Den Lyttende Kirke slår på 10. år menighedens ører ud

”Jeg tror, at det kan være vigtigt at tænke over, hvad er egentlig min dagsorden, når jeg lytter. Er det at stille spørgsmål eller løse andres problemer, er det at bringe mit eget i fokus eller ønsker jeg virkelig at lytte opmærksomt og virkelig prøve at forstå den anden,” fortæller Bente Lundbak Pihl. Modelfoto Foto: Photographee.eu - Fotolia

Den Lyttende Kirke i Danmark kan i år fejre 10 års jubilæum. Daglig leder Bente Lundbak Pihl forklarer, hvorfor kirken skal være med til at sørge for, at vi lytter ordentligt til hinanden, os selv og Gud

I Betlehemskirken på Nørrebro i København kan du søndag møde en række mennesker, der øver sig i at blive bedre til at lytte.

Det er her Den Lyttende Kirke holder til. Den Lyttende Kirke er ikke en trosretning, som f.eks. pinsekirken er det, men mere et undervisningskoncept og et tilbud til menigheder og kristne. Formålet er at udvikle en forståelse for det at lytte efter Kristi eksempel. Ifølge Den Lyttende Kirke bør vi alle spørge os selv, om vi er gode nok til at lytte.

”I Den Lyttende Kirke træner vi lyttefærdigheder gennem et redskab, som er gennemprøvet gennem ca. 30 år,” fortæller Bente Lundbak Pihl, der er daglig leder af Den Lyttende Kirke.

Oprindeligt stammer lytteredskaberne fra den engelske organisation, Christian Listeners, der kom til Danmark i 2005 og blev etableret på dansk som Den Lyttende Kirke.

Den lyttende kirke er åben for alle

Bente Lundbak Pihl, der har en baggrund som sygeplejerske, har været med fra starten og fungerer også som konsulent og underviser på kurser, hvor man kan lære at mestre teknikker til at blive en bedre lytter. Kurserne er for alle, der ønsker at se på og øve sig i sine lyttefærdigheder.

”Kurserne er bygget op således, at vi veksler mellem at lytte til underviserne og til hinanden. Vi lytter til Gud og vi lytter til hinanden to og to og i grupper. Vi bruger ikke cases, men vores egne livserfaringer,” fortæller Bente Lundbak Pihl om lyttekurserne, der udbydes på flere forskellige niveauer. Gennemgående på alle niveauer er lytteredskaber, hvor lytteren skal tænke over, hvad der sker inde i dem selv, når han eller hun skal lytte til et andet menneske.

”Vi vil meget gerne være åbne for alle trosretninger, så længe man bare kan acceptere, at rammen er den kristne tro,” fortæller Bente Lundbak Pihl og uddyber: "Vi har den dimension, at vi både præsenterer og praktiserer at lytte til Gud som et led i vores undervisning.”

Lyt bedre - til andre, til Gud og til dig selv

Ifølge Bente Lundbak Pihl er det altid er vigtigt at tænke over, hvordan man kan blive bedre til at lytte. Hun mener, at god lytning kan give et bedre forhold til de mennesker, der er omkring én: 

”Jeg tror, at det kan være vigtigt at stille sig selv spørgsmålet: Hvad er egentlig min dagsorden, når jeg lytter? Er det at stille spørgsmål eller løse andres problemer, er det at bringe mit eget i fokus eller ønsker jeg virkelig at lytte opmærksomt og virkelig prøve at forstå den anden,” siger Bente Lundbak Pihl.

Ifølge Den Lyttende Kirke er der noget større, der kan hjælpe dig, når du står over for en udfordring. Derfor kan det være nyttigt midt i din travle og hektiske hverdag at blive mindet om, at du har lov til at stoppe op og vælge at lytte til dig selv, til andre og til Gud.