Når en spadseretur bliver til tankegang

At vandre kan sætte tankerne igang på en helt særlig måde. Det bekræfter forskning fra blandt andet Stanford University, skriver Dorte Blegind. Foto: Modelfoto/Iris

At vandre er en nem måde at få både tanker og idéer til at flyde. Bliv inspireret af de store tænkeres syn på det at vandre, skriver Dorte Blegind, der holder foredrag om de mange fordele ved vandreturen

Hvad er dét, som vi kan opleve i naturen og på en vandring, som kan have så stor betydning for os som mennesker?

For Søren Kierkegaard, vores berømte filosof, var det at gå tæt forbundet med det at tænke. Han skrev:

”Jeg har gået mig mine bedste tanker til, og jeg kender ingen tanke så tung, at man jo ikke kan gå fra den.”

Man ser ham netop ofte tegnet gående iklædt hat og stok. For ham var bevægelse godt for tanken.

Søren Kierkegaard er ikke den eneste, for hvem vandring var en vigtig del af livet. Det var den også for den engelske poet W. Wordsworth, hvis poesi er fyldt med de betragtninger, han gjorde sig, mens han vandrede de engelske landskaber tynde. Og den amerikanske Henry David Thoreau sagde:

”Det øjeblik mine ben begynder at bevæge sig, er det øjeblik mine tanker begynder at flyde.”

Kreativiteten blomstrer, når vi bevæger os

Mange forfattere og tænkere har altså været opmærksom på forbindelsen mellem det at gå, at tænke og at skrive. Men selvom man ikke er forfatter eller filosof, kan man alligevel have glæde af vandringen, for her kan man opnå en næsten meditativ tilstand, der både kan vække til eftertænksomhed og give nye ideer.

Når vi går, pumper vores hjerter hurtigere, og blod og ilt cirkulerer – ikke bare til musklerne, men til alle kroppens organer, og også til vores hjerne. Det stimulerer hjernecellerne, og dermed aktiveres vores tankeprocesser. Samtidig kræver det ikke megen bevidst anstrengelse eller fokus at gå. Derfor kan vi dedikere mere aktivitet til tankearbejdet og lade tankerne flyde.

Den monotone gentagelse i at gå er medvirkende til, at man tænker nyt. Forskning fra Stanford University har også vist, at vi rent faktisk bliver mere kreative i vores tanker, når vi bevæger os, fremfor at sidde ned og tænke.

Det er jo ikke kompliceret at komme i gang. I takt med at mdu sætter én fod foran den anden og gentager, er du allerede i gang med at spadsere, vandre, gå. Det vigtigste er måske, at du ikke samtidig taler i telefon, tjekker sociale medier, lytter til musik eller podcast, men at du overgiver dig til de lyde, der er omkring dig.

Både alene eller sammen med andre kan tankerne flyde

Hvad end du går i en park, i byen eller i skoven, vil du opleve, at langsomheden i at bevæge sig frem ved egen kraft giver mulighed for, at tankerne strømmer friere. Måske føler du en ro eller en slags meditativ tilstand eller måske dukker der tanker op om noget vigtigt, som du kan skrive ned og lægge fra dig igen.

Du kan enten gå alene eller sammen med andre. Går du alene, bliver du ikke forstyrret af andres talestrøm og får ikke afbrudt dine egne tankerækker. Du kan med andre ord fordybe dig i, hvad der måtte dukke op, eller bare nyde det meditative i at bevæge sig fremad med gentagne bevægelser. Det kan også være, at du har en specifik problemstilling, som du har brug for at tænke nærmere over, og hvor du ønsker, at din vandretur skal sætte nogle tanker om dette i gang.

Når man går sammen med en anden, kan man veksle mellem at være stille og tale sammen. I dag kan man nemt støde på ”walk and talk” møder, hvor forretningsmøder afholdes under en spadseretur ude i det fri, og hvor man netop bruger den forholdsvis monotone bevægelse til at lade tankerne og ideerne flyde.

Det at vandre er ikke bare sundt for kroppen – det har også betydning for vores psyke. Så få skoene på og kom ud på en gåtur.

Dorte Blegind er ledelseskonsulent og foredragsholder.