Kirken inviterede muslimer til julefest

Omkring 50 kristne og muslimer mødtes den 3.december om en kristen julefest i Gellerup Kirke Foto: stock.xchng.

Omkring 50 kristne og muslimer fejrede den 3. december julefest sammen i Gellerup Kirke i Århus. - Hvis vi ikke laver noget sammen, bliver vi blot et kristent parallelsamfund, siger sognepræst Annette Bennedsgaard

For anden gang inviterede Gellerup Kirke i Århus sammen med kristne og en muslimsk organisation til julefest for kristne og muslimer.

Invitationen var gensidig i efteråret, hvor muslimer inviterede kristne til Ramadanmiddag, hvor omkring 100 mennesker deltog med stor succes.

Stemningsfuld andagt
Julefesten starter med en andagt i kirken, hvor muslimerne oplever en smule af, hvad det vil sige at gå til gudstjeneste. Muslimerne må deltage, som de bedst befinder sig, og de fleste synger både med på de kendte julesalmer Glade jul, dejlige jul og Dejlig er den himmelblå, og rejser sig til læsninger fra Bibelen.

- Vi har et ønske om at være kirke på dette sted, hvor vi ikke er lukket om os selv, men er i kontakt med hinanden. Hvis vi ikke laver noget sammen, bliver vi blot et kristent parallelsamfund, siger medarrangør og sognepræst i Gellerup Kirke Annette Bennedsgaard.

- Julefesten har et bredt formål. Vi ønsker, at man som kristen skal se det andet menneske som en næste, og at vi ikke blot skal blive for os selv, men gøre noget konkret og socialt. Så bare det at være her sammen, er et formål i sig selv, siger Annette Bennedsgaard.

Julefrokost i dialog
I sognehuset blander kristne og muslimer sig med hinanden ved de julepyntede borde. Deltagerne har mange forskellige aldre og baggrunde. Tilstede er både småbørnsfamilier, teenagere, unge studerende, kvinder fra en muslimsk kvindeklub og andre fra den muslimske forening Dialog Forum.

En af de muslimske deltagere er libanesiske Naela Oueiti. Hun er ikke ubekendt med kirken, for hun har boet i Gellerup i 19 år, og har siden dengang kendt en af kirkens frivillige. Hun er aktiv i Aktiv Kvindeforening i Gellerup, som er kvinder, der samarbejder om forskellige arrangementer i området.

- Jeg synes det er hyggeligt at være her, men gudstjenesten er meget anderledes end i moskeen, siger Naela Queiti, som har også har taget sin 12-årige søn Yousef med.

- Her en god stemning, og jeg kan godt lide kalkunen siger han, og Naela tilføjer, at de ofte får kalkun, når de er ude, fordi det minder mest om svinekød i mange danske retter.

Udover kalkun har de frivillige i køkkenet disket op med andre traditionelle danske julefrokostretter, som er tilpasset muslimske spisevaner, som for eksempel frikadeller af okse- og lammekød. |

Fortælling om julens budskab
Efter maden fortæller Lars Viftrup fra IKON og sognepræst i Gellerup Kirke Niels Hviid om det kristne håb i adventstiden, og om juletræets kristne symboler, som bliver illustreret med et lille juletræ.

- Hvis vi kristne skulle vælge ét andet ord for Gud, så vil vi vælge ordet kærlighed, forklarer Niels Hviid, mens han holder et julehjerte op.

Træet bliver også pyntet med stjerner, lys, roser og Jakobsstiger, og bagefter er der nysgerrige spørgsmål fra de muslimske deltagere.

Julelege i højt humør
Pakkeleg er en hyggelig og traditionsrig selskabsleg, som alle deltager i omkring ved bordene, og det går ikke stille for sig. I et kvarters tid bliver der kæmpet for gaverne, og stemningen er på sit højeste.
 
