LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Ny præst i Dubai skal sikre danske input i et fremmedartet land

Dansk konfirmation under arabiske himmelstrøg. Her er Carl Bjarkam fotograferet sammen med Malin (venstre) og Frida. De var blandt de 26 danske unge, som blev konfirmeret i Dubai i 2017. Foto: Danske Sømands- og Udlandskirker

I slutningen af oktober udsender Danske Sømands- og Udlandskirker en fuldtidspræst til et muslimsk arabisk land. Selvom kristne ikke må missionere i Emiraterne, er Dubai et sted, hvor mange kristne trossamfund mødes med tolerance, fortæller kirkens præst Carl Bjarkam

Næste stop: Dubai. Fra slutningen af oktober skal 45-årige Carl Bjarkam, der i de senere år har boet og arbejdet i Sydfrankrig som præst for organisationen Danske Sømands- og Udlandskirker, flytte til Dubai, et af de syv Forenede Arabiske Emirater. Han er blevet ansat på fuld tid til at betjene det stigende antal af danskere i ørkenbyen.

”Danske Sømands- og Udlandskirkers vision er at være tilstede der, hvor danskerne er. I Dubai er der en stor dansk koloni på omkring 4000 fastboende, og her har der været en efterspørgsel”, fortæller Carl Bjarkam.

”Behovet er både praktisk i forhold til bryllupper og begravelser med mere. Og så er der et kulturelt behov for, at man kan komme i et forum, der er dansk, hvor mentaliteten er den samme, hvor tingene foregår på dansk, og hvor vi laver nogle kulturelle og sociale arrangementer, som danskere sætter pris på.”

Initiativet sker efter en tre-årig opstartsperiode, hvor Carl Bjarkam med jævne mellemrum har besøgt Dubai for at holde gudstjeneste for de danske udsendte. Han skal arbejde ud fra det norske sømandscenter, hvor også den norske og svenske præst hører til.

Det har tidligere været omtalt i Kristeligt Dagblad, at der nu vil åbne en dansk kirkelig tilstedeværelse i et land med sharia-lovgivning. Officielt er der religionsfrihed i landet, men kirker må ikke missionere, og derfor kan det være svært at reklamere for gudstjenester udenfor menigheden. Dengang sagde Carl Bjarkam til Kristeligt Dagblad:

”Dubai er ret tolerant, og der findes adskillige kristne kirkesamfund. Man kan sige, at der er religionsfrihed, så længe vi ikke er til gene for flertalsreligionen.”

Nu hvor planlægningen er fuldendt, og præsten snart bliver et fast tilbud for danskerne i Dubai, bekræfter Carl Bjarkam, at han ikke vurderer, at det vil være problematisk på nogen måde at være permanent tilstede som dansk kirke i det arabiske emirat:

”Det er ikke noget problem, at man ikke må missionere i De Forenede Emirater. Danske Sømands- og Udenlandskirkers formål er ikke at drive mission, men at være folkekirke for danskere i udlandet.”

Hvis kirken skal passe sig selv og sin egen menighed, er der så ikke en risiko for, at kirkens medlemmer kommer til at lukke sig om sig selv kulturelt og religiøst?

”Ikke mere end i det omfang man allerede er, når man bor i udlandet. Der er man straks bundet sammen af, at man kommer fra det samme sted, det samme land. Vi har det samme sprog med os, vi har den samme kultur med os uanset, hvad vi så laver i udlandet, og det samler danskere”, siger Carl Bjarkam.

Han fremhæver, at det er vigtigt at have en forbindelse til den danske folkekirke og derigennem den danske kultur, når man lever i udlandet og måske særligt i et land som De Forenede Arabiske Emirater:

”Jeg tror, de får meget godt ud af at få det danske input i udlandet. Især sådan et sted, der er så fremmedartet”, forklarer han.

”Alle har jo et savn, når de er væk fra det, de har hjemmefra. En tilknytning til det danske i form af eksempelvis konfirmationsforberedelse og mærkedage kan gøre det nemmere at have en hverdag dernede.”