Valentinsdag er hjerternes dag

Valentinsdag er altid den 14. februar og er opkaldt efter Sankt Valentin af Rom. Idag byder dagen på kærlighedserklæringer, balloner, kort og chokolade. Foto: Jesper Mortensen/ritzau

Siden midten af 1990'erne har Valentinsdag vokset sig stadigt stærkere i Danmark, for endeligt at slå igennem omkring 2000. Dagen kan efterhånden markeres i de fleste aldersklasser og grupper

Så er det i dag, man skal give en buket blomster eller lidt lækkert chokolade til sin elskede, hvis man hører til den del af befolkningen, der er sprunget på den amerikanske skik med at markere Valentinsdag.

Siden midten af 1990'erne har Valentinsdag vokset sig stadigt stærkere i Danmark, for endeligt at slå igennem omkring 2000. Dagen kan efterhånden markeres i de fleste aldersklasser og grupper. Fra det midaldrende ægtepar, der går ud og spiser en god middag, til teenagepigen, der sender Valentins-sms og måske modtager en enkelt rose fra sin kæreste.

Valentinsdag er altid den 14. februar og er opkaldt efter Sankt Valentin af Rom, der angiveligt led martyrdøden ved halshugning den 14. februar omkring år 269 e.Kr., fordi han ikke ville afsværge sig kristendommen.

Mens han sad fængslet knyttede han venskab med sin fangevogters blinde datter. Ved et mirakel lykkedes det ham at gøre hende seende, hvorefter fangevogteren og hans familie omvendte sig til kristendommen.

Da Valentin blev ført ud til sin henrettelse efterlod han et afskedsbrev til sin veninde - en gestus, som har fået en romantisk fortolkning.

I nyere tid stammer skikken fra Storbritannien og USA, hvor den i 1800-tallet havde karakter af gækkebreve, man sendte til hinanden.

I 1950'erne forsøgte de danske blomsterhandlere (forgæves) at indføre traditionen i Danmark blandt andet ved et blomsteroptog gennem København.

I dag er der rigtig mange, der markerer dagen med en elektronisk hjertehilsen.