Mest læste

Årets 10 mest læste debatindlæg: Svær sygdom, "Klovn forever" og fjumreår til dem over 55 år

Poul Joachim Stender og Charlotte Dyremose leverede nogle af årets mest læste indlæg. Populært var også frikirkepræst Mikael Wandt Laursens reaktion på filmen "Klovn Forever", nu afdøde biskop Niels Henrik Arendts indlæg og synspunkter i forbindelse med terrorangrebet i Paris. Foto: Bardur Eklund, Kenzo Tribouillard, Simon Læssøe, Rune Johansen, Claus Fisker

Boguddrag, brevkassesvar og reaktioner på terrorangrebet i Paris har fyldt debatten på kristendom.dk i år. Vi har samlet de ti mest læste indlæg i debatten her

Året har budt på mange kloge og tankevækkende indlæg i debatten på kristendom.dk.

Reaktioner efter terrorangrebet i Paris den 13. november blev læst af mange. Men personlige indlæg om sygdomsforløb og et møde med Guds engel har også fået læserne til skærmen.

Læs eller genlæs årets ti mest læste indlæg her.

10. Overskudsforældre fravælger kristne værdier for deres børn

"Af en eller anden grund er det blevet populært hos ”overskudsforældre” at lade børnene ”vælge selv”, når det kommer til de store og svære valg i livet. Mens indholdet i madpakken og valg af fodtøj bliver holdt under skarp kontrol, står børnene alene med at finde deres værdimæssige ståsted i livet."

Skrev Charlotte Dyremose, der er tidligere kirkeordfører for Det Konservative Folkeparti i et indlæg, der blev årets tiende mest læste artikel.

Læs resten af hendes indlæg her. 

9. Arendt om bispekald, kirke, fordømmelse og den store kærlighed

I august måned døde tidligere biskop i Haderslev Stift Niels Henrik Arendt.

I den forbindelse bragte vi en opsamlingsartikel med nogle af Kristeligt Dagblads store interviews med Niels Henrik Arendt og nogle af de indlæg, han selv skrev til kristendom.dk.

Læs eller genlæs artiklen her.

8. Er døden vejen til helvede eller til evigt liv?

"Er der nogen, der skulle føle sig truet af risikoen for ikke at komme i himlen, er det næppe dem med den svage tro og det slette levned, men snarere dem, der føler sig overforsikrede af deres store fromhed, altså farisæerne, de selvfrelste."

Svend Thorgaard, der er tidligere valgmenighedspræst, har skrevet fem breve til en ateist.

Læs resten af det fjerde brev her. 

7. Jeg oplevede Jesus som en flygtig skygge

"Jeg prøvede at forklare hende, at vi kan have en sådan oplevelse af Guds fravær, men på et tidspunkt kan vi måske også ane en vished om, at Gud netop ikke så til den anden side. Mine ord tog hinanden i hænderne, og jeg sagde noget, som i grunden var sagt til mig selv, for jeg følte her på denne stue mere Guds fravær end Guds nærvær. Jeg begreb ikke Jesus, og jeg følte heller ikke, at han greb mig."

Efter styrtet er fire stærke essays om teologiprofessor Peter Legarths egne tanker og erfaring med svær sygdom.

Læs et uddrag af bogen her. 

6. Filmen "Klovn forever" profilerer en krop adskilt fra sjælen

"At vise respekt for sin krop indebærer at se den, som det den er: En del af hele mig, forbundet til mine følelser, værdier og behov. Den er ikke en defragmenteret og isoleret størrelse, som jeg omkostningsfrit enten kan undertrykke eller bruge som et redskab for mine øvrige lyster."

Skrev frikirkepræst Mikael Wandt Laursen.

Læs resten af hans indlæg her. 

5. Kan man tilgive terrorister?

"Det er kun i mødet med det, der er umuligt at tilgive, at der egentlig er brug for tilgivelse. Det tilgivelige kan vi sagtens undskylde, bære over med eller se stort på. Det kan vi ikke med det utilgivelige."

Skrev ungdomspræst Flemming Bak Poulsen som reaktion på terrorangrebet i Paris den 13. november.

Læs resten af hans indlæg her.

4. I dag skal alle præster passe i samme formular

"Ligesom i alle andre forhold i livet er det umuligt at sætte en ansøger i bås ud fra en teologisk holdning. En tidehvervsk præst kan måske være meget bedre til at samle menigheden i en dansk kirke i udlandet end en aktivistisk præst. Og en aktivistisk præst kan måske være langt skarpere til at få evangeliet formidlet end en tidehvervsk præst."

Skrev Poul Joachim Stender efter sognepræst Marie Høgh angiveligt blev fravalgt en stilling i den danske kirke i Berlin på grund af sit teologiske og politiske ståsted.

Læs resten af hans indlæg her. 

3. Jeg så en engel i Betlehem

"Jeg har besluttet, når jeg er i Israel, at lægge min snusfornuft til side og arkivere min rationelle sans. Hver gang jeg besøger et helligsted, er det lige præcis stedet, hvor det skete. Alt i mig er indstillet på, at noget stort vil ske, og måske netop på grund af den indstilling, sker der noget stort."

Skrev sognepræst Poul Joachim Stender efter at have oplevet at se en engel i Fødselskirken i Betlehem.

Læs resten af hans indlæg her. 

2. Er kristen fundamentalisme farlig?

"En islamisk fundamentalisme er bestemt farlig. Ingen tvivl om det. Måske er det en kristen fundamentalisme, som vi kender den i missionske kredse, der for alvor kan sætte islamismen til vægs."

Skrev sognepræst Ole Juul efter terrorangrebet i Paris den 13. november.
 
Læs resten af hans indlæg her. 

1. Alle over 55 år burde tage et fjumreår

"Alle over 55 år burde tage et fjumreår. Jesus fjumrede rundt i ørkenen i 40 dage. Moses og jøderne fjumrede i 40 år. Problemet med mange af os er, at vi fjumrer for lidt. Det gør os kedelige og forudsigelige."

Skrev sognepræst Poul Joachim Stender i det indlæg, der blev årets mest læste på kristendom.dk.

Læs resten af hans indlæg her.

Foto: Claus Fisker
Foto: Simon Læssøe
Foto: Niels Ahlmann Olesen