Julekalender

"Når det er jul, tror jeg på mirakler"

Stig Rossen er en af de store danske sangstemmer. Her er han på scenen i forbindelse med musicallen Chess. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2017

15. december: Sanger Stig Rossen synes, at "Glade jul" passer lige ind i hans kristne tro og i følelsen af julefreden, der sænker sig. Mød ham i dagens julekalenderlåge.

Han er garvet, når det kommer til at synge de gode, klassiske julesange. For hvert år giver sanger Stig Rossen massevis af julekoncerter landet rundt.

Der er dog særligt én salme, som han genfinder hver gang, han synger den. Det er den østrigske komponist Franz Xaver Grubers eviggyldige ”Stille Nacht, heilige Nacht”.

"Med dansk tekst af B. S. Ingemann i formen "Glade jul, dejlige jul" har denne sang en helt speciel status i mit juleunivers. Jeg har sunget den mange gange, både privat, men også til samtlige af mine julekoncerter. I år er 24. gang, at jeg skal rundt i landet. Men selvom jeg kender salmen så godt, rammer dens ord og billeder mig alligevel hver eneste gang, fordi de er så træffende."

Stig Rossen plejer at sige, at hvis ikke man allerede er i julestemning, så kommer man det af ”Glade jul, dejlige jul”, som med sine dobbeltlinjer og gentagelser på en særlig måde får betonet, at evig er englenes sang, salig er englenes sang og fryd dig, hver sjæl han har frelst.

"Det passer i hvert fald lige ind i min kristne tro og i min følelse af salig fred, himmelsk fred, der sænker sig, når det bliver jul. Den oplever jeg, når jeg kan stille kufferten efter koncerterne og bare synke ned i julens ro derhjemme i de juledage, som er noget helt specielt for mig."

Udover at være den kristne højtid, som Stig Rossen finder smukkest, er julen også den tid på året, hvor han laver en slags indre mental status og gør hovedrent:

"Her jeg føler sjælefreden på en måde som ikke ellers, både fordi vi ikke skal ret meget, men også fordi højtiden i sig selv inviterer til fællesskab, forståelse, forsoning, tilgivelse og næstekærlighed. For når det er jul, så tror jeg på mirakler."