid kan få øje på den."