- Gudstjenesten skal vise, vi at bygger på en kristentro, men det er også vigtigt vi bare er sammen og leger og pjatter, hvor vi ikke behøves at tale om religion. På den måde får vi en oplevelse sammen som knytter venskab, siger Annette Bennedsgaard.

Fællesskab mellem kristne og muslimer
Birgit Kongsted er frivillig i Gellerup Kirke, og for hende er det dejligt at holde noget fælles med muslimerne, og det giver hende anledning til at fortælle om hendes tro.

- Det er rart at mødes som venner, og bruge kirken til sådanne ting. Der er mange, som stiller spørgsmål, og det giver os en chance for at fortælle om vores tro. Vi opdager også, at vi har mange ting tilfælles, som for eksempel når vi synger et bordvers, og takker Gud for maden, fortæller hun.

22-årige medicinstuderende Marta Aagaard bor i Gellerup Sogn, og deltog også i Ramadanmiddagen tidligere på året.

- Jeg er kommet i aften, fordi jeg mener, at dialog er en del af hverdagen, hvor vi skal blive klogere på os selv. Det er dejligt at opleve en åbenhed for forskellighed, og samtidig er det en mulighed for os at lære hinanden at kende. Der bliver snakket om hverdagen, og vi finder ud af at vi jo er fuldstændig ens som mennesker.

- Til andagten var det spændende at deltage sammen, og samtidig vise, hvilke forskelle der imellem vores tro. Jeg tror, at via dialogen kan man få muslimer til at tænke over den kristne tro, uden at det bliver et pres, siger hun. |

Dialog med muslimer er vigtig for kirken
Kristne og muslimer er fælles om at være troende, og det fællesskab kan bidrage til integrationen, mener Marta Aagaard

- Jeg synes, at det er vigtigt for kirken at møde muslimer med åbenhed og ikke med fordomme. Vi skal ikke blive hver for sig, for tro og religion har en betydning for folk, og det fællesskab kan vi dele. Kirken skal vise næstekærlighed og bidrage til integrationen som alle andre offentlige institutioner,siger hun.

Annette Bennedsgaard mener ikke nødvendigvis, at flere kirker skal lave lignende arrangementer, men mener, at kirker skal gøre noget forskelligt afhængigt af, hvad sognet har behov for.

- For os er det naturligt at lægge et fokus på muslimer, fordi vi er i Gellerup, men vi har for eksempel ikke ungdomsgudstjenester. Men det er et svært arbejde med mange forhindringer, og det ville ikke blive til noget, hvis vi ikke var flere om det, siger Annette Bennedsgaard

Gode reaktioner
Ligesom sidste år regner arrangørerne af julefesten at få positive reaktioner om aftenen fra deltagerne.

- Reaktionerne fra sidste år har været gode. Mange muslimer oplevede en gudstjeneste for første gang, og for mange var det nyt at se kirken indefra. Mange kender til kristendommen intellektuelt, men har ikke oplevet en levende kristendom.

- Grunden til, at vi kan samle så mange muslimer, er, at mange kender hinanden på forhånd. Der er skabt en tillid og en relation udadtil, som gør, at de tør komme hen i kirken. Vi viser dem vores tro på Kristus, men de får også lov til at være dem, de er - uden at blive overfaldet, siger Annette Bennedsgaard

Kl. 21.00 er julefesten slut. Alle ser ud til at have nydt aftenen med godt selskab og god mad. Arrangørerne slutter af med et ønske om et gensyn, og byder på gratis bibelhæfter, Det Nye Testamente og cd-rom julespil til børnene.

Bag julefesten stod Gellerup Kirke, IKON (Information Om Kristendom og Nyreligiøsitet), KIVIK (Kristent Informations- og Videnscenter om islam og kristendom) og den muslimske forening Dialog Forum.

Hvis vi kristne skulle vælge ét andet ord for Gud, så vil vi vælge ordet ’kærlighed’, fortalte sognepræst Niels Hviid til muslimer ved julefesten i Gellerup Kirke