Debat

Nanna fra ”Jesus unge soldater”: Jeg er hverken sekterisk eller dømmende

Tro ikke, at du ved alt om os, når du har set dokumentaren. Jeg er mere end, hvad klippene på tv fortæller. Indre Missions Ungdom er meget mere, end hvad to timers dokumentar kan fortælle, mener Nanna Dideriksen, der medvirker i dokumentaren "Jesus unge soldater" på DR3. Foto: DR presse

Det er udfordrende at blive kaldt egofikseret, sekterisk og dømmende, for sådan oplever jeg ikke mig selv. Jeg savner nysgerrighed hos de folk, som bliver domsmænd over min personlighed, skriver Nanna Dideriksen, der er ungdomskonsulent i Indre Mission og aktuel i DR 3-dokumentaren "Jesus unge soldater"

For over halvandet år siden blev jeg spurgt om at være med i en dokumentar om unge kristne. Ønsket fra instruktøren Lisa Borchert var at fortælle en ærlig historie om nogle kristne unge. Jeg overvejede konsekvenserne og vidste da også godt, at jeg sikkert ville få mange negative kommentarer med på vejen, for i Danmark kan man ikke lide nogen, som faktisk tror, de har fundet sandheden.

Trods udsigten til mange forskellige meninger om mig som person valgte jeg at deltage. Muligheden for at fortælle om mit liv med Kristus ville jeg ikke lade gå forbi. Ikke fordi min historie er særlig spændende, men fordi jeg har mødt en stor kærlighed i Kristus, og denne kærlighed drømmer jeg om, at alle danskere kommer til at opleve. Kristi kærlighed gør noget ved mig. Den sætter mig fri til at være et uperfekt menneske, der tror på en perfekt frelser. Den forandrer mit hjerte, så jeg faktisk oplever voksende kærlighed til min næste, og så gør den mig simpelthen så glad, så jeg er helt oppe at køre over det.

Derfor er det udfordrende at blive kaldt egofikseret, sekterisk og dømmende, for sådan oplever jeg ikke mig selv, og det får jeg heldigvis også bekræftet af dem, som faktisk kender mig. For dokumentaren fortæller ikke alt. Jeg er mere, end hvad klippene på tv fortæller. Indre Missions Ungdom er meget mere, end hvad to timers dokumentar kan fortælle.

Instruktøren Lisa Borchert får mange nuancer præsenteret på blot to timer, men det er eksempelvis svært at vise den frihed, vi har i Indre Missions Ungdom, til at tænke, tro og diskutere alt. Tro ikke, at du ved alt om os, når du har set dokumentaren. Væk hellere nysgerrigheden, inden du fælder en dom. For med nysgerrighed kan vi lære noget nyt af og om hinanden. Med nysgerrighed åbner vi nye døre. Med nysgerrighed undgår vi fordømmelse. Med nysgerrighed mindsker vi misforståelser.

Som deltagere bruger vi forskellige ord og vendinger, som kan forstås på mange forskellige måder. Som studerende, der skriver bachelor (på 3K-uddannelsen i Aarhus, red.), ved jeg, at man skal definere forskellige begreber for, at opgaven bliver forstået rigtigt. For ord kan forstås på mange forskellige måder.

Radikaliseringsdebat

I nogle tilfælde vil jeg kalde mig selv radikal (som pressemeddelelsen for programmet lagde op til, red.), men langt fra sådan som Politiets Efterretningstjeneste definerer ”radikalisering”:

"En proces hvori en person i stigende grad accepterer anvendelsen af udemokratiske eller voldelige midler i et forsøg på at opnå et bestemt politisk eller ideologisk mål."

Den definition passer slet ikke på en radikal Kristusefterfølger, for Kristus slog ikke ihjel, men blev slået ihjel.

Når jeg bruger radikal om mig selv, mener jeg én, som er blevet forandret radikalt, forstået som gennemgribende, af Guds kærlighed og derfor også stræber efter at leve ekstremt kærligt.

Hvis du har den samme forståelse af ordene som mig, må du gerne kalde mig radikaliseret og ekstremist. Men hvis ikke, vil jeg igen efterspørge din nysgerrighed.

Dokumentaren ”Jesus unge soldater” viser mange aspekter af livet som ung kristen i Indre Mission, og jeg er glad for at åbne dørene, men tro ikke, at alt bliver vist. Lad hellere nysgerrigheden vinde, og kom gerne selv og oplev, hvad vi er, for vi har intet at skjule.

Nanna Dideriksen er ungdomskonsulent i Indre Mission, 3K-studerende (kristendom, kultur og kommunikation) i Aarhus og medvirker i dokumentarserien "Jesus unge soldater" på DR3.