Salmebogsjubilæum 450 år

Morten Messerschmidt: I salmerne hæver vi os over både tid og sted

Både som inspiration og til direkte brug i artikler, kronikker og taler er vores salmeskat – sammen med de verdslige sange i Højskolesangbogen – helt uvurderlig, mener Morten Messerschmidt. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

At bladre i salmebogen er som at cykle rundt i sin barndomsby, hvor hvert hjørne vækker en genkendelsens glæde, fortæller folketingspolitiker Morten Messerschmidt. Kristendom.dk har stillet ham seks spørgsmål i anledning af Den Danske Salmebogs 450 års jubilæum

Hvad betyder Den Danske Salmebog for dig?
Salmebogen er nok den mest brugte af mine hverdagsbøger. Både som inspiration og til direkte brug i artikler, kronikker og taler er vores salmeskat – sammen med de verdslige sange i Højskolesangbogen – helt uvurderlig.

Også personligt står salmebogen mit hjerte nært. At bladre mellem siderne er som at cykle rundt i sin barndomsby, hvor hvert gadehjørne vækker en genkendelsens glæde eller giver erindring om noget, der var.

Fortæl om en situation, hvor du har haft en særlig glæde af salmebogen.
Da jeg var 17 år, blev jeg ansat som kirkesanger i Islebjerg Kirke i Frederikssund. Det betød utroligt meget for mig. Siden konfirmationen havde jeg sunget i Oppe Sundby Kirke, hvor kirkesangeren i gave gav mig melodibogen med indskriften ”slid den med helse”. Det skete for alvor, da jeg nu havde fået egentlig ansættelse. Jeg har stadig den efterhånden noget tyndslidte bog hjemme på klaveret.

Hvad skal en god salme indeholde?
Forkyndelse og folkelighed, nærvær og åndeligt niveau. Og så er vi jo heldigvis berigede med nogle skønne melodier – ikke mindst takket værd Nielsen, Laub og andre. Både tekst og melodi kniber dog gevaldigt i de nyere salmer, der mere synes at handle om afsenderen end om Gud, troen og Kristus.

Hvad kan salmerne give danskerne?
I salmerne lader vi os forene med både nutid og dem, der gik før os. Vi synger sammen om menighedens fællesskab, men knytter også bånd til dem, der gik før os – menighederne før os. I salmerne hæver vi os dermed over både tid og sted og bliver eet som kristen menighed.

Bør salmebogen opdateres?
Jeg har intet imod opdateringer, men hvad betyder det? At vi fik flere af de tidligere kasserede salmer ind, var én af de gode ting ved ”den nye salmebog”.

Men de nyskrevne salmer skiller sig på mange måder så meget ud fra de velkendte, at de gør sig bedst i et særskilt tillæg.

Hvad er din favoritsalme?
Jeg har mindst 100, men skal jeg pege på én, bliver det nok ”Der sad en Fisker så tankefuld” (Den Danske Salmebog nummer 147), som gengiver evangelieteksten på så formfuld vis, som Grundtvig kan, samtidig med at den fastholder en personlig og myndig tone til os. Nielsens musik er fuldendt symbiose.