LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Ny digital kirke skal give unge "hudsult"

Sarah Høgh Lodberg er præst i en digital tidsalder, når hun via Getsemanes lukkede facebookgruppe skal skabe kontakt med Horsens unge befolkning. Foto: Kevin Welk

Hvis kirken skal nå de unge, må den vække et behov for at mødes i fællesskaber. En gruppe sogne fra Horsens har valgt at gå den digitale vej med en facebookgruppe kaldet Getsemane. Målet er at få halvdelen af byens unge med

Spaghetti-gudstjenester, meditationsgudstjenester, kirkeyoga. Tilbuddene i de danske folkekirker er mange, og i hele landet gør kirkerne deres bedste for at være relevante for det moderne menneske.

I Horsens er en gruppe sogne gået skridtet videre for at imødekomme nutidens danskere. I juni lancerede de en ny form for digital folkekirke, Getsemane:

”Vi vil gerne skabe et spændende digitalt folkekirkeligt fællesskab, hvor vi kan få nedbrudt fordomme og forhåbentlig fremkalde ’hudsult’.”

Sådan beskriver projektets præst, 33-årige Sarah Høgh Lodberg, formålet med den nye digitale kirke, Getsemane. Hun forklarer, at ’hudsult’ er ideen om, at når man mødes i digitale fællesskaber på nettet, vil man på sigt også få lyst til at mødes i virkeligheden. Netop denne effekt håber de i Horsens midtbysogne, at den nye digitale kirke vil få på de unge.

Getsemane er et led i et større projekt, der skal få flere unge mellem 20 og 40 år til at benytte sig af aktiviteterne i Horsens midtbysogne. Til projektet har kirkerne ansat Sarah Høgh Lodberg i en fire-årig periode. Foruden den digitale kirke er Getsemane også en fysisk kirke i Horsens, og det er blandt andet den, som Sarah Høgh Lodberg håber på, at de unge gennem den digitale kirke vil fristes til at benytte sig mere af i fremtiden.

Lukket facebook-gruppe og præst i t-shirt

Al aktivitet i Getsemane foregår i en lukket Facebook-gruppe. Det står ved første øjekast i stærk kontrast til den generelle folkekirkelige indsats for, at kirkerne skal være åbne for alle. Men for Sarah Høgh Lodberg og resten af holdet er det et meget bevidst valg:

”En lukket Facebook-gruppe er måske lidt kontroversielt i et folkekirkeligt perspektiv, hvor man taler om åbne kirker og at alle skal føle sig velkomne. Men det er ret bevidst, at vi gerne vil have muligheden for at ekskludere folk, hvis ikke de holder en ordentlig tone. Vi ved godt, at tro, religion og eksistens kan være nogle brandfarlige emner i forhold til at holde en god tone, og derfor er vi også nødt til at have nogle retningslinjer.”

For at understrege at Getsemane ikke er en traditionel folkekirke, måtte gruppen tage stilling til en række spørgsmål. Et af dem er hvorvidt Sarah Høgh Lodberg til søndagens gudstjeneste skal være iført præstekjole eller ej:

”Vi har været ude i mange eksperimenter, men til sidst blev vi enige om, at det fungerede bedst, hvis jeg bare havde en almindelig t-shirt på. Det blev hurtigt meget stift med præstekjolen. Vi prøvede også, at jeg bare tog præstekraven på og på den måde signalerede, at jeg faktisk er præst, men det endte med at se lidt for komisk ud. Så vi endte med t-shirten.”

Ikke en erstatning for folkekirken

Folkekirken har ikke just haft stor succes med digitale tiltag. Cyberkirken, som blev lanceret i 2004, måtte efter få år lukke og blev kaldt en fiasko. Hvad gør I anderledes denne gang?

”Getsemane skal være nytænkende og tilbyde noget, som den fysiske kirke ikke gør. Det må ikke bare være en traditionel kirke i online udgave. Getsemane skal i højere grad ses som et supplement til folkekirken. Alle de tiltag, vi har, skal passe til den digitale form og til den målgruppe, vi forsøger at ramme. For eksempel bruger vi ikke salmer i Getsemane, for vi har erfaret, at de gamle traditionelle salmer ikke er noget, som unge mennesker i dag har lyst til at bruge tid på.”

Sarah Høgh Lodberg tror på, at tiden i dag er mere moden til et folkekirkeligt digitalt initiativt. For hende vidner Facebook-gruppens stigende medlemstal, på nuværende tidspunkt med knap 400 brugere, også om en interesse og et behov.

Har I sat jer nogle mål, I kan arbejde jer hen imod?

”Vi har et succeskriterium om at have 6600 medlemmer i januar 2019, når nu det er gået så godt indtil nu. Det svarer cirka til halvdelen af de 20-40-årige borgere i Horsens midtbysogne. Et andet succeskriterium er, at der fortsat bliver ved med at være regelmæssig aktivitet i gruppen i en god tone, og at 500 ser livegudstjenesten om søndagen. Overordnet set vil vi bare gerne skabe et digitalt fællesskab, hvor man kan tale tro og eksistens med højt til loftet. Drømmen er at Getsemane bidrager til en bredere forståelse af, hvad kirke er.”