Musik skal skabe identifikation med flygtninge

Poul Krebs er blandt de kunstnere, der vil synge til fordel for syriske flygtninge. Foto: Sophia Juliane Lydolph

På søndag åbner Risskov Kirke dørene for en støttekoncert med lokale kunstnere til fordel for syriske flygtninge. Sognepræst Hanne Marie Houkjær er en del af gruppen bag initiativet og kalder koncerten et udtryk for medmenneskelighed

”For mig personligt blev det tid til at gøre noget, da jeg talte med nogle gymnasieelever om næstekærlighed. I skolen havde de læst artikler, der fik dem til at undre sig over, at nogle i folkekirken siger, at næsten kun er de allernærmeste og ikke de nødlidende i verden,” siger sognepræst Hanne Marie Houkjær.

Hun henviser til, at tilstrømningen af flygtninge til Danmark også har medført en omfattende debat om, hvem vi er forpligtede over for som næste. Konkret har flygtningestrømmen også ført til, at flere kirker i løbet af efteråret har holdt støttearrangementer til fordel for flygtninge.

Hanne Marie Houkjær er en af initiativtagerne til koncerten i Risskov Kirke søndag. Overskuddet går til syriske flygtninge. Ved koncerten gæster blandt andre sangerne Poul Krebs og Carsten Knudsen fra De Nattergale med fælles musiknumre, der er arrangeret særligt til lejligheden af komponist Jens Christian Chappe Jensen. Kunstnerne til aftenens koncert medvirker frivilligt og bor i lokalområdet omkring kirken, men der er også indslag med syriske, iranske og palæstinensiske musikere.

”Vi vil gerne vise, at folkekirken har en forpligtelse over for flygtningene. Det er ikke en demonstration af næstekærlighed i folkekirken, for den har vi ikke patent på, som det også er blevet sagt i debatten. Det handler om medmenneskelighed. Vi tror og håber, at det har en betydning, at kunstnere og kirken hæver stemmen sammen om den flygtningekatastrofe, vi er vidner til.”

Musikken har et mindre bastant sprog end den skingre retorik, som Hanne Marie Houkjær mener har præget debatten om næstekærlighed. Musikkens og poesiens sprog skaber identifikation, og når Poul Krebs synger om det at være menneske gælder det uanset, om man er kristen eller ej.

Hun har selv svært ved at forstå dem, som mener, at folkekirken ikke bør reagere kollektivt på flygtningestrømmen. 

"Det er mig ubegribeligt, hvordan et upolitisk begreb som medmenneskelighed ofte bliver del af en politisk diskussion. I folkekirken er der højt til loftet, og her kan vi mødes om det fælles menneskelige på tværs af politiske forskelle,” siger Hanne Marie Houkjær.

Der har været stor, lokal opbakning til arrangementet. Skoleelever fra den lokale skole har delt 4000 flyers ud om arrangementet, hvor en lokal kok vil servere gløgg og småkager.

Kirkens præster bidrager selv med refleksion over historien i Matthæusevangeliet, der fortæller, hvordan Josef og Maria flygtede til Egypten med Jesus. En fortælling der gentager sig i dag. Andre tekster vil blive læst op af skuespilleren Bue Wandahl.

Indtægter fra entréprisen går til Folkekirkens Nødhjælp, som har øremærket indsamlingen til flygtninge i Syriens nærområder. Det har netop været vigtigt for initiativgruppen at give pengene til en organisation, der støtter konkrete projekter.

Søren Christensen er landskonsulent hos Folkekirkens Nødhjælp og deltager også ved støttekoncerten på søndag. Til daglig arbejder han tæt sammen med landets kirker ved blandt andet sogneindsamling og sultkaravanen. I efteråret har han deltaget ved flere lignende støttekoncerter, hvor overskuddet går til Folkekirkens Nødhjælps arbejde med syriske flygtninge.

Det lokale initiativ er drivkraften ved disse indsamlingsarrangementer. ”Det er oftest kirkerne, der har idéen til et arrangement, som de spørger, om vi vil deltage i. Her gør præster og organister et fantastisk stykke arbejde, og det er dejligt at se den lokale opbakning. For nogle måneder siden deltog jeg ved en koncert i Aabenraa, hvor tre kirkekor gav koncert og samlede 16.000 kroner ind til vores arbejde for syriske flygtninge,” siger Søren Christensen og håber på ligeså god opbakning til koncerten på søndag.

Oprindeligt udgjorde den røde murstensvilla fra 1922 hjemmet for byens chokoladefabrikant. I dag har Risskov Kirke til huse i bygningerne, der på søndag danner rammen om en støttekoncert for syriske flygtninge. Foto: Palle Hedemann