Mest læste

Årets 10 mest læste artikler

Salmeanalyser, test om efterårets mærkedage samt interviews om næstekærlighed har fået mange læsere til skærmen i årets løb. Foto: Martin Stampe, Matailong Du, Fotolia, Johan Gadegaard, Ove Hede

Efterårets mærkedage, forskellige syn på næstekærlighed og 5-årige Sophias møde med pave Frans er det, der har fanget læserne på kristendom.dk. Vi har samlet de ti mest læste artikler her

Året har budt på flere tankevækkende og kloge læseroplevelser. Særligt interviews og tests har vakt læsernes interesse.

Tilstrømningen af flygtninge til Danmark medførte en omfattende debat på kristendom.dk om, hvem vi er forpligtede over for som næste. Tre af disse artikler er blandt de mest læste i år.

Men quizzer om efterårets mærkedage har også fået læserne til tasterne.

Læs eller genlæs årets ti mest læste artikler her - i en omvendt top ti.

10. Mattias Tesfaye: Jeg har svært ved buddet om næstekærlighed lige nu

"Velfærdsstaten og den moderne, institutionaliserede næstekærlighed er i sin grundessens national. Det er det, vi bokser med nu. Velfærdsstaten har gjort at jeg har stærke relationer til dem der bor i Danmark. Jeg stiller for eksempel ingen spørgsmålstegn ved, at de skattepenge, jeg indbetaler, går til at operere en hofte hos en 80-årig dame i Brønderslev."

Sagde Mattias Tesfaye, der er folketingsmedlem for Socialdemokraterne.  Læs hans indlæg her.

9. Test din viden om jomfru Maria

Ved du hvorfor Maria får plads i himlen ifølge den katolske tradition? Og havde hun egentlig andre børn end Jesus?

I forbindelse med den katolske kirkes fejring af dogmet om jomfru Marias optagelse i himlen, bragte vi en quiz om jomfrumoderen. 

Test din viden her.

8. Test din viden om mortensdag

Ved du hvorfor Sankt Martin er en helt særlig helgen? Og hvorfor fejrer vi mortensaften, når han hed Martin? 

Mange læsere har fundet ny viden om mortensaften på kristendom.dk. I år kunne man også blive klogere med en quiz om mortensdag.

Test din viden her.

7. Buddet om næstekærlighed river i mig, når jeg vender ryggen til

"Jeg bliver udfordret af buddet, når næsten er et menneske, som jeg ikke bryder mig om. Så skal jeg virkelig arbejde for ikke at følge min natur og gå den anden vej. Da kæmper jeg for at blive stående ved det menneske, for han er også min næste."

Sagde sognepræst Kristine Stricker Hestbech om sit syn på næstekærlighed.  Læs hendes indlæg her.

6. Finalister i foto-konkurrencen 2015

Fra Stubberup Kirke på Nordfyn til Grædemuren i Israel og et kloster i Mongoliet. Smilende kirker, bedende religiøse og en farverig gudstjeneste. Historier om religion og tro, der ikke lader sig stoppe, og om naturen, der giver spirituelle oplevelser.

Kristendom.dk's læsere var vidt omkring med troen på ferie. Se finalisterne i årets foto-konkurrence her.

5. Gå på opdagelse i "Nu falmer skoven trindt om land"

Mange læsere har i årets løb læst vores salmeanalyser på kristendom.dk. I efteråret hittede analysen af Grundtvigs salme "Nu falmer skoven trindt om land" fra 1844.
 
Her kan du blive klogere på,
hvad den kendte efterårssalme handler om, og hvad de enkelte ord og udtryk betyder.

4. Video: 5-årige Sophia brød igennem hegn for at møde paven

Pave Frans har været på mange rejser i årets løb. Under pavens besøg i den amerikanske by Washington brød en 5-årig pige igennem sikkerhedshegnet for at røre ved paven. Sikkerhedsvagter forsøgte at stoppe hende, men pave Frans vinkede hende hen til sig. Se artiklen med video: Sophias møde med pave Frans her.

3. Test din viden om allehelgen

Man kan let forveksle halloween og allehelgen, men de to højtider fejres på hver sin dag og har helt forskellig betydning.

Ved du hvorfor vi fejrer allehelgen? Og hvem bestemte, at folkekirken skal fejre allehelgen på første søndag i november? Test din viden her.

2. Svar til Marie Krarup: Den syriske flygtning i nød er også min næste

"I dag kan næsten også fysisk være meget langt væk. Min rolle som nødhjælpsarbejder er at være forlænget arm for de mange danskere, der gerne vil hjælpe, men som ikke selv kan tage af sted ti den anden ende af verden. Det lyder måske lidt højtravende, men jeg mener, at vi som kristne har et ansvar for alle liv på jorden."

Kim Hartzner er generalsekretær i Mission Øst og tidligere nødhjælpschef.
 
Læs hans svar til Marie Krarup her.

1. Marie Krarup: Den syriske flygtning er ikke min næste

"De mennesker, som hjælper de syriske flygtninge, er præcis det modsatte af at være næstekærlige. De tager arven fra deres børn og giver den til fremmede mennesker. De ødelægger det frie og rige Danmark ved at åbne landet for folk, som ikke har noget som helst krav på at være her."

Læs om Marie Krarups syn på næstekærlighed her.

Foto: Mikkel Østergaard
Foto: Leif Tuxen
Foto: Christian Lindgren