Spørg

Er det forkert at blive brændt?

Gud er stor nok til at kunne oprejse os af døde uanset, hvordan det er gået vores legeme efter døden, skriver sognepræst Kaj Bollmann. Foto: POLFOTO / NIMA STOCK

Bliver man udelukket fra opstandelsen, hvis man brændes, når man er død, spørger en læser. Sognepræst Kaj Bollmann svarer på, om opstandelsen er afhængig af vores krops tilstand

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Jeg er meget nysgerrig på det at blive brændt, når man er død. Jeg tror på livet efter døden, men tanken om den kolde jord og kiste har bragt mig til valget om at blive brændt.

Er nu kommet i tvivl efter mere læsning og foredrag, hvor der konkluderes, at tror man på Jesu genopstandelse, så er det jo ens krop, der genopstår, ligesom Jesus gjorde for at have en krop på den nye jord.

Kort spurgt, er det forkert at blive brændt, og bliver man udelukket uden en krop?

Håber, I forstår mit spørgsmål.

På forhånd tak for svar.

Med venlig hilsen
Gitte

Svar:

Kære Gitte

Du behøver ikke at være bekymret i den sag. Gud er stor nok til at kunne oprejse os af døde uanset, hvordan det er gået vores legeme efter døden.

Når vi i trosbekendelsen betoner ”kødets” opstandelse, er det for at betone sammenhængen mellem krop og sjæl. Der er altså tale om at fastholde, at sjælen ikke er ”finere” eller nærmere ved Gud end kroppen.

Selvom mange tendenser, også i den kristne tradition, kommer til at udtrykke en adskillelse, har adskillelsen ikke rødder i hverken bibel eller bekendelse.

Det betyder imidlertid ikke, at opstandelsen er afhængig af vores krops tilstand i døden. Kroppe forgår, hvad enten de bliver brændt eller ligger i kisten i graven, eller afdøde er druknet. Der er ingen forskel.

Opstandelsesbudskabet er imidlertid det fantastiske, at Gud – helt uden hensyn til vores krops og vores sjæls tilstand – kan oprejse os af døden til en ny helhed hos ham i kraft af Jesu opstandelse.
 
En meget malende og dramatisk profeti om Guds magt til at oprejse døde kan du læse hos Profeten Ezekiel i kapitel 37, hvor Gud samler de dødes henslængte og udtørrede knogler fra gravpladsen og giver dem både krop og livsånde.

Så overvejelserne om, hvorvidt man vil brændes eller begraves i kiste, kan man roligt skille helt og aldeles fra spørgsmålet om troen på opstandelsen.

Venlig hilsen
Kaj Bollmann 
Sognepræst

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.