Julekalender: 10. december

Udvekslingsstuderende: Jeg havde det alt for sjovt til at savne min familie over julen

Valentine Parnas (th.) og hendes hollandske veninde Anne brugte blandt andet helligdagene ved Bondi Beach, da de i 2019 var på udveksling i Australien og fejrede jul langt væk hjemmefra. Foto: Privatfoto

Valentine Parnas studerer antropologi på Københavns Universitet og var sidste år på udveksling i Australien. Det betød, at hun skiftede familiens sædvanlige julerejse til Schweiz ud med Sidneys bagende sol - men i år krydser hun fingre for, at julen kan blive, som den plejer

Min jul plejer at være præget af mange forskellige kulturer, da min mor er fra Schweiz, og min far er fra Polen. Sædvanligvis fejrer vi jul med min fars side af familien inden selve juleaften, og juleaftensdag er vi ofte fløjet til Schweiz, hvor vi har stor familiemiddag med min mors side af familien den 25. december. Det var sådan noget, de andre børn syntes var meget mærkeligt, da jeg var barn, men jeg har altid elsket at komme ud i lufthavnen på juleaften. Stemningen er helt særlig på lige netop den dag, og der er noget hyggeligt i at se flypersonalet gå rundt med nissehuer.

Juledagene i Schweiz er meget intense. Vi er mange mennesker tæt sammen, og dagene er i høj grad præget af min onkel og tantes sublime madlavningsevner, når vi ikke får syltede pærer til dessert. Der er altid gang i køkkenet. Mine kusiner og fætre er lidt ældre end mig, og de bager altid over 500 julesmåkager af forskellig slags, men ellers er der ikke faste traditioner for, hvad vi spiser, og hvad vi laver. Det kommer sig ikke så nøje, for det, der er det vigtigste, er, at familien fra Danmark og Schweiz endelig er samlet.

Til hverdag læser jeg antropologi på Københavns Universitet, og i den forbindelse var jeg sidste år på udveksling i Melbourne i Australien i et halvt år. Lige fra jeg tog på udveksling, vidste jeg, at jeg ikke ville komme til at fejre jul med min familie i Europa. Så jeg var indstillet på, at det ville blive en anderledes jul.

I december rejste jeg rundt i New Zealand, men lige inden jul tog jeg til Sydney, hvor jeg mødtes med en hollandsk veninde, jeg havde mødt på udveksling. Vi var sammen alle juledagene og boede i en lejlighed ved stranden lidt uden for Sydney, som vi havde lånt af nogle af mine venner.

Det var en noget anderledes jul end både i Danmark og Schweiz, blandt andet fordi det var over 30 grader varmt. Min veninde og jeg brugte juledagene på blandt andet at spise brunch på en smart israelsk restaurant ved Bondi Beach og at være ved stranden og i vandet. Juleaften gik vi en lang tur, og selvom vi havde set alle turistattraktionerne før, var stemningen en helt anden: Folk på gaden spiste is og spillede musik, og alle var bare glade og smilede endnu mere, end de plejede. Det var på sin vis meget klichefyldt og romantisk, men det var også en sjov måde at opleve julefejringen på. Da Sydney er en kæmpestor by, hvor der bor folk fra hele verden, fik vi indblik i, hvordan man fejrer jul i andre kulturer - og hvordan nogle slet ikke fejrer jul, men blot nyder den festlige stemning.

For at få julestemningen frem bagte min veninde og jeg peberkager, der fik det til at dufte dejligt krydret af jul, og en af juledagene så vi også filmen “The Holiday”, der bare hører sig til den tid på året. Også selvom det føltes lidt malplaceret i de 30 grader og fuld sol.

Jeg talte med min familie i løbet af juleaftensdag, og i bare fem minutter ønskede jeg at springe hjem til Danmark og være sammen med dem. Men heldigvis havde jeg det så sjovt, at jeg ikke mærkede et rigtigt afsavn.

For mig afhænger julestemningen ikke så meget af, hvor jeg er henne i verden, eller hvad jeg spiser, det handler mest bare om, hvem jeg er sammen med. I år er mit største juleønske, at jeg kan holde jul med min familie i Schweiz, som jeg plejer. På grund af coronakrisen har jeg ikke set dem, siden jeg kom hjem fra Australien sidste vinter, og jeg savner dem endnu mere for hver gang, vi ”mødes” på FaceTime. Jeg savnede ikke rigtig at fejre jul med dem sidste år, men nu krydser jeg fingre for i år at kunne stå i lufthavnen med kurs med Genève.